Norma tehnica a Bancii Nationale a Romaniei nr. 5/2008 privind cambia si biletul la ordin a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 500 din 03.07.2008.
Avand in vedere prevederile art. 22 alin. (1) si (2) din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei, cu modificarile ulterioare,
in temeiul art. II alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 39/2008 pentru modificarea si completarea Legii nr. 58/1934 asupra cambiei si biletului la ordin si al art. 48 din Legea nr. 312/2004, cu modificarile ulterioare,
Banca Nationala a Romaniei emite prezenta norma tehnica.
CAPITOLUL I
Dispozitii comune cambiei si biletului la ordin
ARTICOLUL 1
Institutiile de credit accepta in operatiunile lor cambii si bilete la ordin care, pentru prezentarea lor la plata prin trunchiere, trebuie sa indeplineasca conditiile tehnice din prezenta norma tehnica.
ARTICOLUL 2
Calitatea hartiei pe care se tipareste
(1) Hartia pe care se tiparesc cambia si biletul la ordin trebuie sa respecte urmatoarele specificatii tehnice:
a) gramaj: 95,0 g/m
2 +/- 5%, conform ISO 536;
b) grosime: minimum 105 microni, conform ISO 534;
c) rugozitatea Bendtsen, pe ambele suprafete: cuprinsa intre 90 si 150 m, conform ISO 8791-2;
d) rezistenta la rupere (tractiune), conform ISO 1920-2:
d
1) pe directie longitudinala: minimum 70 N;
d
2) pe directie transversala: minimum 30 N;
e) rezistenta interna la rupere (sfasiere): minimum 700 mN in ambele directii, conform ISO 1974;
f) capacitatea de absorbtie a apei: 15-35 g/m2;
g) stralucirea (gradul de alb): 80%, conform ISO 2470;
h) opacitatea: minimum 85%, conform ISO 2471;
i) impuritati admise:
i
1) maximum 250 de puncte pe m
2, pentru punctele cu dimensiuni de maximum 0,1 mm;
i
2) maximum 25 de puncte pe m
2, pentru punctele cu dimensiuni cuprinse intre 0,1 mm-0,2 mm;
j) proprietati de scriere: hartia folosita trebuie sa faca posibila scrierea cu cerneala sau pasta de pix de culoare albastra ori neagra care nu se sterge;
k) alte conditii: hartia utilizata trebuie sa fie neteda si fara indoituri.
(2) Pentru a preveni falsificarea titlurilor de credit si pentru prezentarea lor la plata prin trunchiere, institutiile de credit au obligatia sa respecte pentru formularele pe care le furnizeaza clientilor lor, in vederea utilizarii de catre acestia, urmatoarele cerinte minime de securizare:
a) fiecarui formular de bilet la ordin sau cambie trebuie sa i se atribuie de catre institutiile de credit emitente o combinatie unica de caractere alfabetice si numerice care reprezinta referinta biletului la ordin sau a cambiei.
Referinta va fi compusa din serie si numar, dupa cum urmeaza:
a
1 - seria va fi compusa din 7 caractere alfanumerice, respectiv:
(i) primele 4 caractere alfabetice din codul BIC al institutiei de credit care elibereaza biletul la ordin, respectiv cambia;
(ii) un caracter numeric care codifica tipul instrumentului, respectiv 2 pentru cambie si 3 pentru bilet la ordin;
(iii) doua caractere alfabetice - majuscule;
a
2 - numarul biletului la ordin, respectiv numarul cambiei vor fi compuse din 7 caractere numerice.
Intre seria si numarul cambiei, respectiv biletului la ordin va exista un spatiu pentru delimitare.
Gestionarea plajelor de referinte ale biletelor la ordin si ale cambiilor este asigurata de fiecare institutie de credit.
Institutiile de credit abilitate prin lege sa emita cambii si bilete la ordin sunt singurele care au dreptul sa utilizeze pentru acest tip de documente: formatul, structura, continutul si sistemul de atribuire a referintelor prevazute in aceasta norma tehnica;
b) utilizarea ca suport de imprimare a unei hartii care sa incorporeze in timpul procesului de fabricare cel putin doua dintre urmatoarele elemente de securitate, care nu pot fi reproduse sau imitate cu rezultate satisfacatoare folosind materiale, metode si echipamente conventionale si care vor fi cunoscute de catre toate institutiile de credit emitente ori utilizatoare de bilete la ordin sau cambii: melanj de fibre de securitate, cu distributie aleatorie in masa hartiei, format din 3 tipuri diferite de fibre: unele vizibile numai cu ochiul liber, unele invizibile cu ochiul liber, dar vizibile la examinarea sub "lumina" UV, ca element de securitate deschis si semideschis; absenta fluorescentei in masa, la examinarea sub "lumina" UV; tratarea chimica a hartiei pentru a asigura evidentierea oricarei incercari de alterare a mentiunilor realizate pe aceasta ulterior completarii, folosind solventi sau alte substante chimice specifice, ca elemente de securitate de tip inchis;
c) aplicarea pe suportul de imprimare a unor elemente de securitate de tip deschis sau semideschis: prin intermediul designului, incluzand urmatoarele elemente grafice de securitate realizate vectorial: raster personalizat mono- sau multicolor, microtext in unda, relief cu modularea grosimii de linie deformat variabil in culori spot, precum si combinatii ale acestora; prin folosirea la imprimarea cambiei sau a biletului la ordin a cel putin doua cerneluri de securitate cu proprietati speciale, din care una cu proprietati optic variabile, de tip iridiscent, aplicata pe versoul imprimatului sub forma unei benzi de securizare.
(3) Niciunul dintre elementele de securitate incluse de institutiile de credit emitente (din cele mentionate mai sus sau suplimentare) nu trebuie sa afecteze in vreun fel prelucrarea prin mijloace electronice a datelor inscrise ulterior pe titlurile de credit.
(4) Elementele de securitate de tip deschis, semideschis sau inchis trebuie sa fie cunoscute de toate institutiile de credit din Romania unde titlurile de credit pot fi prezentate la plata.
(5) Institutiile de credit emitente vor urmari ca incorporarea elementelor de securitate in formularele de bilet la ordin sau cambie sa nu ingreuneze citirea informatiilor continute, ulterior completarii lor. Nu este permisa imprimarea pe verso, cu exceptia benzii de securizare mentionate la alin. (2).
ARTICOLUL 3
Dimensiunile titlurilor de credit
(1) Titlurile de credit trebuie sa aiba dimensiunile urmatoare: lungime: 190 mm, inaltime: 100 mm.
(2) Abaterile in plus sau in minus nu pot depasi 1 mm.
ARTICOLUL 4
Marginile de referinta
(1) Toate dimensiunile orizontale sunt masurate de la marginea din dreapta a titlului de credit.
(2) Toate dimensiunile verticale sunt masurate de la marginea de jos a titlului de credit, cunoscuta sub denumirea de margine inferioara.
(3) Este obligatorie pastrarea marginilor de referinta, astfel incat acestea sa fie utilizate la alinierea documentului in mecanismele automate.
(4) Cambiile si biletele la ordin vor avea 3 elemente de referinta, denumite ancore, al caror scop este de a determina pozitionarea si delimitarea, in cadrul suprafetei cambiei si biletului la ordin, a ariilor cu informatii care pot fi citite si prelucrate cu mijloace electronice.
Ancorele au forma unui coltar (o linie verticala si o linie orizontala unite in extremitatea lor).
Aceste linii vor avea urmatoarele dimensiuni minime:
a) linia verticala: 5 mm lungime, 1 mm grosime;
b) linia orizontala: 5 mm lungime, 1 mm grosime.
Ancorele se pozitioneaza pe chenarul interior central, delimitat de coloanele "Avalizat" si "Acceptat" in cazul cambiilor si "Vazut" in cazul biletelor la ordin. Pozitionarea ancorelor fata de marginile de referinta este urmatoarea:
(i) coltar dreapta sus: 40 mm de la marginea din dreapta, 97 mm de la marginea inferioara;
(ii) coltar stanga sus: 149 mm de la marginea din dreapta, 97 mm de la marginea inferioara;
(iii) ancora centrala (in forma de "L" rasturnat): 149 mm de la marginea din dreapta, 52 mm de la marginea inferioara (in spatiul dintre campurile rezervate pentru "Valoarea reprezinta" si "Tras" in cazul cambiilor si "Emitent" in cazul biletelor la ordin).
ARTICOLUL 5
Banda alba
(1) Fiecare titlu de credit are rezervata banda alba pe care nu se inscriu alte informatii in afara caracterelor necesare procesarii automate a acestora, care constituie linia codurilor.
(2) Banda alba, avand o lungime de maximum 110 mm, va fi amplasata in partea centrala a titlului de credit incepand de la 150 mm de la marginea din dreapta a titlului de credit si va avea inaltimea de 16 mm de la marginea inferioara a titlului de credit.
(3) Banda alba este delimitata de restul titlului de credit printr-o linie continua.
(4) Banda alba nu are alte linii de demarcatie.
ARTICOLUL 6
In scopul usurarii procesarii cambiei si biletului la ordin, institutiile de credit vor putea stabili de comun acord un standard privind linia codurilor.
#PAGEBREAK#
CAPITOLUL II
Normele specifice cambiei
ARTICOLUL 7
Desenul si redactarea cambiei
(1) Cambia este alcatuita in mod obligatoriu din 8 zone, ale caror amplasari, continut si dimensiuni vor fi realizate in conformitate cu regulile de mai jos si cu anexele nr. 1 si 2.
(2) Cele 8 zone ale cambiei au fost delimitate intre ele de linii groase continue.
(3) ZONA 1 - alocata datelor de identificare si continutului cambiei - este intotdeauna amplasata in partea superioara centrala a cambiei si cuprinde:
a) in partea stanga sus - rubrica "Platiti in schimbul acestei CAMBII"; cuvantul "CAMBII" fiind tiparit cu majuscule, ingrosat, cu caractere de minimum 3 mm inaltime;
b) rubrica "stipulata" urmata de un spatiu marcat prin linie punctata de maximum 50 mm, necesar completarii mentiunilor facultative ale cambiei; urmata de rubrica "trasa in", apoi de un spatiu marcat prin linie punctata de maximum 10 mm si de rubrica "exemplare";
c) sub rubrica "stipulata" va aparea rubrica "suma de" urmata de un spatiu, care incepe de la 135 mm de la marginea din dreapta si 78 mm de la marginea de jos a cambiei, format din 13 casete inchise (asa cum apar in anexa nr. 1) de 5 mm lungime si 5 mm inaltime fiecare, pentru inscrierea sumei cambiei; in caseta 11 se va pretipari caracterul "," ingrosat si de 2 mm inaltime; fundalul cambiei in zona acestor casete va fi imprimat uniform in culoare rosu de slaba intensitate (efect vizual - nuanta pala de roz), cu un grad de acoperire de maximum 15%; acest spatiu va fi urmat de rubrica "moneda";
d) incepand de la 53 mm de la marginea din dreapta si 78 mm de la marginea de jos a cambiei, va fi delimitat cu linii continue un spatiu format dintr-un dreptunghi de maximum 12 mm lungime si 5 mm inaltime pentru inscrierea monedei; fundalul cambiei in zona acestui dreptunghi va fi imprimat uniform in culoare rosu de slaba intensitate (efect vizual - nuanta pala de roz), cu un grad de acoperire de maximum 15%; in locul acestui spatiu, institutiile de credit pot pretipari insemnul monetar aferent monedei in care vor fi emise cambiile respective;
e) incepand de la 147 mm de la marginea din dreapta si 71 mm de la marginea de jos a cambiei, va fi amplasat un spatiu format dintr-un dreptunghi delimitat cu linie continua si va avea o lungime de 106 mm si 5 mm inaltime; acest spatiu este destinat inscrierii sumei in litere; fundalul cambiei in zona acestui dreptunghi va fi imprimat uniform in culoare rosu de slaba intensitate (efect vizual - nuanta pala de roz), cu un grad de acoperire de maximum 15%; imediat sub acest dreptunghi, in partea stanga va aparea rubrica cu caractere italice de maximum 2 mm "(suma in litere)";
f) incepand de la 147 mm de la marginea din dreapta si 63 mm de la marginea de jos a cambiei, va fi amplasat un spatiu format dintr-un dreptunghi delimitat cu linie continua si va avea o lungime de 106 mm si 5 mm inaltime; acest spatiu este destinat inscrierii sumei in litere. In situatia in care cambia este emisa in alta moneda, in conformitate cu pct. 262 din Normele-cadru nr. 6/1994 privind comertul facut de societatile bancare si celelalte societati de credit, cu cambii si bilete la ordin, pe baza Legii nr. 58/1934 asupra cambiei si biletului la ordin, modificata prin Ordonanta Guvernului nr. 11/1993, aprobata si modificata prin Legea nr. 83/1994, iar tragatorul dispune ca plata sa fie efectuata in RON, aceasta mentiune se va face in acest spatiu prin includerea sintagmei "in RON" fundalul cambiei in zona acestui dreptunghi va fi imprimat uniform in culoare rosu de slaba intensitate (efect vizual - nuanta pala de roz), cu un grad de acoperire de maximum 15%;
g) rubrica "lui/la ordinul", amplasata imediat sub spatiul alocat inscrierii sumei in litere, va fi urmata de un spatiu marcat prin linie punctata de maximum 92 mm;
h) rubrica "Valoarea reprezinta", amplasata sub rubrica "lui/la ordinul", va fi urmata de un spatiu marcat prin linie punctata de maximum 85 mm;
(4) ZONA 1A este alocata pentru pretiparirea referintei cambiei, cu caractere tip OCR-B1 de 3 mm inaltime (conform ISO 1073-2:1976); rubrica trebuie sa inceapa la 89 mm de la marginea din dreapta si 92 mm de la marginea de jos a cambiei; lungimea rubricii nu va putea depasi 45 mm.
(5) ZONA 2 - alocata datelor de identificare a trasului - este amplasata imediat sub zona 1 si cuprinde urmatoarele rubrici si spatii de completat:
a) rubrica "TRAS" ca titlu al zonei, pozitionata in partea superioara stanga a zonei, tiparita cu majuscule, ingrosat;
b) rubrica "Cod tras", urmata pe acelasi rand, incepand de la 101 mm de la marginea din dreapta si 45 mm de la marginea de jos a cambiei, de un spatiu marcat printr-o linie continua, delimitat printr-un dreptunghi de 60 mm lungime si 5 mm inaltime. Suplimentar, acest spatiu poate fi marcat si prin 13 casute de 4,5 mm lungime si 5 mm inaltime fiecare, delimitate prin linii intrerupte, pentru usurarea inscrierii.
In acest spatiu se inscriu datele de identificare ale emitentului, respectiv:
1. pentru persoane juridice rezidente: codul unic de identificare fiscala al emitentului;
2. pentru persoane juridice nerezidente: informatia solicitata de banca emitentului la deschiderea contului curent;
3. pentru persoanele fizice rezidente: codul numeric personal al emitentului;
4. pentru persoane fizice nerezidente: informatia solicitata de banca trasa la deschiderea contului curent.
Fundalul cambiei in zona acestor casete va fi imprimat uniform in culoare rosu de slaba intensitate (efect vizual - nuanta pala de roz), cu un grad de acoperire de maximum 15%;
c) rubrica "IBAN tras" va fi urmata de un spatiu pentru codul IBAN marcat printr-o linie continua, delimitat printr-un dreptunghi de 96 mm lungime si 5 mm inaltime; dreptunghiul va incepe la 137 mm de la marginea din dreapta a cambiei si 38 mm de la marginea de jos. Fundalul cambiei in zona acestor casete va fi imprimat uniform in culoare rosu de slaba intensitate (efect vizual - nuanta pala de roz), cu un grad de acoperire de maximum 15%; acest spatiu trebuie marcat prin 6 casete de dimensiuni egale, lungime 16 mm si inaltime 5 mm, delimitate de cate un chenar dreptunghiular, fiecare caseta fiind divizata vertical in interior prin 3 linii intrerupte amplasate la 4 mm de marginile casetei si unele fata de altele. In acest caz, spatiul lasat liber intre casete este de maximum 1 mm;
d) rubrica "Denumire tras" va fi plasata sub "IBAN tras" si va fi urmata de un spatiu dreptunghiular incepand de la 135 mm de la marginea din dreapta si 37 mm de la marginea de jos a cambiei, avand o lungime de 94 mm si o inaltime de 10 mm, destinat inscrierii denumirii trasului si avand fundalul imprimat uniform in culoare rosu de slaba intensitate cu un grad de acoperire de maximum 15% (efect vizual - nuanta pala de roz); acest spatiu trebuie marcat prin doua randuri a cate 18 casute de 5 mm lungime si 5 mm inaltime fiecare, delimitate prin linii intrerupte, pentru usurarea inscrierii denumirii tragatorului.
(6) ZONA 3 - alocata codului IBAN al ultimului posesor al cambiei - este formata din urmatoarele rubrici si spatii de completat:
a) rubrica "IBAN posesor", urmata de un spatiu pentru codul IBAN marcat prin 6 casete de dimensiuni egale, lungime 16 mm si inaltime 5 mm, delimitate de cate un chenar dreptunghiular, fiecare caseta fiind divizata vertical in interior prin 3 linii intrerupte amplasate la 4 mm de marginile casetei si unele fata de altele; spatiul lasat liber intre casete este de maximum o jumatate de milimetru; prima caseta va incepe de la 137 mm de la marginea din dreapta a cambiei si 19 mm de la marginea de jos; fundalul cambiei in zona acestor casete va fi imprimat uniform in culoare rosu de slaba intensitate (efect vizual - nuanta pala de roz), cu un grad de acoperire de maximum 15%;
b) imediat sub casetele pentru codul IBAN, centrat, va fi amplasata mentiunea "In aceasta portiune nu se scrie", incadrata de doua sageti cu varful indreptat in jos;
(7) ZONA 4 - alocata acceptarii la plata a cambiei de catre tras - este amplasata in partea dreapta sus a cambiei si are urmatoarele rubrici si spatii de completat:
a) rubrica "ACCEPTAT" ca titlu al zonei, pozitionata central in partea superioara, tiparita ingrosat, cu majuscule;
b) rubrica "de", urmata de un spatiu marcat prin linie punctata cu lungimea de maximum 30 mm, necesara completarii numelui sau denumirii acceptantului;
c) incepand de la 38 mm de la marginea din dreapta si 83 mm de la marginea de jos a cambiei, va fi amplasat un spatiu marcat prin linie continua, delimitat printr-un dreptunghi de 35 mm lungime si 10 mm inaltime; imediat sub acest spatiu va fi amplasata rubrica "Semnatura acceptantului", scrisa cu caractere italice de 2 mm inaltime; fundalul cambiei in zona acestui dreptunghi va fi imprimat uniform in culoare rosu de slaba intensitate (efect vizual - nuanta pala de roz), cu un grad de acoperire de maximum 15%.
(8) ZONA 5 - alocata datelor privind tragatorul - este amplasata imediat sub zona 4 si are urmatoarele rubrici si spatii de completat:
a) rubrica "TRAGATOR" ca titlu al zonei, pozitionata central in partea superioara, tiparita ingrosat, cu majuscule;
b) spatiul marcat prin 3 linii punctate, fiecare de lungime maxima de 35 mm, amplasate unele sub altele, necesar completarii denumirii si adresei tragatorului; imediat sub acest spatiu va fi amplasata rubrica "(denumire tragator)", scrisa cu caractere italice de 2 mm inaltime;
c) rubrica "Cod tragator", sub care va fi amplasat un spatiu marcat prin linie continua, delimitat printr-un dreptunghi de maximum 35 mm lungime si 5 mm inaltime, spatiu care va incepe de la 38 mm de la marginea din dreapta si 48 mm de la marginea de jos a cambiei; acest spatiu trebuie marcat prin 13 casute de 4,5 mm lungime si 5 mm inaltime fiecare, delimitate prin linii intrerupte, pentru usurarea inscrierii. Acest spatiu este necesar completarii codului unic de identificare fiscala sau a codului numeric personal al tragatorului persoana fizica; fundalul cambiei in zona acestui dreptunghi va fi imprimat uniform in culoare rosu de slaba intensitate (efect vizual - nuanta pala de roz), cu un grad de acoperire de maximum 15%; semnatura olografa a emitentului nu va putea depasi spatiul delimitat de acest dreptunghi si nu se va suprapune cu informatiile privind moneda de plata;
d) rubrica "Data emiterii", sub care va fi amplasat un spatiu format din 8 casete semideschise de 4 mm lungime fiecare (asa cum apar in anexa nr. 1), pentru inscrierea datei de emitere a cambiei, in formatul zi-luna-an (ZZ/LL/AAAA); aceste casete vor incepe de la 38 mm de la marginea din dreapta si 41 mm de la marginea de jos a cambiei; fundalul cambiei in zona acestor casete va fi imprimat uniform in culoare rosu de slaba intensitate (efect vizual - nuanta pala de roz), cu un grad de acoperire de maximum 15%;
e) rubrica "Locul emiterii", sub care va fi amplasat un spatiu marcat prin linie continua, delimitat printr-un dreptunghi de maximum 35 mm lungime si 5 mm inaltime, spatiu care va incepe de la 38 mm de la marginea din dreapta si 33 mm de la marginea de jos a cambiei; acest spatiu este necesar completarii denumirii localitatii unde a fost emisa cambia; fundalul cambiei in zona acestui dreptunghi va fi imprimat uniform in culoare rosu de slaba intensitate (efect vizual - nuanta pala de roz), cu un grad de acoperire de maximum 15%;
f) rubrica "Scadenta", sub care va fi amplasat un spatiu format din 8 casete semideschise de 4 mm lungime fiecare (asa cum apar in anexa nr. 1), in formatul zi-luna-an (ZZ/LL/AAAA), pentru inscrierea datei la care va fi scadenta cambia; aceste casete vor incepe de la 38 mm de la marginea din dreapta si 26 mm de la marginea de jos a cambiei; fundalul cambiei in zona acestor casete va fi imprimat uniform in culoare rosu de slaba intensitate (efect vizual - nuanta pala de roz), cu un grad de acoperire de maximum 15%;
g) rubrica "Locul platii", sub care va fi amplasat un spatiu marcat prin linie continua, delimitat printr-un dreptunghi de maximum 35 mm lungime si 5 mm inaltime, spatiu care va incepe de la 38 mm de la marginea din dreapta si 18 mm de la marginea de jos a cambiei; acest spatiu este necesar completarii denumirii localitatii unde cambia va fi platita; fundalul cambiei in zona acestui dreptunghi va fi imprimat uniform in culoare rosu de slaba intensitate (efect vizual - nuanta pala de roz), cu un grad de acoperire de maximum 15%;
h) incepand de la 38 mm de la marginea din dreapta si 5 mm de la marginea de jos a cambiei, va fi amplasat un spatiu marcat prin linie continua, delimitat printr-un dreptunghi de 35 mm lungime si 11 mm inaltime; imediat sub acest spatiu va fi amplasata rubrica "Semnatura tragatorului", scrisa cu caractere italice de 2 mm inaltime; fundalul cambiei in zona acestui dreptunghi va fi imprimat uniform in culoare rosu de slaba intensitate (efect vizual - nuanta pala de roz), cu un grad de acoperire de maximum 15%.
(9) ZONA 6 - alocata datelor privind avalizarea cambiei - este amplasata in coltul din stanga sus al cambiei si are urmatoarele rubrici si spatii de completat:
a) rubrica "AVALIZAT" ca titlu al zonei, pozitionata central in partea superioara, tiparita ingrosat, cu majuscule;
b) rubrica "de", urmata de un spatiu marcat prin linie punctata cu lungimea de maximum 35 mm, necesar completarii numelui sau denumirii avalistului;
c) rubrica "pentru", urmata de un spatiu marcat prin linie punctata cu lungimea de maximum 30 mm, necesar completarii numelui sau denumirii avalizatului;
d) spatiu marcat printr-o linie continua de maximum 25 mm lungime, amplasat central in partea de jos a zonei, sub care va fi amplasata rubrica "Semnatura avalistului", scrisa cu caractere italice de maximum 2 mm inaltime.
(10) ZONA 7 - alocata pentru date privind girurile - este amplasata imediat sub zona 6 si este formata din 3 spatii de dimensiuni egale, amplasate unele sub altele, separate de linii groase, fiecare avand urmatoarele rubrici si spatii de completat:
a) rubrica "Girat de", precedata de numarul de ordine al girului (1, 2 sau 3), urmata de un spatiu marcat prin linie punctata cu lungimea de maximum 25 mm, necesar completarii numelui sau denumirii girantului;
b) rubrica "catre", urmata de un spatiu marcat prin linie punctata cu lungimea de maximum 32 mm, necesar completarii numelui sau denumirii giratului;
c) rubrica "la data", urmata de un spatiu marcat prin linie punctata cu lungimea de maximum 30 mm, necesar completarii datei la care s-a efectuat girarea;
d) spatiu marcat printr-o linie continua de maximum 25 mm lungime, amplasata central in partea de jos a spatiului pentru girul respectiv, sub care va fi amplasata rubrica "Semnatura girant", scrisa cu caractere italice de maximum 2 mm inaltime.
(11) ZONA 8 reprezinta banda alba. In aceasta zona, avand dimensiunile precizate la art. 6, nu vor fi facute niciun fel de mentiuni, cu exceptia celor stabilite de Banca Nationala a Romaniei, iar fundalul cambiei nu va avea in aceasta zona nici un fel de imprimari.
(12) Toate liniile utilizate pentru demarcarea unor spatii de completat in zonele 1-7 mentionate in acest articol vor fi imprimate in nuante de rosu, cu grad de acoperire de 50-75% (efect vizual - roz accentuat), si nu vor depasi grosimea de jumatate de milimetru.
(13) Cu exceptia zonei de banda alba si a zonelor precizate a fi imprimate cu nuante slabe cu grad de acoperire de maximum 15%, fundalul cambiei va fi imprimat uniform in culoarea rosu de slaba intensitate (efect vizual - nuanta pala de roz), cu un grad de acoperire de maximum 15%.
(14) Pentru a permite preluarea automata a datelor, spatiile aferente sumei in cifre si Cod tras trebuie completate numai cu informatiile necesare, inscrierea facandu-se in casetele sau spatiul respectiv. Casetele ramase libere dupa inscrierea informatiilor vor fi lasate necompletate, nebarate si fara alte insemne.
#PAGEBREAK#
CAPITOLUL III
Norme specifice biletului la ordin
ARTICOLUL 8
Desenul si redactarea biletului la ordin
(1) Fata biletului la ordin este alcatuita in mod obligatoriu din 8 zone ale caror amplasari, continut si dimensiuni vor fi realizate in conformitate cu regulile de mai jos si cu anexele nr. 3 si 4.
(2) In scopul facilitarii prezentarii, in anexa nr. 4 cele 8 zone ale biletului la ordin au fost delimitate intre ele de linii groase continue.
(3) ZONA 1 - alocata datelor de identificare si continutului biletului la ordin - este intotdeauna amplasata in partea de superioara centrala a titlului de credit si cuprinde:
a) in partea stanga sus - mentiunea "Voi plati in schimbul acestui BILET LA ORDIN", cuvintele "BILET LA ORDIN" fiind tiparite ingrosat, cu majuscule, cu caractere de minimum 3 mm inaltime;
b) rubrica "stipulat", urmata de un spatiu marcat prin linie punctata de maximum 50 mm, necesar completarii mentiunilor facultative ale biletului la ordin; urmata de rubrica "emis in", apoi de un spatiu marcat prin linie punctata de maximum 10 mm, necesar completarii numarului de exemplare in care este emis respectivul bilet la ordin, si de rubrica "exemplare";
c) sub rubrica "stipulata" va aparea rubrica "suma de", urmata de un spatiu, care incepe de la 135 mm de la marginea din dreapta si 78 mm de la marginea de jos a biletului la ordin, format din 13 casete inchise (asa cum apar in anexa nr. 3) de 5 mm lungime si 5 mm inaltime fiecare, pentru inscrierea sumei biletului la ordin; in caseta 11 se va pretipari caracterul "," ingrosat si de 2 mm inaltime; fundalul biletului la ordin in zona acestor casete va fi imprimat uniform in culoare rosu de slaba intensitate (efect vizual - nuanta pala de roz), cu un grad de acoperire de maximum 15%; acest spatiu va fi urmate de rubrica "moneda";
d) incepand de la 53 mm de la marginea din dreapta si 78 mm de la marginea de jos a biletului la ordin, va fi delimitat cu linii continue un spatiu format dintr-un dreptunghi de 12 mm lungime si 5 mm inaltime pentru inscrierea monedei; fundalul biletului la ordin in zona acestui dreptunghi va fi imprimat uniform in culoare rosu de slaba intensitate (efect vizual - nuanta pala de roz), cu un grad de acoperire de maximum 15%; in locul acestui spatiu institutiile de credit pot pretipari insemnul monetar aferent monedei in care va fi emis respectivul bilet la ordin;
e) incepand de la 147 mm de la marginea din dreapta si 71 mm de la marginea de jos a biletului la ordin, va fi amplasat un spatiu format dintr-un dreptunghi delimitat cu linie continua si va avea o lungime de 106 mm si 5 mm inaltime; acest spatiu este destinat inscrierii sumei in litere; fundalul biletului la ordin in zona acestui dreptunghi va fi imprimat uniform in culoare rosu de slaba intensitate (efect vizual - nuanta pala de roz), cu un grad de acoperire de maximum 15%; imediat sub acest dreptunghi, in partea stanga va aparea rubrica cu caractere italice de maximum 2 mm "(suma in litere)";
f) incepand de la 147 mm de la marginea din dreapta si 63 mm de la marginea de jos a biletului la ordin, va fi amplasat un spatiu format dintr-un dreptunghi delimitat cu linie continua si va avea o lungime de 106 mm si 5 mm inaltime; acest spatiu este destinat inscrierii sumei in litere. In situatia in care biletul la ordin este emis in alta moneda, in conformitate cu pct. 262 din Normele-cadru nr. 6/1994, iar tragatorul dispune ca plata sa fie efectuata in RON, aceasta mentiune se va face in acest spatiu prin includerea sintagmei "in RON"; fundalul biletului la ordin in zona acestui dreptunghi va fi imprimat uniform folosindu-se nuante slabe, cu un grad de acoperire de maximum 15%;
g) rubrica "lui/la ordinul", amplasata imediat sub spatiul alocat inscrierii sumei in litere, va fi urmata de un spatiu marcat prin linie punctata de maximum 92 mm;
h) rubrica "Valoarea reprezinta", amplasata sub rubrica "lui/la ordinul", va fi urmata de un spatiu marcat prin linie punctata de maximum 85 mm.
(4) ZONA 1A este alocata pentru pretiparirea referintei biletului la ordin, cu caractere tip OCR-B1 de 3 mm inaltime (conform ISO 1073-2:1976); rubrica trebuie sa inceapa la 89 mm de la marginea din dreapta si 92 mm de la marginea de jos a cambiei; lungimea inscrisului nu va putea depasi 45 mm.
(5) ZONA 2 - alocata datelor de identificare ale emitentului biletului la ordin - este amplasata imediat sub zona 1 si cuprinde urmatoarele rubrici si spatii de completat:
a) rubrica "EMITENT" ca titlu al zonei, pozitionata in partea superioara stanga a zonei, tiparita cu majuscule, ingrosat;
b) rubrica "Cod emitent", urmata pe acelasi rand, incepand de la 101 mm de la marginea din dreapta si 45 mm de la marginea de jos a biletului la ordin, de un spatiu marcat printr-o linie continua, delimitata printr-un dreptunghi de 60 mm lungime si 5 mm latime. Suplimentar, acest spatiu poate fi marcat si prin 13 casute de 4,5 mm lungime si 5 mm inaltime fiecare, delimitate prin linii intrerupte, pentru usurarea inscrierii. In acest spatiu se inscriu datele de identificare ale emitentului, respectiv:
(i) pentru persoane juridice rezidente: codul unic de identificare fiscala al emitentului;
(ii) pentru persoane juridice nerezidente: informatia solicitata de banca emitentului la deschiderea contului curent;
(iii) pentru persoanele fizice rezidente: codul numeric personal al emitentului;
(iv) pentru persoane fizice nerezidente: informatia solicitata de banca trasa la deschiderea contului curent.
Informatiile din acest camp sunt inscrise in momentul in care emitentul primeste formularele de la banca al carei client este. In cazul in care codul emitentului nu se pretipareste, acest spatiu trebuie marcat prin 13 casute de 4,5 mm lungime si 5 mm inaltime fiecare, delimitate prin linii intrerupte, pentru usurarea inscrierii.
Fundalul biletului la ordin in zona acestor casete va fi imprimat uniform in culoare rosu de slaba intensitate (efect vizual - nuanta pala de roz), cu un grad de acoperire de maximum 15%;
c) rubrica "IBAN emitent" va fi urmata de un spatiu pentru codul IBAN marcat printr-o linie continua, delimitat printr-un dreptunghi de 96 mm lungime si 5 mm inaltime; dreptunghiul va incepe de la 137 mm de la marginea din dreapta a biletului la ordin si 38 mm de la marginea de jos. Informatiile din acest camp sunt inscrise in momentul in care emitentul primeste formularele de la banca al carei client este. In cazul in care codul IBAN al emitentului nu se pretipareste, acesta trebuie marcat prin 6 casete de dimensiuni egale, lungime 15 mm si inaltime 5 mm, delimitate de cate un chenar dreptunghiular, fiecare caseta fiind divizata vertical in interior prin 3 linii intrerupte amplasate la 4 mm de marginile casetei si unele fata de altele. In acest caz, spatiul lasat liber intre casete este de maximum 1 mm.
Fundalul biletului la ordin in zona acestor casete va fi imprimat uniform in culoare rosu de slaba intensitate (efect vizual - nuanta pala de roz), cu un grad de acoperire de maximum 15%;
d) rubrica "Denumire emitent" va fi plasata sub "IBAN emitent" si va fi urmata de un spatiu dreptunghiular incepand de la 135 mm de la marginea din dreapta si 37 mm de la marginea de jos a biletului la ordin, avand o lungime de 94 mm si o inaltime de 10 mm, destinat inscrierii denumirii emitentului si avand fundalul imprimat uniform in culoare rosu de slaba intensitate, cu un grad de acoperire de maximum 15% (efect vizual: nuanta pala de roz). Informatiile din acest camp sunt inscrise in momentul in care emitentul primeste formularele de la banca al carei client este. In cazul in care denumirea emitentului nu se pretipareste, acest spatiu trebuie marcat prin doua randuri a cate 18 casute de 5 mm lungime si 5 mm inaltime fiecare, delimitate prin linii intrerupte, pentru usurarea inscrierii denumirii tragatorului.
(6) ZONA 3 - alocata codului IBAN al posesorului biletului la ordin - este formata din urmatoarele rubrici si spatii de completat:
a) rubrica "IBAN posesor", urmata de un spatiu pentru codul IBAN marcat prin 6 casete de dimensiuni egale, lungime 16 mm si inaltime 5 mm, delimitate de cate un chenar dreptunghiular, fiecare caseta fiind divizata vertical in interior prin 3 linii intrerupte amplasate la 4 mm de marginile casetei si unele fata de altele; prima caseta va incepe de la 137 mm de la marginea din dreapta a cambiei si 19 mm de la marginea de jos; spatiul lasat liber intre casete este de maximum o jumatate de milimetru; fundalul biletului la ordin in zona acestor casete va fi imprimat uniform in culoare rosu de slaba intensitate (efect vizual - nuanta pala de roz), cu un grad de acoperire de maximum 15%;
b) imediat sub casetele pentru codul IBAN, centrat, va fi amplasata mentiunea "In aceasta portiune nu se scrie" incadrata de doua sageti cu varful indreptat in jos.
(7) ZONA 4 - alocata unor date specifice biletului la ordin platibil la un anumit timp de la vedere - este amplasata in partea dreapta sus a biletului la ordin si are urmatoarele rubrici si spatii de completat:
a) rubrica "VAZUT" ca titlu al zonei, pozitionata central in partea superioara, tiparita ingrosat, cu majuscule;
b) rubrica "la data", urmata de un spatiu marcat prin linie punctata cu lungimea de maximum 25 mm, necesar completarii datei la care biletul la ordin a fost vazut de emitentul la vedere;
c) rubrica "de emitent", sub care va fi marcat un spatiu prin linie punctata cu lungimea de maximum 33 mm, necesar completarii denumirii emitentului la vedere;
d) incepand de la 38 mm de la marginea din dreapta si 64 mm de la marginea de jos a biletului la ordin, va fi amplasat un spatiu marcat prin linie continua, delimitat printr-un dreptunghi de 35 mm lungime si 15 mm inaltime; imediat sub acest spatiu va fi amplasata rubrica "Semnatura emitentului la vedere", scrisa cu caractere italice de 2 mm inaltime; fundalul biletului la ordin in zona acestui dreptunghi va fi imprimat uniform in culoare rosu de slaba intensitate (efect vizual - nuanta pala de roz), cu un grad de acoperire de maximum 15%.
(8) ZONA 5 - alocata unor date privind biletul la ordin si semnaturii emitentului - este amplasata imediat sub zona 4 si are urmatoarele rubrici si spatii de completat:
a) rubrica "Data emiterii", sub care va fi amplasat un spatiu format din 8 casete semideschise de 4 mm lungime fiecare (asa cum apar in anexa nr. 3), pentru inscrierea datei de emitere a biletului la ordin in formatul zi-luna-an (ZZ/LL/AAAA); aceste casete vor incepe de la 38 mm de la marginea din dreapta si 53 mm de la marginea de jos a biletului la ordin; fundalul in zona acestor casete va fi imprimat uniform in culoare rosu de slaba intensitate (efect vizual - nuanta pala de roz), cu un grad de acoperire de maximum 15%;
b) rubrica "Locul emiterii", sub care va fi amplasat un spatiu marcat prin linie continua, delimitat printr-un dreptunghi de maximum 35 mm lungime si 5 mm inaltime, spatiu care va incepe de la 38 mm de la marginea din dreapta si 43 mm de la marginea de jos a biletului la ordin; acest spatiu este necesar completarii denumirii localitatii unde a fost emis biletul la ordin; fundalul in zona acestui dreptunghi va fi imprimat uniform in culoare rosu de slaba intensitate (efect vizual - nuanta pala de roz), cu un grad de acoperire de maximum 15%;
c) rubrica "Scadenta", sub care va fi amplasat un spatiu format din 8 casete semideschise de 4 mm lungime fiecare (asa cum apar in anexa nr. 3), in formatul zi-luna-an (ZZ/LL/AAAA), pentru inscrierea datei la care va fi scadent biletul la ordin; aceste casete vor incepe de la 38 mm de la marginea din dreapta si 33 mm de la marginea de jos a biletului la ordin; fundalul in zona acestor casete va fi imprimat uniform in culoare rosu de slaba intensitate (efect vizual - nuanta pala de roz), cu un grad de acoperire de maximum 15%;
d) rubrica "Locul platii", sub care va fi amplasat un spatiu marcat prin linie continua, delimitat printr-un dreptunghi de maximum 35 mm lungime si 5 mm inaltime, spatiu care va incepe de la 38 mm de la marginea din dreapta si 23 mm de la marginea de jos a biletului la ordin; acest spatiu este necesar completarii denumirii localitatii unde biletul la ordin va fi platit; fundalul biletului la ordin in zona acestui dreptunghi va fi imprimat uniform in culoare rosu de slaba intensitate (efect vizual - nuanta pala de roz), cu un grad de acoperire de maximum 15%;
e) incepand de la 38 mm de la marginea din dreapta si 5 mm de la marginea de jos a biletului la ordin, va fi amplasat un spatiu marcat prin linie continua, delimitat printr-un dreptunghi de 35 mm lungime si 17 mm inaltime; imediat sub acest spatiu va fi amplasata rubrica "Semnatura emitentului", scrisa cu caractere italice de maximum 2 mm inaltime; fundalul biletului la ordin in zona acestui dreptunghi va fi imprimat uniform in culoare rosu de slaba intensitate (efect vizual - nuanta pala de roz), cu un grad de acoperire de maximum 15%; semnatura olografa a emitentului nu va putea depasi spatiul delimitat de acest dreptunghi si nu se va suprapune cu informatiile privind moneda de plata.
(9) ZONA 6 - alocata datelor privind avalizarea biletului la ordin - este amplasata in coltul din stanga sus al biletului la ordin si are urmatoarele rubrici si spatii de completat:
a) rubrica "AVALIZAT" ca titlu al zonei, pozitionata central in partea superioara, tiparita ingrosat, cu majuscule;
b) rubrica "de", urmata de un spatiu marcat prin linie punctata cu lungimea de maximum 35 mm, necesara completarii numelui sau denumirii avalistului;
c) rubrica "pentru", urmata de un spatiu marcat prin linie punctata cu lungimea de maximum 30 mm, necesara completarii numelui sau denumirii avalizatului;
d) spatiu marcat printr-o linie continua de maximum 25 mm lungime, amplasata central in partea de jos a zonei, sub care va fi amplasata rubrica "Semnatura avalistului", scrisa cu caractere italice de maximum 2 mm inaltime.
(10) ZONA 7 - alocata pentru date privind girurile - este amplasata imediat sub zona 6 si este formata din 3 spatii de dimensiuni egale, amplasate unele sub altele, fiecare avand urmatoarele rubrici si spatii de completat:
a) rubrica "Girat de", precedata de numarul de ordine al girului (1, 2 sau 3), urmata de un spatiu marcat prin linie punctata cu lungimea de maximum 26 mm, necesar completarii numelui sau denumirii girantului;
b) rubrica "catre", urmata de un spatiu marcat prin linie punctata cu lungimea de maximum 32 mm, necesar completarii numelui sau denumirii giratului;
c) rubrica "la data", urmata de un spatiu marcat prin linie punctata cu lungimea de maximum 30 mm, necesar completarii datei la care s-a efectuat girarea;
d) spatiu marcat printr-o linie continua de maximum 25 mm lungime, amplasata central in partea de jos a spatiului pentru girul respectiv, sub care va fi amplasata rubrica "Semnatura girant", scrisa cu caractere italice de maximum 2 mm inaltime.
(11) ZONA 8 reprezinta banda alba. In aceasta zona, avand dimensiunile precizate la art. 6, nu vor fi facute niciun fel de mentiuni, cu exceptia celor stabilite de Banca Nationala a Romaniei, iar fundalul biletului la ordin nu va avea in aceasta zona niciun fel de imprimari.
(12) Toate liniile utilizate pentru demarcarea unor spatii de completat in zonele 1-7 mentionate in acest articol vor fi imprimate in nuante slabe de rosu, cu grad de acoperire de 50-75% (efect vizual - roz accentuat), si nu vor depasi grosimea de jumatate de milimetru.
(13) Cu exceptia zonei de banda alba si a zonelor precizate a fi imprimate cu nuante slabe cu grad de acoperire maximum 15%, fundalul biletului la ordin fi imprimat uniform in culoarea albastru de slaba intensitate (efect vizual - nuanta pala de bleu), cu un grad de acoperire de maximum 15%.
(14) Pentru a permite preluarea automata a datelor, spatiile aferente sumei in cifre si Cod emitent trebuie completate numai cu informatiile necesare, inscrierea facandu-se in casetele respective. Casetele ramase libere dupa inscrierea informatiilor vor fi lasate necompletate, nebarate si fara alte insemne.
(15) Informatiile privind Codul emitentului, codul IBAN al emitentului si denumirea emitentului care se inscriu pe formularele de bilet la ordin, conform art. 8 alin. (5) lit. b), c) si d) de mai sus, vor fi pretiparite de catre banca emitentului, cu caractere OCR - B1 de 3 mm inaltime (ISO 1073-2:1976).
(16) La intrarea in vigoare a prezentei norme tehnice, prevederile alin. (15) nu se aplica, avand caracter optional.
ARTICOLUL 9
Dispozitii tranzitorii si finale
(1) Nicio mentiune nu se va afla la o distanta mai mica de 3 mm de oricare dintre marginile titlurilor de credit.
(2) Pana la data de 31 august 2008 inclusiv, Banca Nationala a Romaniei si institutiile de credit vor putea elibera clientilor lor atat formulare prevazute de prezenta norma tehnica, cat si formulare prevazute de Normele tehnice nr. 10/1994 privind cambia si biletul la ordin.
(3) Incepand cu data de 1 septembrie 2008, Banca Nationala a Romaniei si institutiile de credit vor elibera clientilor lor numai formulare de cambii si bilete la ordin conforme cu prezenta norma tehnica.
(4) Anexele 1-4*) fac parte integranta din prezenta norma tehnica.
___________
*) Anexele nr. 1-4 sunt reproduse in facsimil.
Presedintele Consiliului de administratie al Bancii Nationale a Romaniei,
Mugur Constantin Isarescu
Bucuresti, 5 iunie 2008.
Nr. 5.
_____
Nota AvocatNet.ro:
-Anexele Normei le vom publica ulterior.
Comentarii articol (1)