avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune si partaj
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune si partaj

Intrebare:Care este varianta cea mai ieftina de partajare a unor bunuri ramase in urma decesului tatalui meu?. Mentionez ca suntem doi frati mostenitori si ne intelegem in ceea ce priveste impartirea bunurilor ramase.Dupa dezbaterea succesorala, urmeaza partajul si apoi intabularea?. Care este mersul firesc al acestor proceduri? De ce acestea nu se pot face printr-o singura procedura, sa platim o singura data?. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: aurelianx , utilizator 18:18, 25 Martie 2010
Mergeti la un notar public si solicitati dezbaterea succesiuni si partajul voluntar. Se poate obtine printr-un singur act: Certificat de mostenitor si partaj voluntar.
Taxele sunt calculate de notar conform Codului fiscal.
Notarul va percepe taxe cumulate pentru cele doua operatiuni de sucesiune si partaj?.
da, se percep onorarii diferite.
si oricum actul de partaj nu se va putea semna decat ulterior intabularii.
ar fi mai simplu pe cale de instanta.
Va va costa mai putin daca alegeti calea instantei. Unul din mostenitori va promova paraj succesoral Daca ati spus ca va intelegeti, la primul termen incheiati tranzactie si se va restitui si taxa de timbru. Astfel nu platiti taxele de succesiune, partaj voluntar, onorariu notar etc. Alta varianta mai economica si rapida nu cred ca este.
Succes!
Sigur, calea instantei este cea mai ieftina, insa, calea amiabila este cea notariala.
Oricine promoveaza o actiune in instanta, se presupune ca are o nemultumire pe care cauta sa si-o rezolve prin judecata unui tert!...

Alte discuții în legătură

Mostenire,succesiune,partaj Gyna Gyna Buna ziua!Dupa decesul parintilor,doi frati raman cu 2 proprietati,la doua adrese diferite.Cei doi frati,s-au inteles sa ia fiecare cate o proprietate,dar pt. ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune, costuri - notar vs. instanta livisa livisa Bun ziua, Va rog frumos sa ma lamuriti daca dezbaterea succesiunii e mai ieftina in instanta sau la notar, conform noului cod civil, avand in vedere situatia ... (vezi toată discuția)
Unic mostenitor gabrielspp gabrielspp In urma decesului tatalui meu ....cei de la primarie mi-au dat un fel de hartie pentru deschiderea succesiunii si m-au trimis la notar. Eu si mama suntem ... (vezi toată discuția)