ACCES GRATUIT
Mecanismul "Alerta rapire copil!", lansat in Romania
Mecanismul "ALERTA RAPIRE COPIL!" (CALLERT - Child Call Alert) prin care persoanele care detin o informatie ce ar putea ajuta la gasirea unui copil rapit sau disparut pot sa informeze imediat autoritatile, a fost lansat in Romania, informeaza Ministerul Administratiei si Internelor (MAI).
Articolul continuă mai jos
Discuții practice LIVE
Participă la webinariile și conferințele avocatnet.ro
Conform reprezentantilor MAI, importanta deosebita a acestui mecanism este demonstrata de practica acestor cazuri, primele ore dupa disparitie fiind extrem de importante pentru eficienta investigatiei, sens in care obtinerea de informatii de la populatie cu privire la caz este extrem de utila anchetatorilor.
Mecanismul de alerta se va declansa numai in cazurile de rapiri de copii sau de disparitie a acestora in circumstante in care viata sau sanatatea copilului sunt puse in pericol, fiind complementar activitatilor specifice ale politiei si parchetului in cazul disparitiilor de copii, avand rolul de a ajuta ancheta in curs cu informatii suplimentare.
“Este un mecanism care mobilizeaza mijloace exceptionale pentru situatii exceptionale. Lansarea alertei ofera posibilitatea oricarei persoane care detine o informatie ce ar putea ajuta la gasirea unui copil rapit sau disparut sa informeze imediat autoritatile la numarul unic pentru apeluri de urgenta 112”, se arata in documentul de presa al MAI.
Proiectul
CALLERT (Child Call Alert), este un proiect co-finantat de Comisia Europeana in anul 2009, iar Romania este singura tara intrata in ultimul val in Uniunea Europeana, care implementeaza acest mecanism unic de ALERTA.
Alaturi de alte state, care au deja acest mecanism functional la nivel national, cum ar fi Marea Britanie, Germania, Olanda, Franta si Grecia, Romania, prin Politia Romana, impreuna cu partenerii sai, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Centrul Roman pentru Copii Disparuti si Exploatati Sexual ”FOCUS” a reusit sa implice activ in implementarea, lansarea si dezvoltarea acestui mecanism, 47 de parteneri, care se vor folosi de toate mijloacele pe care le au la dispozitie in vederea unei diseminari cat mai rapide si in medii cat mai eterogene a informatiilor cu privire la alerta si la copilul aflat in pericol, din momentul in care mecanismul devine operational.
Citește mai mult despre
mai
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (1)