avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 288 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Copil din concubinaj dus din UK în România și ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Copil din concubinaj dus din UK în România și reținut acolo de tata

Buna ziua.
Am așa o situație, am fost un concubinaj timp de 4 ani. In acest timp am născut o fetita care acum are 3 ani. De mai mult de un an neam stabilit cu toții in Anglia. De aproximativ 5 luni nu mai locuim impreuna neam despărțit. Fata a rămas cu mine eu aveam grija de ea. Tatăl avea acces la ea. Mi sa cerut din parte lui voia de a duce fata in vacanța in romania (Oradea) in vizita la rudele lui de pe data de 28noiembrie și ca pe 2 Decembrie o să-mi reîntoarcă copilul inapoi. Pe data de 2 Decembrie am fost sunată de tatăl copilului și mi-a spus ca copilul ramine la el și nu mi-l mai da inapoi si dacă vreau pot veni in romania sa o vizitez ai atit. Ce pot face in aceasta situație cum pot sa îl dezic de dreptul părinteasc și sa am numai eu acces la copil. Menționez ca ajutorul copilului din Anglia îl primește el și niciodată nu mi la dat și niciodată nu ma ajutat financiar cu nimic. Va mulțumesc anticipat aștept răspuns .
Ultima modificare: Marți, 4 Decembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 20:35, 4 Decembrie 2018
Parerea mea e sa treceti pe la cea mai apropiata sectie de Politie si sa intrebati ce se poate face, dar raspunsul il banuiesc de pe acuma: "Noi va consemnam plangerea, dar nu putem face mare lucru asa ca angajati-va un avocat."
Din Anglia, nu veţi rezolva nimic. Trecerea timpului îl avantajează. El are martori acum că el se îngrijeşte de copil. Nu puteţi să-l decădeţi din drepturi, în faţa legii sunteţi egali, nu interesează pe nimeni că dvs. v-aţi ocupat de copil.
Ar trebui introdusa o actiune in instanta prin care sa solicitati stabilirea domiciliului copilului la dvs, exercitarea autoritatii parintesti in comun (in mod exclusiv se obtine doar in mod exceptional, in situatia in care partile se inteleg de buna voie asupra acestui aspect), obligarea tatalui la plata pensiei de intretinere. In paralel, trebuie introdusa si o ordonanta presedintiala cu acelasi obiect care sa se judece cu celeritate inaintea actiunii de drept comun. Tatal nu poate fi decazut din drepturile sale parintesti. Decaderea se face doar pentru anumite motive strict prevazute de lege si in care sunt convinsa ca nu va incadrati.

Pe de alta parte, analizând situatia, este vorba de o rapire transfrontaliera, caz in care ar trebui sa contactati autoritatile competente din Anglia.

Instanța din statul în care copilul își avea reședința obișnuită înainte de răpire va rămâne competentă până la soluționarea cazului de răpire, pentru a se evita ca părinții să răpească copilul în speranța de a obține o hotărâre favorabilă în fața instanței din propria țară.
În toate țările UE (cu excepția Danemarcei) există autorități centrale pentru a ajuta părinții care sunt victime ale răpirii transfrontaliere. Părintele vizat poate lansa o procedură de înapoiere a copilului. În acest caz, instanța trebuie să se pronunțe cu privire la această chestiune în termen de șase săptămâni și ar trebui să ofere copiilor posibilitatea de a fi ascultați în cursul procedurii, cu excepția cazului în care acest lucru este necorespunzător din cauza vârstei și gradului de maturitate.
Instanța din țara în care copilul a fost răpit poate prezenta obiecții cu privire la înapoierea copilului în cazul în care există un risc serios ca înapoierea să expună copilul la vătămări fizice sau psihice [articolul 13 litera b) din Convenția de la Haga din 1980]. Cu toate acestea, înapoierea nu poate fi oprită dacă s-au luate măsuri adecvate pentru a proteja copilul. În cazul în care instanța constată că un copil nu trebuie înapoiat, aceasta trebuie să se adreseze instanței din țara din care a fost răpit copilul.
Instanța din țara din care a fost răpit copilul va avea ultimul cuvânt, ținând seama de probele și de motivația celeilalte instanțe. De asemenea, judecătorul trebuie să asculte copilul și ambele părți.
Hotărârea definitivă a instanței în țara de origine este automat recunoscută și executorie într-un alt stat membru al UE, fără a fi necesară o încuviințare a executării („eliminarea procedurii de exequatur”), dacă judecătorul a eliberat un certificat.

Asadar, incercati sa contactati autoritatea centrala din Anglia:

International Child Abduction and Contact Unit (ICACU)

Adresă administrativă : Office of the Official Solicitor, Victory House, 30-34 Kingsway

Localitate : London

Cod poștal : WC2B 6EX

Telefon : 00 44 203 681 2608

Fax : 00 44 206 681 2763

E-mail : ICACU@offsol.gsi.gov.uk

Site : [ link extern ]
Ultima modificare: Marți, 4 Decembrie 2018
Cabinet de Avocat Cristina Paraschiv, Avocat
Prevalați-vă de urgență de dispozițiile Convenției de la Haga din anul 1980, solicitând întoarcerea minorului la reședință, este un caz vădit de răpire internațională!
Luați legătura cu un avocat bun din țară.
Prevalați-vă de urgență de dispozițiile Convenției de la Haga din anul 1980, solicitând întoarcerea minorului la reședință, este un caz vădit de răpire internațională!
Luați legătura cu un avocat bun din țară.

Alte discuții în legătură

Pot fi acuzată de răpire dacă plec împreună cu copilul din uk spre românia? Și eu, și tatăl suntem cetățeni români CristinaroZ CristinaroZ Pot fi acuzată de răpire daca plec împreună cu copilul meu din UK spre tara noastra de origine: România? Avem resedinta in Anglia, dar suntem ambii ... (vezi toată discuția)
Ramanerea in tara cu minor cetatean italian alexuta32 alexuta32 as vrea sa aflu daca stie cineva,daca am sanse sa raman in tara cu copilu minor de 2ani,sa nu ma mai intorc in italia cu el unde e nascut si recunoscut de ... (vezi toată discuția)
Am nevoie de avocat ISeeVoices ISeeVoices Buna ziua, As avea nevoie de un avocat din Bucuresti care sa ma reprezinte intr-un caz de rapire internationala de copii care cade sub incidenta Conventiei ... (vezi toată discuția)