Politistii afiliati la Sindicatul National al Politistilor si Personalului Contractual (SNPPC) isi vor reduce activitatea de luni, in semn de protest fata de reducerea drepturilor salariale, disponibilizarile anuntate si subfinantarea politiei, anunta institutia printr-un comunicat dat publicitatii miercuri.
Politistii nu vor mai lucra cu publicul, nu vor mai primi sesizari ori alte documente ale cetatenilor, cu exceptia celor pentru care solutionarea sau procesarea nu sufera amanare. Prin afise postate la sediile politiei, cetatenii vor fi indrumati sa transmita sesizarile prin posta sau electronic pe adresele de e-mail ale institutiei.
Politistii rutieri vor fi prezenti pe teren, insa nu vor patrula, nu vor dirija traficul rutier si nu vor aplica amenzi, ci doar avertismente. Mai mult, daca echipajul nu este constituit din 2 politisti, sau daca politistii ce urmeaza sa se deplaseze in misiune nu primesc echipamentul de protectie specific, acesti vor refuza deplasarile in teren. Deasemenea, nu vor fi utilizate aparatele radar si etilotestele care nu sunt omologate metrologic, iar in situatia cercetarii unui accident cu victime produs in ultima parte a programului de lucru, politistii, dupa efectuarea cercetarilor, vor iesi din serviciu, refuzand sa finalizeze documentele intr-un timp suplimentar de lucru, daca nu se emite o dispozitie scrisa in acest sens.
Si politistii de ordine publica, de frontiera si cei din Transporturi isi vor restrange activitatea.
“Limitarea activitatii nu este indreptata impotriva Statului si a cetatenilor, ci este o luare de atitudine fata de: subfinantarea politiei, reducerile drepturilor salariale, disponibilizarile anuntate de conducerea M.A.I., precum si fata de alterarea relatiilor de munca din interiorul institutiei, produse prin abuzuri manageriale”, explica reprezentantii SNPPC.
Potrivit comunicatului SNPPC, revendicarile sindicale sunt, printre altele, anularea disponibilizarilor si plata integrala a a muncii prestate de politisti, corespunzator timpului efectiv lucrat si nu redusa cu 25% pentru ca "75% salariu = 75% munca".
Sindicalistii mai solicita achitarea integrala a drepturilor banesti de natura salariala (norma de hrana, drepturi de echipament, diurna, indemnizatii pentru chirie, sume compensatorii pentru medicamente) care sunt restante ori care, in mod abuziv, nu mai sunt in plata, precum si modificarea in regim de urgenta a Legii nr. 360/2002 privind Statutul politistului, urmarindu-se, printre altele, eliminarea incompatibilitatilor si amendarea unor interdictii.
Deasemenea, cererile sindicatului includ si mentinerea varstei si a criteriilor de pensionare actuale in proiectul Legii unitare de pensionare, asumarea de catre M.A.I., in baza unui calendar negociat concret cu sindicatele, a eliminarii subfinantarii care afecteaza sistemul logistic al institutiei, precum si cuprinderea, in Legea unica de salarizare, a unor coeficienti pentru agentii de politie, corespunzatori specificului muncii de politie, in concordanta cu art. 32 din Codul European de Politie, care sa le garanteze o gama mai larga de drepturi economice si sociale.
“Revendicarile FSNPPC nu sunt exclusiviste; ele reflecta problemele, suferintele si asteptarile politistilor din toate formatiunile sindicale. Prin urmare, fiecare punct castigat prin proteste sociale va fi un beneficiu comun al tuturor politistilor, personalului contractual si, la fel de important, al jandarmilor si pompierilor carora, prin lege, le este interzisa asocierea sindicala”, se mai arata in comunicatul SNPPC.
Potrivit datelor publicate pe site-ul SNPPC, sindicatul cuprinde, in prezent, 69 de Birouri teritoriale in toate judetele tarii si Municipiul Bucuresti, si are peste 48.000 de membri din aproximativ 75.000 de politisti cati lucreaza in structurile M.A.I, fiind cel mai mare sindicat din Romania.
Comentarii articol (17)