OG nr. 15/2012, actul normativ care a modificat Codul fiscal, a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 621, din 29 august 2012.
La capitolul impozit pe profit, ordonanta a adus cateva reglementari noi in ceea ce priveste pierderile fiscale. Mai exact, noile reguli permit persoanelor juridice succesoare ale operatiunilor de reorganizare sa recupereze pierderile fiscale, pana acum acest lucru nefiind posibil.
Concret, OG nr. 15/2012 a modificat alin. 2 al art. 26 din Codul fiscal care prevedea, inainte de modificare, ca pierderea fiscala inregistrata de contribuabilii care isi inceteaza existenta prin divizare sau fuziune nu se recupereaza de catre contribuabilii nou-infiintati sau de catre cei care preiau patrimoniul societatii absorbite, dupa caz.
Dupa modificare, alin. 2 al art. 26 stabileste ca pierderea fiscala inregistrata de contribuabilii care isi inceteaza existenta ca efect al unei operatiuni de fuziune sau divizare se recupereaza de catre contribuabilii nou-infiintati ori de catre cei care preiau patrimoniul societatii absorbite sau divizate. Recuperarea se face proportional cu activele si pasivele transferate persoanelor juridice beneficiare, potrivit proiectului de fuziune/divizare.
De asemenea, alineatul modificat mai precizeaza ca pierderea fiscala inregistrata de contribuabilii care nu isi inceteaza existenta ca efect al unei operatiuni de desprindere a unei parti din patrimoniul acestora, transferata ca intreg, se recupereaza de acesti contribuabili si de cei care preiau partial patrimoniul societatii cedente, dupa caz, proportional cu activele si pasivele transferate persoanelor juridice beneficiare, potrivit proiectului de divizare, respectiv cu cele mentinute de persoana juridica cedenta.
Aceste noi reglementari in privinta pierderilor fiscale se aplica de la 1 octombrie 2012, atunci cand prevederile mentionate intra in vigoare.
Tot de la 1 octombrie se aplica reguli noi si in ceea ce priveste pierderile fiscale in cazul operatiunilor de fuziune, divizare, divizare partiala, transferurilor de active si schimburilor de actiuni in care sunt implicate societati din doua sau mai multe state membre.
Astfel, conform noilor reglementari, in situatia in care societatea cedenta inregistreaza pierdere fiscala, aceasta se recupereaza de catre sediul permanent al societatii beneficiare situat in Romania.
In cazul transferului sediului social al unei societati europene din Romania in alt stat membru, iar societatea respectiva inregistreaza pierdere fiscala, aceasta se recupereaza de catre sediul permanent al societatii europene ori al societatii cooperative europene situat in Romania, se arata in OG nr. 15/2012.
Prevederile legate de impozitul pe profit, modificate si acum 3 luni
Codul fiscal a fost modificat si la inceputul lunii iunie, prin OUG nr. 24/2012, act normativ care a adus noutati importante in domeniul impozitului pe profit.
Atunci, Guvernul a modificat prevederile referitoare la deductibilitatea limitata a cheltuielilor de functionare, intretinere si reparatii aferente autoturismelor folosite de persoanele cu functii de conducere si de administrare ale persoanei juridice.
De asemenea, au fost modificate prevederile legate de deductibilitatea cheltuielilor aferente vehiculelor motorizate care nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice, eliminandu-se, spre exemplu, specificatia ”cheltuielile privind combustibilul”. In plus, se modifica si categoriile de vehicule pentru care aceste cheltuieli sunt integral deductibile, astfel incat au fost eliminate vehiculele pentru interventii si reparatii, vehiculele care de reportaj, vehiculele utilizate agenti de recrutare a fortei de munca si au fost introduse noi categorii: vehicule utilizate pentru urgenta, utilizate de agentii de achizitii, vehicule utilizate ca marfuri in scop comercial.
Cititi AICI si ce alte modificari a mai adus OG nr. 15/2012 Codului fiscal.