Astfel, reprezentantii Interamerican, a cincea companie de pensii private dupa numarul de aderenti pana in prezent, spun ca numarul de semnaturi duble a crescut de doua ori numai in ultimele doua saptamani, ajungand la 2,5 procente din numarul total de aderenti.
Problema este ca firma se asteapta la o crestere exponentiala a semnaturilor duble, pe masura ce perioada de aderare la sistemul de pensii private se va apropia de sfarsit.
Nu doar Interamerican trage un semnal de alarma cu privire la aceasta problema. Allianz, a doua companie de pensii dupa numarul de aderenti, a avertizat recent ca jumatate din persoanele care trebuie sa-si faca o pensie privata au semnat pentru mai multe fonduri, fapt care va constitui o mare problema pentru sistem. De ce?
Pentru ca, potrivit legii, o persoana poate sa-si aleaga un singur fond de pensii. Tot legea prevede ca cei care semneaza pentru mai multe fonduri vor intra la loteria pensiilor private, adica vor fi distribuiti aleatoriu, de catre Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), la un fond de pensii, dupa incheierea perioadei de aderare. Ceea ce inseamna ca persoanele intrate la loteria pensiilor nu-si vor putea alege singure fondul de pensii dorit si s-ar putea intampla sa devina clientii unui fond pe care nu si l-au dorit. Fireste, legea le permite sa se mute la un alt fond, insa viitorul beneficiar al pensiei private va trebui in acest caz sa plateasca un comision de penalizare, a carui valoare este foarte mare, de 5% din valoarea contributiei.
Asadar, cu toate ca legea pensiilor private prevede ca putem alege un singur fond de pensii, in practica este posibil sa semnam de doua sau chiar de mai multe ori. Numarul mare de semnaturi duble demonstreaza deci mari carente ale legii, dar mai ales ale normelor de aplicare a acesteia, elaborate si supravegheate pentru a fi puse in practica de autoritatea in domeniu, CSSPP. In consecinta fondurile de pensii private au cerut Comisiei modificarea legii, dupa principiul “primul venit, primul servit”, adica prima semnatura sa ramana valabila, iar restul sa fie anulate. Ceea ce pare perfect normal si ceea ce a fost prevazut initial si in lege. Cine a modificat legea si in ce scop, nu se stie prea bine. Cert este ca loteria, adica redistribuirea aleatorie favorizeaza fondurile care au cei mai multi clienti.

Comentarii articol (1)