Pe Forumul Avocatnet.ro a fost dezbatuta situatia in care o persoana avand o condamnare definitiva la activ nu poate sa fie fondator al unei societati comerciale cu raspundere limitata, data fiind obligatia de a face declaratia notariala prin care sa se ateste indeplinirea conditiilor legale.
Situatia prezentata de user
O persoana a avut o condamnare ramasa definitiva pentru complicitate la inselaciune si nu s-a implinit termenul legal pentru a introduce o cerere de reabilitare in instanta. Astfel, la infiintarea unui SRL, asociatii sau fondatorii respectivei societati trebuie sa dea o declaratie notariala ca intrunesc conditiile legale asa cum sunt ele descrise in legea societatilor comerciale. De asemenea, acesta mentioneaza si faptul ca firma are un cazier fiscal curat.
Intrebarile userului
Mai poate indeplini aceasta persoana calitatea de fondator?
Daca se face declaratia respectiva in cazul cumpararii de parti sociale nemaiavandu-se calitatea de fondator, se intra sub incidenta falsului in declaratii?
In cazul in care lucrul acesta s-ar verifica, ar face-o ORC?
Raspunsurile si explicatiile userului pe aceasta tema
Raspunsul unui user face referire la art. 6 alin. 1 din Legea nr. 31/1990, conform caruia semnatarii actului constitutiv, precum si persoanele care au un rol determinant in constituirea societatii sunt considerati fondatori.
Totodata, alin. 2 al aceluiasi articol prevede ca, nu pot fi fondatori persoanele care, potrivit legii, sunt incapabile sau care au fost condamnate pentru gestiune frauduloasa, abuz de incredere, fals, uz de fals, inselaciune, delapidare, marturie mincinoasa, dare sau luare de mita, precum si pentru infractiunile prevazute la art. 143-145 din Legea nr. 85/2006 privind procedura insolventei sau pentru cele prevazute de prezenta lege.
Un alt user mentioneaza ca s-a largit numarul infractiunilor care se consemneaza in cazierul fiscal si crede ca este si inselaciunea. Pe de alta parte, in ce priveste verificarea declaratiilor, nimeni nu va face acest lucru atata timp cat nu se comite o infractiune in legatura cu societatea. De asemenea, in cazul in care se comite o infractiune, va exista un concurs de infractiuni.
O alta persoana face trimitere la Legea nr.31/1990 actualizata.
"Art. 6. - (1) Semnatarii actului constitutiv, precum si persoanele care au un rol determinant in constituirea societatii sunt considerati fondatori.
(2) Nu pot fi fondatori persoanele care, potrivit legii, sunt incapabile ori care au fost condamnate pentru gestiune frauduloasa, abuz de incredere, fals, uz de fals, inselaciune, ..."
Astfel, sugestia acestei persoane este de a fi lasate alte persoane care indeplinesc conditiile legale sa "fondeze" societatea si sa o "constituie" pentru ca, apoi, sa fie preluate partile sociale prin cesiune, de la acestia. De altfel, tot in timp, se va indeplini si termenul petru cererea de reabilitare.
Asteptam si opinia ta pe Forumul Avocatnet..ro.
Comentarii articol (4)