Situatia prezentata de user:
Doua persoane au decis sa sconstruiasca un imobil spre a fi inchiriat. Astfel, se incheie un acord prin care cele doua persoane urmeaza sa investeasca valori aproximativ egale, unul dintre cei doi va investi o suma de bani, iar cealalta persoana va oferi o suprafata de pamant aflata in proprietatea sa, pe care urmeaza a fi ridicata constructia.
De asemenea, s-a convenit ca investitia va fi in cote egale si la fel se va proceda si cu impartirea cheltuielilor pentru autorizatii, constructor, utilitati, finantari etc. si, ulterior, a profitului.
Totodata, situatiile familiale ale celor doi fac situatia si mai delicata: proprietarul terenului nu este casatorit, dar urmeaza sa faca acest pas, astfel incat imobilul va fi un bun dobandit in timpul casatoriei; banii celeilalte persoane provin din vanzarea unui imobil apartinand parintilor. Asadar, contributia primei persoane va fi de 50%, iar restul de 50% vor reveni celeilalte persoane impreuna cu sotia.
Intrebarile userului:
Poate fi inceputa o constructie pe terenul care nu se afla in proprietatea unei persoane fara a exista riscul ca persoana respectiva sa piarda totul in favoare celei care detine terenul?
In cazul in care proprietarul pamantului doneaza terenul celeilalte persoane, dar persoana aceasta nu mai doreste sa construiasca imobilul, ce poate fi facut astfel incat nicio persoana sa nu iasa in pierdere?
Este mai indicat ca persoana care detine terenul sa vanda legal o jumatate indiviza din teren iar banii sa fie pusi intr-un cont comun din care sa nu poata fi scosi (pentru constructie) decat cu ambele semnaturi? Sau jumatate sa fie la dispozitia acestei persoane, jumatate in cont comun?
Raspunsurile si explicatiile oferite de userii forumului privind aceasta problema:
Primul raspuns implica o situatie asemanatoare prin care s-a incheiat la notar un contract de asociere in participatiune prin care s-a stipulat exact cu ce contribuie la asociere fiecare dintre participanti- unul cu terenul X, altul cu banii in suma de Y.
Este indicat ca terenul sa fie evaluat de comun acord si sa se apeleze la un evaluator autorizat si sa fie specificat si cui revine proprietatea asupra constructiei, 50-50 sau dupa cum se negociaza.
Un alt user recomanda asocierea ca fiind o solutie mai buna, mai ales daca imobilul urmeaza a fi vandut ulterior. In cazul in care se vor construi locuinte personale, nu este indicata asocierea - scopul acesteia e unul comercial, obtinerea de profit. De asemenea, se poate contribui si numai cu folosinta terenului, ceea ce inseamna ca nu e nevoie de contract autentic sau de acordul sotului. In contract trebuie precizat cine e asociatul aparent, caci numai el va gestiona asocierea.
Un alt user sugereaza ca intreaga situatie se poate simplifca daca se va vinde cota de 1/2 din teren, bun propriu al persoanei. Astfel, persoana ce detine suma de bani va cumpara impreuna cu sotia si parintii cate 1/4 din terenul amicului. Prin urmare se exclude, necesitatea unui cont comun cu banii unuia pe numele celuilalt.
Se va insera clauza, in contractul de vanzare-cumparare, ca toti -vanzator si cumparatori – se vor obliga sa construiasca cu contributii proportionale, cu cota parte de proprietate, pe terenul in cauza, imobilul dorit, in scopul de inchiriere. In contract pot fi inserate, de altfel, orice fel de clauze atat timp cat acestea nu incalca in vreun fel legea.
Pentru ca aceasta clauza sa fie destul de forte pentru fiecare, ar trebui sa prevada si sanctiunea nerespectarii obligatiei convenite de construire - de exemplu ca oricare parte din vina careia nu se realizeaza constructia va plati celorlalte parti suma X cu titlu de despagubire, sau ca in cazul in care vreuna din parti nu va contribui la constructie, celelalte parti vor construi singure si se vor indrepta impotriva sa pentru recuperarea cotei-parti de cheltuiala.
___
Pentru a ne prezenta opinia ta, vino in forumul AvocatNet.
Comentarii articol (0)