avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 697 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Declararea veniturilor din strainatate ca si Freelancer
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Declararea veniturilor din strainatate ca si Freelancer

Buna ziua!

As dori sa intreb cum isi poate declara veniturile si cum isi poate plati contributiile un Freelancer in Romania. Proiectele se obtin prin siteuri dedicate (gen Upwork, Freelancer.com), plata se face prine Paypal si clientii sunt 90% din strainatate care nu cer factura niciodata. Serviciile sunt social media marketing si freelance writing.

Exista o metoda prin care se pot declara veniturile fara a se face PFA, SRL sau II (deoarece clientii nu au nevoie de factura?) Se poate declara printr-un extras bancar cumva dupa care se socoteste contributia la stat si se poate plati asigurarea medicala? Exista cumva o metoda pentru astfel de venituri venind din strainatate?

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Ioan Blaga , Contabil 10:18, 12 Aprilie 2017
Faptul că un client nu are nevoie de factură nu înseamnă că nu aveți obligația să vă autorizați pentru activitatea desfășurată.

Dacă nu sunteți înregistrat sub nicio formă (PFA, SRL), se poate vorbi, cel puțin despre venituri din alte surse (art. 114, alin. (2), lit. g) din Codul fiscal), însă în normele de aplicare se specifică faptul că aceste prestări de servicii nu trebuie să aibă caracter de continuitate. Ori, din punctul de vedere al ANAF, deja de la a doua prestare de serviciu în cursul unui an, se consideră că activitatea are caracter de continuitate.

Puneți în balanță și vedeți ce formă de organizare vă convine mai bine: PFA, cu impozitare mare și acces imediat la cash, sau SRL, cu impozitare mult mai mică, însă acces la cash restricționat până la aprobarea situațiilor financiare anuale.

Alte discuții în legătură

Contabilitate freelancing ContSters426943 ContSters426943 Buna seara, Ma puteti ajuta si pe mine cineva cu un raspuns ? Doresc sa lucrez ca freelancer pe site-uri gen Upwork, Freelancer etc.. , o sa ma inregistrez ... (vezi toată discuția)
Pfa pentru redactare articole online (content writer) AndreiPopescu911 AndreiPopescu911 Buna ziua, Lucrez ca freelancer pe un site international (Upwork se numeste) de unde am un venit lunar. Scriu articole si review-uri pt diversi clienti din ... (vezi toată discuția)
Declarare venituri realizate online persoana fizica davidw davidw Buna ziua, Situatia este urmatoarea: In anul 2016 am realizat venituri din activitati de marketing afiliat prin promovarea unor produse si servicii ... (vezi toată discuția)