CE precizeaza ca, in prezent, nu exista o definitie europeana pentru termenii "ingrijiri spitalicesti'' sau ''ingrijiri ambulatorii'', de aceea este indicat sa consulti institutia de asigurari de sanatate din tara pentru a obtine informatii in acest sens.
Conform legislatiei europene, ai dreptul sa soliciti ingrijiri medicale planificate in alta tara din Uniunea Europeana daca:
- ele nu sunt disponibile in Romania, dar sunt acoperite de asigurarea obligatorie de sanatate;
- starea ta de sanatate necesita o interventie rapida, pe care nu o poti primi in timp util in tara. In acest caz se va tine cont de nivelul durerii, natura handicapului (exemplu, incapacitatea de munca) si evolutia probabila a bolii si antecedentele medicale.
Autorizatia obligatorie pentru acoperirea costurilor spitalizarii
Comisia Europeana mentioneaza ca in situatia in care vrei ca asiguratorul tau (casa de sanatate) sa iti plateasca costurile spitalizarii, trebuie sa obtii o autorizatie prealabila care iti ofera dreptul sa fii tratat in aceleasi conditii si la acelasi pret ca si cetatenii statului in care te deplasezi in scopuri medicale.
Potrivit CE, poti sa renunti la autorizatie si sa calatoresti direct in statul in care vrei sa beneficiezi de ingrijiri medicale (statul care asigura ingrijirile medicale) si sa soliciti rambursarea la intoarcere. Aceasta posibilitate nu este recunoscuta insa in cazul Elvetiei.
CE precizeaza ca procedurile si conditiile de rambursare difera in functie de locul in care primesti ingrijirile, mai precis in spital sau in ambulatoriu, dupa cum urmeaza:
- in spital, trebuie sa soliciti autorizatia prealabila inainte de a primi ingrijiri medicale planificate intr-un spital din strainatate. In caz contrar, casa de sanatate poate refuza cererea de rambursare;
- in ambulatoriu, poti beneficia de toate ingrijirile necesare, oriunde in UE, fara autorizatie prealabila, insa CE face recomandarea unei consultari cu asiguratorul inainte de a apela la ingrijiri medicale in alta tara. De asemenea, va trebui sa suporti cheltuielile aferente ingrijirilor, urmand ca la intoarcerea in tara sa soliciti rambursarea cheltuielilor, la nivelul prevazut de sistemul de sanatate din Romania. In situatia in care se obtine o autorizatie prealabila, rambursarea se va face la nivelul cel mai ridicat din Romania sau din tara in care s-au efectuat ingrijirile medicale.
Potrivit CE, casa de asigurari de sanatate nu poate refuza cererea de autorizare prealabila daca tratamentul de care ai nevoie este acoperit de regimul de asigurari obligatorii, dar nu este disponibil in Romania sau daca termenul de asteptare este inacceptabil, avand in vedere starea ta de sanatate.
Rambursarea costurilor pentru ingrijirile medicale
Autorizatia prealabila pentru ingrijiri spitalicesti in alta tara din UE iti ofera dreptul sa fii tratat in aceleasi conditii si la acelasi pret ca si cetatenii tarii in care calatoresti din motive medicale. Astfel, potrivit Comisiei Europene:
- in tarile in care asistenta medicala este gratuita, nu este necesara plata tratamentului;
- in tarile in care pacientii platesc si isi recupereaza banii ulterior (total sau partial) de la casa de sanatate, cel mai probabil vei suporta anumite costuri. In acest caz, trebuie sa adresezi cererea de rambursare autoritatilor din tara in care urmezi tratamentul, iar rambursarea se va face la fel ca si pentru cetatenii acesteia. Autoritatile competente din tara in care ai primit ingrijiri medicale se vor adresa ulterior omologilor din Romania pentru a-si recupera banii. In consecinta, costurile vor fi suportate de casa de asigurari de sanatate.
Comisia Europeana recomanda ca, in situatia in care cauti un spital sau o unitate medicala intr-o alta tara din Uniunea Europeana care sa iti ofere ingrijirile medicale de care ai nevoie, sa apelezi initial la casa de asigurari de sanatate la care esti asigurat. Casa de Sanatate este organismul cel mai in masura sa ofere informatii si, in consecinta, poate recomanda un spital, avand in vedere ca organismele de asigurari de sanatate au acorduri speciale cu anumite spitale din strainatate.
Comisia Europeana atrage atentia ca persoanele care vor sa urmeze un tratament spitalicesc planificat sa solicite o autorizatie prealabila din partea casei de asigurari de sanatate.
De asemenea, CE precizeaza ca modul de functionare al unitatilor medicale din alte tari poate fi diferit de cel din Romania.
Comentarii articol (16)