Aproape 120 de dosare cu o durata totala a procedurii judiciare ce depaseste 10 ani sunt inregistrate pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, potrivit datelor publicate recent de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). In acelasi timp, alte 592 de dosare au o durata a procedurii judiciare cuprinsa intre 5 si 10 ani.
Potrivit datelor prezentate de CSM, ce au la baza verificarile realizate de Inspectia Judiciara la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), la data de 1 octombrie 2011 erau inregistrate
119 de dosare cu o durata totala a procedurii judiciare ce depaseste 10 ani de la data inregistrarii cererii de chemare in judecata/act de sesizare si
592 de dosare cu o durata a procedurii in sistemul judiciar cuprinsa
intre 5 si 10 ani.
Dintre dosarele mai vechi de 10 ani, cele mai multe sunt inregistrate pe rolul Sectiei I Civila (108), in timp ce pe rolul Sectiei penale este unul singur, iar pe rolul Sectiei de contencios administrativ si fiscal nu este inregistrat niciun dosar.
Potrivit CSM, inspectorii judiciari au concluzionat ca dosarele a caror vechime depaseste 10 ani de la inregistrarea cererii de chemare in judecata sunt, in general,
cauze care au urmat mai multe cicluri procesuale, iar in materie civila, dosare care au fost suspendate perioade indelungate de timp in faza recursului.
De asemenea, au fost identificate si cauze in care calea de atac a fost declarata la un interval de timp considerabil fata de data pronuntarii hotararii atacate, ori proceduri judiciare declansate ulterior ramanerii irevocabile a hotararilor, precum cai extraordinare de atac de retractare, cereri de indreptare a erorilor materiale ori de completare a dispozitivului.
Solutiile propuse de CSM
Pentru a fi respectate dispozitiile legale referitoare la solutionarea cu rapiditate a cauzelor aflate pe rolul ICCJ, CSM propune stabilirea unei modalitati concrete de modificare a tipului de termen asociat obiectului pentru cauzele care au parcurs mai multe etape procesuale sau care au
vechime in sistem mai mare de 3 ani, astfel incat acesta sa poata fi redus in vederea solutionarii cu celeritate a acestui gen de cauze.
Totodata, in cazul dosarelor inregistrate pe rolul instantelor inainte de introducerea sistemului informatic de inregistrare si repartizare a dosarelor (ECRIS), CSM a hotarat identificarea unor posibilitati tehnice de completare in acest program informatic a datei inregistrarii in sistem a actului de sesizare sau a cererii de chemare in judecata.
In acelasi timp, conducerile sectiilor vor continua
monitorizarea situatiei dosarelor in care procedura judiciara s-a derulat pe o perioada cuprinsa intre 5 si 10 ani, sau mai mare de 10 ani de la data inregistrarii in sistemul judiciar.
Comentarii articol (0)