avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... raspuns urgent si sigur- iesirea din tara a copilului ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

raspuns urgent si sigur- iesirea din tara a copilului minor

mama este in strainatate de 2 ani, tatal in tara , iar copilul (6ani)este in tara dar "ascuns" de mama la niste rude, parintii sunt in divort fara pronuntare inca, mama intentioneaza sa scoata copilul din tara definitiv dupa incredintare, copilul a fost crescut in acest timp de tata si de bunicii din partea tatalui

se poate cere in instanta de catre tata ca mama sa nu scoata copilul din tara fara acordul tatalui si tatal sa poata lua copilul la domiciliul lui in vacante?....in conditiile in care legea hotaraste ca mama ramane cu copilul
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:19, 31 Ianuarie 2007
Din cate stiu copilul nu poate sa iasa din tara fara acordul ambilor parinti.:)
In cazul in care instanta decide sa ii incredinteze copilul mamei,tatalui trebuie sa ii fie asigurate intalniri cu minorul.
Parintele caruia ii este incredintat minorul poate sa-l duca unde vrea: in tara, inafara ei.....fara a avea nevoie de acordul celuilalt parinte cu o singura conditie: sa respecte programul de vizitare adica sa nu iasa din tara in timpul acelui program. Nu se poate cere in instanta interdictia de a parasi tara fara acordul celuilalt parinte pentru ca legea spune ca cel caruia i-a fost incredintat minorul prin hot. definitiva si irevocabila poate iesi impreuna cu acesta din tara fara acordul celuilalt parinte.
Cu privire la vizitare aceasta ramane la latitudinea instantei privind programul, in functie de probatorii.
dar si tatal poate face cerere de incredintare a minorului.
va multumesc pentru raspunsuri

cum in urma unui divort in proportie de 90% din cazuri legea da copilul mamei, nu mi se pare drept ca mama sa poata pleca cu copilul din tara (definitiv cum intentioneaza) atata timp cat tatal doreste sa pastreze legatura cu copilul si chiar sa-l intretina , au drepturi egale, nu? chiar daca sunt divortati,tatal copilului ramane acelasi, nu?

astept si alte pareri sau chiar ceva legal cum se poate proceda ca acel copil sa nu piarda legatura cu tatal sau
poti invoca in instanta acest aspect...si daca convingi instanta s-ar putea sa-ti incredinteze tie copilul.......niciodata tatal sau mama naturala nu pot fi inlocuiti, chiar daca copii sunt crescuti de altcineva.
Mama nu poate scoate copilul din tara fara acordul tatalui. La iesirea din tara se cere de catre organele de control o dovada a faptului ca tatal si-a dat acordul pentru iesirea din tara a copilului (o imputernicire, un act legalizat la notar care sa ateste acest fapt).

Alte discuții în legătură

Acordul tatalui ana_bela ana_bela In cazul in care divortul a ramas definitiv si minorul a fost incredintat mamei, aceasta poate iesi din tara cu copilul fara acordul tatalui, de exemplu intr-o ... (vezi toată discuția)
Cum scoti copilul din tara raluflory raluflory mare dilema mare ! cine ma poate ajuta. sunt si eu la inceput de drum.... speta: mama si tata sunt plecati in italia dar sunt despartiti (nu legal). fetita ... (vezi toată discuția)
Emigrare cu copil minor incredintat dausioana dausioana sunt divortata si prin sentinta definitiva si irevocabila mi s-a incredintat minorul de 4 anisori.intrebarea mea este daca pt a pleca in sua definitiv cu ... (vezi toată discuția)