avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 533 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Distanta dintre locuinte
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Distanta dintre locuinte

ma judec de 4 ani cu un vecin care si-a facut o anexa la 27 de cm de zidul casei mele din cauza aceasta cand ploua apa se scurge pe peretii mei , nu pot nici sa deschid geamul . ce distanta trebuie sa fie legal intre cladiri ? intre cladiri am inteles ca trebuie sa fie o cale de acces in cazul in care trebuie sa intervina pompieri .( am facute 3 expertize tehnice )
Cel mai recent răspuns: Marcel Mihalache , Avocat 10:21, 28 Martie 2010
Art. 612 din Codul civil-distanta minima este de 190 cm. Vezi si 614
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Martie 2010
Mihail Cazacioc, Consilier juridic
Codul civil permite ca zidul unei constructii sa fie chiar zidul de despartire dintre proprietati, deci sa fie chiar pe granita, dar il obliga:
ART. 615 Tot proprietarul este dator a-şi face streasina casei sale astfel încât apele din ploi sa se scurgă pe terenul sau, sau pe ulite, iar nu pe locul vecinului sau.
In legatura cu distanta dintre locuinte, legea nu prevede nimic in acest sens, fiind vorba de spatele cladirilor, prin fata fiind loc de acces suficient.

cazacioc a scris:

Art. 612 din Codul civil-distanta minima este de 190 cm. Vezi si 614


Art 612 nu se refera la distanta dintre cladiri, ci in cazul in care vrei fereastra spre vecin, trebuie sa ai 19 decimetri între zidul pe care se deschid aceste vederi şi proprietatea vecina.
19 decimetri se refera la cat pot privi eu pe geam sau distanta dintre ziduri?>
Art.612.Nimeni nu poate avea vedere sau ferestre spre vedere, nici balcoane sau alte asemenea asupra proprietatii ingradite sau neingradite a vecinului sau, de nu va fi o distanta de 19 decimetri intre zidul pe care se deschid aceste vederi si proprietatea vecina.
Art. 613.Nimeni nu poate avea vederi piezise pe prorietatea vecinului de nu va fi o distanta de sase centimetri
Art. 614.Distanta de care este vorba in cele doua articole precedente se socoteste de la fata zidului, pe care s-a deschis vederea si , de vor fi balcoane sau asemenea, de la linia lor de dinafara pana la linia de despartire a celor doua proprietati
Bafta!

Alte discuții în legătură

Ajutor odyle odyle Buna ziua am o casa cu Lg 112 si acuma ne certam cu vecinu ptr ca nu ne lasa sa mergem pe la el in curte sa reparam spatele casei cati mteri avem dreptul in ... (vezi toată discuția)
Geamuri mate sotir sotir distanta dintre gardul vecinilor si casa mea este de 30 de cm vor avea castig de cauza an instanta dak eu am geamuri mate catre ei???? (vezi toată discuția)
Distanta intre case Nik-Nik Nik-Nik Vecinu a ridicat mansarda pe casa veche si inaltimea ei depaseste acum casa mea iar distanta intre case este de 1.60m din perete in perete si acum vrea sa faca ... (vezi toată discuția)