Investitiile straine ale lui 2005
Acestea sînt deja asigurate, la fel ca o buna parte a premiselor, prin proiectele asumate în 2004 de investitorii straini, care au finalizare preconizata în urmatorii ani. Astfel, privatizarile perfectate în 2004 (cele doua societati Electrica, Dobrogea si Banat, precum si societatile de distributie a gazelor naturale, Distrigaz Sud SA Bucuresti si Distrigaz Nord SA Tîrgu Mures) vor contribui în total cu 700 de milioane de euro la volumul de ISD al anului 2005.
La acestea se adauga derularea unui numar record de proiecte investitionale de tip greenfield, ce urmeaza sa se finalizeze si sa produca impact în economie în perioada 2005-2006. Astfel, numai în toamna anului 2004 au fost anuntate noi proiecte de investitii ale liderilor globali din industria auto, comertul cu amanuntul, industria sticlei a lemnului, serviciile medicale.
În 2005, cel mai mare procent din investitiile straine îl va detine industria auto. Compania Montupet va aduce o investitie de 120 de milioane de euro, alaturi de aceasta fiind Pirelli - cu 110 milioane de euro. Nici Japonia si Portugalia nu se lasa mai prejos, suma investita de aceste doua tari în industria auto fiind 30 de milioane, prin companiile Yazaki, respectiv Coindu. Pe lînga acestea, si-au anuntat prezenta Snr Roulments - cu 60 de milioane euro cifra de investitie, Michelini si Coficab - cu cîte 25 milioane de euro.
În industria alimentara, noutatea pietei o reprezinta compania germana Tengelmenn, care va investi suma de 200 milioane de euro. Noutatea adusa de ei o reprezinta hipermarketurile cu un discount mult mai mare fata de al celor existente pe piata româneasca.
Si în domeniul farmaceutic s-au anuntat firme care vor sa investeasca. Astfel, companiile israeliene Elran Holdings si NewPharm vor investi 4 milioane de euro într-o noua retea de farmacii în România, administrata de o societate mixta, la care fiecare firma va detine jumatate din actiuni.
Predictii 2005-2007
Potrivit Agentiei Române de Investitii Straine, în urmatorii ani investitorii se vor orienta catre sectoarele a caror dezvoltare presupune utilizarea înaltei tehnologii, cu o valoare adaugata mai mare. Sectoarele traditionale - lohnul, textilele si sectoarele cu valoare adaugata mica - vor fi tot mai neglijate.
Comentarii articol (0)