Romania are sau nu economie de piata functionala? Raspunsul la aceasta intrebare este cel mai bine pazit secret la Bruxelles. Dupa toate semnalele, oficialii Comisiei Europene incearca acum sa gaseasca o formula care, pe de o parte, sa impace realitatea - existenta unor indicii din economie care arata ca aceasta este inca strimba - si, pe de alta parte, sa fie indeajuns de convenabila pentru ca raportul de tara sa nu compromita definitiv posibilitatea de a incheia negocierile in acest an.
Bulgaria a primit statutul de economie functionala de piata in urma cu doi ani, a incheiat negocierile in vara acestui an, va semna tratatul de aderare la inceputul lui 2005 si, foarte probabil, va fi membra a Uniunii Europene in 2007. Un traseu normal al unei tari care, desi a ajuns in esalonul doi al aderarii, a avut un parcurs exact cum a convenit cu oficialii europeni. Romania nu a reusit acest lucru. Purtatorul de cuvint al Comisiei Europene, Jean Christophe Filori, a afirmat, citat de BBC, ca exista posibilitatea ca Romania sa fie declarata economie de piata functionala.
Obtinerea acestui statut, o data cu publicarea, pe 6 octombrie, a raportului de tara, este esentiala pentru ca Romania sa incheie negocierile la sfirsitul anului. BBC mai arata ca nimeni nu poate spune de pe acum ce va contine raportul Comisiei Europene.
Comentarii articol (0)