Cui datorati succesul dvs.?
AG Weinberger: Mie insumi... este adevarat ca exista o serie de persoane care m-au pus pe drum, mi-au dat informatiile necesare, dar la urma urmei, responsabilitatea gestionarii talentului imi apartine... Cu toate ca sunt o multime de oameni care ma ajuta, ma sfatuiesc si se intereseaza de mine, totusi eu a trebuit sa descopar oportunitatile si sa ma folosesc de ele ca sa inaintez in cariera. Doar eu pot fi responsabil atat pentru esec (in splendoarea solitudinii deznadejduite) cat si pentru succes – pe care il impart cu dragoste cu ceilalti...
Nicolae Voiculet: Succesul il datorez iubirii pe care tatal meu mi-a daruit-o. Sunt ceea ce sunt datorita unui sacrificiu pe care el l-a facut ca eu sa pot evolua in aceasta directie. Eu nu mi-l amintesc pe tata dormind. Nici nu stiu cand se intampla acest lucru. Ziua studia cu mine, iar seara studia cu el. Crea, facea socoteli, lucra si citea.
Alexandru Tomescu: Norocului de a fi avut alaturi cateva persoane care au insemnat enorm pentru mine: mama este una dintre ele. Ii datorez faptul ca mi-a pus vioara in mana si m-a ajutat sa pun baza pe care am cladit tot ce a urmat. A urmat maestrul Stefan Gheorghiu, care a fost un adevarat mentor, fara de care multe lucruri mi-ar fi ramas poate inaccesibile.
Ce reprezinta muzica pentru dvs.?
AGW: Pasiunea devenita vocatie devenita meserie devenita destin devenit existenta.
NV: Muzica pentru mine este a doua mea iubire, dupa tata. Este locul in care ma regasesc, ma identific si care ma defineste in totalitate. Este modalitatea prin care ii pot vindeca sufleteste pe cei din jur, modul in care imi pot exprima bucuria sau tristetea. Felul in care ma simt perceput si menirea vietii mele. De a vindeca prin sunet, pe cei aflati in nevoie.
AT: Muzica este un mod de viata pentru mine, iar vioara este cheia ce deschide aceasta poarta magica. Nu-mi pot imagina o zi fara aceasta mica bestie roscata pe care o iubesc atat de mult.
Cum definiti simtul artistic?
AGW: Bunul gust educat...
NV: Ne nastem sau nu, cu simtul artistic. Este un har divin. O abilitate nativa si o binecuvantare!
AT: Simtul artistic face parte din categoria lucrurilor care nu pot fi definite. Nu poti preciza ce anume din interpretarea unui Perlman o diferentiaza complet de cea a lui Milstein, de exemplu. Matematica functioneaza in muzica pana la un anumit punct. Restul e ceva ce nu se poate cuprinde in cuvinte. E ca in pictura daca vreti: o anumita nuanta de mov nu se obtine doar amestecand rosu si albastru, ci si din adaugarea albului sau negrului. Dar niciodata nu vom sti exact cat alb sau cat negru a fost adaugat la movul care se regaseste in tablourile lui Monet, de exemplu.
Cum definiti performanta?
AGW: Conduita disciplinata a talentului - oricare ar fi ea...
NV: Performanta este o finalitate a unei pasiunii care a existat dintotdeauna in noi, dar pe care, atunci cand o descoperim la timp, ofera sens vietii noastre. Este consecinta miilor de ore de studiu, posibil realizabile doar cu o pasiune desavarsita. Este o insumare a sacrificiului si a puterii de A DARUI.
AT: Performanta poate fi atinsa atunci cand cineva urmareste cu obstinatie un scop in care crede, fara sa se lase descurajat de esecuri, avand mereu incredere ca poate realiza ceea ce si-a propus.
Ce reprezinta pasiunea?
AGW: Declansatorul vocatiei si focul virtutii - cel putin in cazul meu...
NV: Pasiunea este o imbinare perfecta intre entuziasmul pe care ti-l ofera un anumit tel, dar si revolta impotriva imprejurarilor vitrege exterioare care definesc acest tel. Este cheia catre performanta si arma impotriva tuturor obstacolelor aferente.
AT: Pentru mine pasiunea este motorul care ma determina sa merg inainte in fiecare zi, care ma ajuta sa impart bucuria muzicii cu toti cei care o iubesc la randul lor. Pasiunea inseamna sa faci totul cu bucurie, cu entuziasm si nu din inertie din vreun fals sentiment al datoriei impuse de altii. Daca pui laolalta un lucru facut cu pasiune si unul facut «pentru ca asa a trebuit», superioritatea primului va fi evidenta.
Cum definiti succesul?
AGW: Continuitatea functionala a vocatiei devenite profesie si controlul asupra performantei.
NV: Este o implinire a esentei existentei fiecaruia dintre noi. Un rezultat al staruintei, al sacrificiului si al viselor.
AT: Ai atins succesul atunci cand simti ca esti inteles si apreciat in ceea ce faci. De aceea, succesul sau insuccesul unui mare artist nu este decat indicatorul unei sincronizari a societatii cu sensibilitatea sa. Geniile sunt de obicei neintelese, recunoasterea si implicit succesul venind tardiv...
Cand putem recunoaste apogeul carierei noastre?
AGW: Prefer sa recunoasca altcineva asta... daca eu as fi constient de el as fi doar un biet visator tabloidizabil.
NV: In momentul in care suntem capabili de a crea descendenti.
AT: Daca am sti ar fi totul mult mai simplu… Nu cred ca poti identifica apogeul carierei tale decat poate cand te afli la finalul ei. Dar aceasta este o chestiune delicata. Nu vei sti niciodata exact daca ai spus tot ce ai avut de spus sau inca mai ai ceva de oferit. Aceasta imi aminteste de un material despre un tip care voia sa sara cu o coarda de bungee jumping de la o inaltime ametitoare si sa ii dea drumul fix cand ajungea la pamant, in asa fel incat sa aterizeze fara niciun pericol. Totul depindea de momentul cand dadea drumul legaturii care il atasa la coarda. O secunda mai devreme sau mai tarziu, ar fi insemnat moarte sigura. Intr-un final tot experimentul a fost reusit, dar cred ca se aseamana si cu experienta unei cariere muzicale. Trebuie sa stii cand sa te opresti.
Ce inseamna fericirea pentru dvs.?
AGW: Nimic... in afara de un proces chimic la nivelul neuronilor, eu nu cred in fericire ca stare permanenta... In schimb, imi doresc sa pot fi disponibil si pregatit pentru momentele de fericire cand apar ele... Din aceste momente se compune un intreg, pe care noi il numim desavarsire...
NV: Atunci cand reusesc sa ridic o sala intreaga in picioare. Atunci cand reusesc sa fac un bolnav sa zambeasca si cand ofer unui batran speranta si bucurie. Sunt fericit cand DARUIESC. Sunt artisti care, dupa viata asta, pun punct si altii care pun virgula. Marii artisti pun virgula. Toata viata asta te pregatesti. Iar noi toti tractam dupa noi un trecut. Nicolae Iorga spunea ca „odata cu noi mor inca o data toti mortii nostri“. Dar unde gasim fericirea in viata asta, inainte sa punem virgula? A fi fericit nu inseamna a te izola de trecut. A fi fericit nu inseamna a trai in sensul primar. Fericirea adevarata este bogatia divina de a darui. Nu-i pacat in „a avea“. Un preot spunea ca „banul e o funie care te poate cobori in iad sau te poate urca in rai, depinde ce faci cu ea“. Crestinul spune un lucru extraordinar: „a trai pentru a invia“, care n-are legatura nici cu „a fi“, nici cu „a avea“, tine de transcendenta. A invia inseamna sa traiesti cu o bucurie nespusa pe aceasta lume, sa te bucuri zilnic de ce ti-a dat Dumnezeu, sa te bucuri de creatia pe care a facut-o.
AT: Fericirea inseamna fiecare concert pe care il sustin, fiecare ocazie de a ma afla alaturi de publicul iubitor de frumos, facand ceea imi place: sa cant la vioara.
Dar tristetea?
AGW: O nevoie necesara pentru a putea sorbi momentele de fericire...
NV: Copii bolnavi imi intristeaza sufletul si inima. Lipsa de speranta a unui copil aflat la inceput de drum. Disperarea care il determina sa se agate de orice fir de speranta. Asta este tristetea.
AT: Este reversul fericirii – fara ea, si-ar pierde foarte mult din intensitate. Este o stare pe care imi place sa o traiesc la extrem, fiindca niciodata nu poti sti cat de adanc vei cobori, la fel cum nu poti intrezari cat de sus vei urca dupa aceea. Cred ca unui artist nimic din ceea ce-i omenesc nu trebuie sa-i fie strain, tocmai pentru a se putea transpune pe scena intr-o infinitate de trairi si de stari.
Care a fost cel mai bun sfat pe care l-ati primit vreodata si de la cine?
AGW: De la Johnny Raducanu, in 1991, in culisele Festivalului de Jazz de la Sibiu... Mi-a zis asa: „maramoiule (astfel sunt porecliti muzicantii evrei de catre muzicantii tigani), pune deoparte 25 de centi din fiecare dolar pe care-l castigi, strange niste bani si uscheste-o de aici...” And the rest is history.
NV: Am primit multe sfaturi bune si de la oameni minunati pe care Dumnezeu mi i-a scos in cale, de cand am venit pe lume, pana in prezent, dar cel mai bun sfat vine de la Hristos, care spune sa iertam si sa iubim vrajmasii, care, in definitiv, sunt binefacatorii sufletului nostru. Cel care ne ispiteste, ne osandeste, ne produce o stare nefericita devine instrumentul diavolului, pe de o parte, si al lui Iisus, pe de alta parte. Sfintii Parinti spun ca el este instrumentul lui Iisus, cel care arde egoismul si mandria, ca sa primim vindecarea.
Pentru astfel de romani precum AG Weinberger, Nicolae Voiculet sau Alexandru Tomescu a luat nastere „Romani pentru o lume”, campania nationala de responsabilitate sociala initiata de Fundatia Sergiu Celibidache.
E randul tau sa pui Romania pe harta!
Mai multe detalii pe www.romanipentruolume.ro si pagina oficiala de Facebook a campaniei.
Cititi si prima parte a acestui articol aici.
Comentarii articol (0)