Institutul National al Magistraturii (in continuare, INM) va organiza, in 2010, impreuna cu European Judicial Training Network – Reteaua Europeana de Formare Judiciara (in continuare, EJTN), un program de schimb de magistrati intre statele europene.
Aceasta initiativa continua un program initiat de Comisia Europeana, intitulat Programme d’echanges d’autorites judiciaires (Program de schimb al autoritatilor judiciare), in cadrul caruia, in cursul anilor 2005 - 2009 magistrati din toate statele Europei au fost implicati in astfel de schimburi.
In cursul anilor anteriori INM a facut posibila participarea la stagii in state ca Belgia, Danemarca, Cehia, Spania, Finlanda, Franta, Italia, Letonia, Olanda, Slovacia, Suedia si Scotia pentru magistratii romani (auditori de justitie, judecatori si procurori, formatori INM). In acelasi timp, peste 130 de magistrati francezi, belgieni, spanioli, italieni, letoni, olandezi, croati, germani si austrieci au venit in aceeasi perioada in Romania pentru stagii de doua saptamani.
Dupa cum am precizat, programul de schimburi va continua si in cursul anului 2010, sub coordonarea EJTN. Programul beneficiaza de finantare din partea Comisiei Europene.
Programul contine 3 sectiuni:
1. stagii in cadrul instantelor si parchetelor; durata acestor stagii este de doua saptamani (10 zile lucratoare). Stagiile se desfasoara la o instanta sau la un parchet intr-unul din statele participante. In cadrul acestui stagiu magistratul participa, alaturi de un coordonator de stagiu din acel stat, la redactarea si efectuarea de acte procedurale, asista la sedinte de judecata si efectueaza vizite in instante, parchete sau alte institutii cu activitate jurisdictionala; in cadrul acestor schimburi, un loc aparte il ocupa schimbul de judecatori specializati in solutionarea cauzelor de drept administrativ, dat fiind ca jurisdictia administrativa are o reglementare diferita in statele Europei;
2. schimb de auditori intre diverse institutii de formare din Europa;
3. schimb de formatori intre diverse institutii de formare din Europa.
Statele participante la programul de schimb, numarul total de locuri oferite de fiecare stat, precum si limba de desfasurare a stagiului se regasesc in anexa formularelor de inscriere. Trebuie subliniat faptul ca in anexa se regasesc locurile oferite de fiecare stat, in general, pentru intreg programul, iar nu locurile care vor fi puse la dispozitia magistratilor romani. Statele care vor primi magistrati romani, precum si numarul definitiv de schimburi, vor fi stabilite ulterior de EJTN.
EJTN acopera cheltuielile de transport (in limita a 400 Euro) si acorda un per-diem (in valoare 136 – 207 Euro/zi, in functie de statul in care are loc stagiul). 80% din suma este virata inainte de desfasurarea stagiului, iar 20% dupa finalizarea acestuia.
Magistratii interesati isi pot exprima optiunea de a participa la aceste schimburi, transmitand INM, pana la data de 1 martie 2010, un CV, formularul de inscriere completat in limba engleza sau franceza si un certificat de competenta lingvistica (in masura in care poseda un astfel de certificat).
Documentele solicitate pot fi transmise doar in format electronic, la adresa de email dilica@just.ro, persoana de contact pentru acest program fiind d-ra Diana MIHAILA, sef Departament Formare continua, tel 0744 487 194.
Pentru o mai buna intelegere a modului de desfasurare a programului, va adresam invitatia de a studia si ghidul de prezentare a stagiilor, continand si detalii de natura administrativa, anexat prezentului anunt.
In conformitate cu politica EJTN, institutia de formare din statul participant la program va fi cea care realizeaza selectia.
Pentru a asigura transparenta si obiectivitatea acestui demers, selectia va fi realizata conform urmatoarelor criterii:
- competenta lingvistica; precizam ca este esential ca magistratul sa cunoasca limba statului respectiv sau o alta limba agreata de statul respectiv (a se vedea tabelul atasat), inclusiv limbajul juridic specific, pentru a putea intelege si comunica cu usurinta cu colegii sai, stagiul presupunand, dupa cum am precizat, participarea efectiva la intocmirea de acte procedurale, studiul dosarelor, audieri, sedinte de judecata etc.
- relevanta unui astfel de stagiu din punctul de vedere al activitatii magistratului, al profilului sectiei in care acesta isi desfasoara activitatea (ca de pilda penal, civil, contencios administrativ etc.)
- relevana pentru INM a stagiului respectiv. Se urmareste ca persoanele care au beneficiat de aceste stagii sa poata transmite mai departe, altor magistrati, cunostintele dobandite, pentru ca eficienta stagiilor sa fie maxima. INM intentioneaza sa creeze un cadru favorabil pentru aceasta, prin organizarea unor conferinte la care vor participa magistratii care au beneficiat de astfel de schimburi, precum si la sedintele lunare de invatamant profesional pe sectii.
Aceste doua criterii vor fi apreciate avandu-se in vedere formularele completate.
- neparticiparea, in anii anteriori, la burse sau stagii in strainatate, prin intermediul INM.
Mai multe informatii aici.
Comentarii articol (0)