avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 433 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... donarea unui teren pe care se afla o casa "la rosu"
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

donarea unui teren pe care se afla o casa "la rosu"

buna ziua,

mama are in proprietate un teren pe care a inceput sa construiasca o casa, care in prezent e "la rosu". acum mama vrea sa ne doneze, mie si surorii mele, cate o treime din teren, urmand ca intabularea casei sa se faca direct pe 3 proprietari.
va rog spuneti-mi
1. daca acest lucru este posibil , autorizatia de constructie fiind pe numele mamei si daca este necesara delimitarea partii fiecareia pe planul casei - mentionez ca nu dorim acest lucru in mod expres.
2. daca mama intabuleaza casa doar pe numele ei, noi ce drepturi vom avea, fiind proprietare doar pe o cota parte din teren

va mulrumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 20:10, 30 Martie 2010
Mama dvs poate sa va doneze oricat vrea din teren sau casa.
Cel mai bine ar fi ca sa va vanda si nu sa va doneze, avand in vedere ca taxa de timbru este la fel si pentru donatie si pentru vanzare, iar vanzarea este mai sigura si nu poate fi revocabila ca donatia.
Se poate vinde inclusiv cota parte din casa.
In toate cazurile, daca nu veti individualiza exact portiunile de teren sau de casa care revine fiecareia, veti fi coproprietare in indiviziune.
Chiar daca mama va ramane proprietara pe casa, la moartea ei, toata averea se va imparti mostenitorilor, in cotele stabilite de lege.
Este recomandabil ca mama dvs sa va faca contracte de vanzare cumparare pe portiuni de teren delimitate exact pentru a nu interveni ulterior discutii intre proprietari!
Constructia , fiind la rosu , nu poate fi intabulata decat dupa finalizarea ei si dupa obtinerea procesului verbal de receptie finala de la primarie! Asadar ,in prezent , mama dvs nu poate sa va vanda si cote parti din imobil!B-)
Nu merge intabularea direct pe numele cumparatoarelor, ca e nevoie de extras de CF tocmai pentru vanzare... iar pentru asta e nevoie de cadastru si intabularea initiala a mamei.
Casa la rosu insa se poate intabula, asa incat va puteti face actele corect.
Vreti sa primiti numai cote din casa, nu parti anume si exact delimitate?

Donatia e greu de revocat si daca se face vanzare si e dovedita donatia deghizata tot acolo se ajunge.
...va poate dona terenul(contractul e scutit de impozit, deci implicit taxe mai mici) precum si drepturile din autorizatie in cote egale...apoi veti face intabularea pe toti 3 si apoi in baza doc cad veti dezmembra si iesi din indiviziune...
multumesc pentru mesajele atat de prompte!
din cate am inteles eu din alte discutii donarea poate fi atacata de ceilalti mostenitori, dar noi fiind singurii ei copii cine ar putea ataca actul?... daca taxele sunt mai mici e clar ca vom opta pentru donatie ... daca e sigura! nu vrem divizarea fiecarei parti pentru ca in momentul in care mama nu va mai fi, eu si sora mea vom vinde casa ca pe un intreg, unui singur proprietar ... de partaj se va pune problema doar daca vor aparea discutii la acel moment

Alte discuții în legătură

Acte casa la rosu calisse calisse sotia are act de donatie pe un teren. pe acest teren am construit impreuna o casa la rosu. autorizatia de constructie este pe numele sotiei. pot trece casa pe ... (vezi toată discuția)
Vanzare/donatie teren stefan_ruxandra stefan_ruxandra va deranjez cu urmatoarea problema: acum vreo 10 ani parintii mei au achizitionat un teren de 4400 mp. pe terenul respectiv eu cu sotul meu am construit o casa ... (vezi toată discuția)