avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale elemente bilet la ordin avalizat
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

elemente bilet la ordin avalizat

Mi s-a recomandat pt o mai mare siguranta a incasarii creantelor, sa utilizez drept garantie in cadrul contractelor comerciale de vanzari marfa, bilete la ordin avalizate de administratorul firmei. Astfel in cazul in care firma careia ii vindem marfuri intra in imposibilitate de plata, administratorul garanteaza personal plata datoriilor catre noi. As vrea sa stiu care sunt elementele pt ca un bilet la ordin sa fie avalizat in mod corect:
-se trece numele administratorului in dreptul AVALISTULUI
-la rubrica: se avalizeaza pt...se completeaza firma noastra
-se semneaza de catre adminitrator
-Acolo unde este trecut LS, trebuie trecuta cumva stampila bancii la care are deschis cont administratorul, banca clientului sau stampila firmei carora vindem marfuri? Sau in acest caz nu se pune nici o stampila?
~ Conținut șters la cerere ~
Nu . Biletul la ordin nu este o cambie. Este un alt instrument de plata si credit , iar spre deosebire de cambie unde exista raport triplu cambial tras tragator si beneficiar la biletul la ordin trasul e chiar contul tragatorului. In rest acest instrument de plata si credit (BO) se aseamana din punct de vedere al formalismului si al efectelor cu cambia. Este adevarat ca ramura de drept ce trateaza aceste instrumente ( cambie, bilet la ordin, cec) se numeste drept cambial dar asta nu inseamna ca BO sau cecul sunt cambii.
Avalistul nu garanteaza debitul , mai mult el isi asuma debitul independent ca si cum ar fi al sau si raspunde solidar pentru plata acestuia.( sa nu facem o confuzie intre fidejusiune si aval). Avalistul poate fi executat si daca emitenul este solvabil.
Avalistul trebuie sa isi treaca numele in rubrica destinata (patratul din stanga jos) si sa semneze. Este suficient. Eu recomand sa fie trecut si CNP-ul acestuia sub nume. Daca avalistul este aceiasi persoana cu emitentul atunci trebuie potrivit legii sa fie trecuta si mentiunea pentru aval.
Si la bilet la ordin exista raspundere penala in anumite situatii, iar la cec in majoritatea cazurilor ramane 18 ind 1. (aceiasi Marie cu alta palarie);)
Ultima modificare: Vineri, 30 Mai 2008
Darius Bobic, Avocat
~ Conținut șters la cerere ~
Daca avalistul este administratorul firmei, inseamna ca avalistul este aceiasi persoana cu emitentul si atunci ar trebui sa treaca si mentiunea pentru aval?
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Bilet la ordin avalizat WEO WEO Rog sa imi spuna cineva ce inseamna bilet la ordin avalizat - in sensul ca garanteaza cu afacerea. In caz de neplata raspunde cu toate activele firmei? In caz ... (vezi toată discuția)
Contestatie executare MariS19 MariS19 buna, ma poate ajuta cineva cu un sfat referitor la o contestatie la executare. Sunt garant avalist, s-a incuviintat inceperea executarii impotriva mea in ... (vezi toată discuția)
Bilet la ordin avalizat gabriel_mg gabriel_mg am un credit pe firma pt un teren cu ipoteca dar am si un bilet la ordin avalizat pe numele meu.Daca vreau sa renunt la partile mele sociale as putea sa trec ... (vezi toată discuția)