Baroul Bucuresti a publicat modificarile aduse Statutului profesiei de avocat, validate sau aprobate in cadrul Congresului Avocatilor 2011, desfasurat intre 17 si 18 iunie.
Si noua forma a statutului interzice constituirea si functionarea de barouri in afara UNBR. “Actele de constituire si de inregistrare a barourilor in afara UNBR sunt nule de drept. Nulitatea poate fi oricand constatata de catre instanta sau alt organ judiciar, la cererea oricarei persoane interesate sau din oficiu”, se arata in documentul UNBR.
O alta prevedere inclusa in noul Statut se refera la accesul in profesie fara sustinerea examenului, al judecatorilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie carora le-a expirat mandatul pentru care au fost numiti ori, dupa caz, care au fost eliberati din motive neimputabile. Aceleasi conditii sunt prevazute si pentru judecatorii de la instantele internationale.
Documentul cuprinde si situatiile de incompatibilitate cu exercitarea profesiei de avocat, in cazul in care legi speciale nu prevad altfel, precum:
• faptele personale de comert exercitate cu sau fara autorizatie;
• calitatea de asociat intr-o societate comerciala in nume colectiv, de comanditar intr-o societate comerciala in comandita simpla sau in comandita pe actiuni;
• calitatea de administrator intr-o societate comerciala in comandita pe actiuni;
• calitatea administrator unic sau – in cazul unei pluralitati de administratori – aceea de administrator cu puteri depline de reprezentare si administrare, de presedinte al consiliului de administratie ori de membru in comitetul de directie al unei societati comerciale cu raspundere limitata.
• calitatea de presedinte al consiliului de administratie sau al consiliului de supraveghere sau de membru in comitetul de directie sau in directoratul unei societati comerciale pe actiuni.
Printre modificarile aduse Stautului este inclusa si interdictia avocatilor fosti judecatori, procurori sau politisti, de a exercita profesia de avocat in fata instantelor unde au functionat, timp de 5 ani de la incetarea functiei detinute, fata de 2 ani cat era prevazut in prezent.
O alta noutate se refera la vechimea in profesie a decanului baroului. Acesta trebuie sa fi fost membru al baroului respectiv pentru cel putin 5 ani si sa fie avocat definitiv de cel putin 10 ani.
Totodata, potrivit noului Statut, asistenta extrajudiciara se va acorda de catre Serviciul de asistenta judiciara pe baza unei cereri ce va cuprinde urmatoarele mentiuni:
• obiectul si natura solicitarii;
• identitatea si codul numeric personal;
• domiciliul si starea materiala ale solicitantului si ale familiei sale;
• dovezi privind veniturile solicitantului si ale familiei sale;
• dovezii cu privire la obligatia de intretinere sau de plata.
Cererea va cuprinde si o declaratie pe propria raspundere a solicitantului in sensul de a preciza daca in cursul ultimelor 12 luni a mai beneficiat de ajutor public judiciar, iar in caz afirmativ, in ce forma, pentru ce cauza si in ce cuantum.
In documentul adoptat de UNBR se prevede, in acelasi timp, ca asistenta extrajudiciara sa nu se acorde in urmatoarele situatii:
- atunci cand beneficiul adus solicitantului prin acordarea asistentei nu este justificat;
- atunci cand pretentia este vadit nejustificata, neintemeiata sau inadmisibila;
- in cazul cetatenilor straini sau persoanelor juridice straine solicitante atunci cand legislatia lor nationala nu prevede un tratament similar
pentru cetatenii romani;
- atunci cand solicitantul a fost decazut din dreptul de a beneficia de asistenta judiciara.
In acelasi timp, se prevede ca avocatul care acorda asistenta judiciara nu va primi de la beneficiar nici un fel de sume de bani ori alte recompense, nici chiar cu titlu de acoperire a cheltuielilor.
Pentru cheltuielile curente necesare functionarii serviciilor de asistenta judiciara din cadrul barourilor, din sumele virate lunar pentru plata onorariilor cuvenite pentru asistenta judiciara, fiecare barou isi constituie un fond prin retinerea a 1% din valoarea acestor sume, aprobate si efectiv varsate. Retinerea procentului de 1% se face la achitarea efectiva a onorariului catre avocatul indreptatit.
Modificarile aduse noului Statut al profesiei de avocat pot fi consultate in fisierul atasat.
Comentarii articol (8)