ACCES GRATUIT
Hotararea CEDO in cauza Rada impotriva Romaniei
La data de 8 noiembrie 2007, Curtea Europeana a Drepturilor Omului s-a pronuntat in cauza Rada impotriva Romaniei, constatand incalcarea art. 6 alin. 1 din Conventia europeana a drepturilor omului, care garanteaza dreptul la un proces echitabil.
Articolul continuă mai jos
In fapt, reclamantul a aratat ca, printr-o decizie din anul 2000 a angajatorului sau, SNP PETROM, a fost transferat din postul de director comercial la Sucursala PECO Bihor pe postul de sef serviciu in cadrul aceleiasi sucursale. Reclamantul a contestat decizia, iar printr-o hotarare definitiva si irevocabila pronuntata de Tribunalul Bihor, in septembrie 2001, contestatia sa a fost admisa, parata fiind obligata sa-l reintegreze pe postul detinut anterior.
Procurorul General a promovat recurs in anulare impotriva hotararii Tribunalului Bihor, care a fost admis de Curtea Suprema de Justitie.
Reclamantul s-a plans la Strasbourg de incalcarea dreptului sau la un proces echitabil, aratand ca desfiintarea unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile pe calea recursului in anulare incalca principiul securitatii raporturilor juridice.
Prin hotararea din data de 8 noiembrie 2007, Curtea a reamintit jurisprudenta sa in cauzele Brumaescu si S.C. Masinexportimport SA, potrivit careia desfiintarea, pe calea recursului in anulare, a unei hotarari judecatoresti irevocabile prin care s-a recunoscut un drept civil in favoarea reclamantului, incalca principiul securitatii juridice si, pe cale de consecinta, dreptul la un proces echitabil.
Curtea a acordat reclamantului suma de 3.000 euro cu titlu de daune morale.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.
Comentarii articol (0)