Competentele de emitere a acordurilor de mediu si a acordurilor integrate de mediu, care revin autoritatilor publice centrale si teritoriale (regionale si locale) pentru protectia mediului, sunt precizate în anexele nr. I.1 si I.2.
Pentru proiectele, activitatile si/sau instalatiile aflate în competenta de reglementare a autoritatii publice centrale pentru protectia mediului, aceasta poate solicita sau delega autoritatea publica teritoriala pentru protectia mediului pe raza careia se afla amplasamentul, dupa caz, sa participe sau sa preia rezolvarea anumitor etape din procedura.
Solicitarea acordului de mediu este obligatorie pentru proiecte de investitii noi si modificarea substantiala a celor existente, inclusiv pentru proiectele de dezafectare, aferente activitatilor cu impact semnificativ asupra mediului, stabilite prin Hotarârea Guvernului nr. 918/2002 privind procedura-cadru de evaluare a impactului asupra mediului si pentru aprobarea listei proiectelor publice sau private supuse acestei proceduri si prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 34/2002, aprobata si modificata prin Legea nr. 645/2002.
Pentru proiectele de activitati care se supun evaluarii impactului asupra mediului autoritatile publice pentru protectia mediului emit, dupa caz, acord de mediu sau acord integrat de mediu.
Pentru proiectele de investitii aferente activitatilor care nu sunt supuse evaluarii impactului asupra mediului autoritatile publice pentru protectia mediului aplica proceduri simplificate de avizare de mediu în vederea obtinerii acordului unic.
Lista proiectelor de activitati si/sau instalatii supuse obligatoriu evaluarii impactului asupra mediului se gaseste în Anexa nr. I.1.
Lista proiectelor de activitati supuse etapei de încadrare în vederea stabilirii necesitatii evaluarii impactului asupra mediului se gaseste în Anexa nr. I.2.
A. DOCUMENTATIA NECESARA EMITERII ACORDULUI DE MEDIU
1. Toate solicitarile de acorduri de mediu, însotite de fisa tehnica privind conditiile de protectie a mediului (anexa la certificatul de urbanism, conform prevederilor legislatiei în vigoare privind autorizarea lucrarilor de constructii), necesara pentru obtinerea acordului unic, se depun la autoritatea publica pentru protectia mediului pe raza careia se afla amplasamentul ales al proiectului.
Pe baza solicitarii formulate prin cerere-tip, însotita de fisa tehnica privind conditiile de protectie a mediului (anexa la certificatul de urbanism, conform prevederilor legislatiei în vigoare privind autorizarea lucrarilor de constructii), autoritatea publica competenta pentru protectia mediului stabileste, în functie de impactul asupra mediului al proiectului supus autorizarii, una dintre urmatoarele alternative de continuare a procedurii, dupa caz:
- clasarea cererii ca notificare pentru proiectele de investitii noi si modificarea celor existente aferente unor activitati cu impact nesemnificativ asupra mediului si aplicarea stampilei tip A care poarta inscriptia: "Se supune CAU. Nu face obiectul procedurii de mediu." pe fisa tehnica;
- aplicarea unei proceduri simplificate de avizare pentru proiectele sau activitatile cu impact redus asupra mediului si stampilarea fisei tehnice cu stampila B care poarta inscriptia: "Se supune CAU. Face obiectul procedurii de mediu fara acord de mediu.";
- aplicarea procedurii de evaluare a impactului asupra mediului în vederea emiterii acordului sau acordului integrat de mediu, denumita în continuare procedura completa de autorizare de mediu, pentru proiectele aferente activitatilor cu impact semnificativ asupra mediului, si stampilarea fisei tehnice cu stampila tip B care poarta inscriptia: "Se supune CAU. Face obiectul procedurii de mediu cu acord/acord integrat de mediu".
ATENTIE! Aplicarea stampilei tip A pe fisa tehnica pentru proiecte cu impact nesemnificativ asupra mediului se face numai dupa verificarea solicitarii si dupa localizarea amplasamentului în planul de urbanism corespunzator si în raport cu pozitia fata de: arii protejate sau zone-tampon, monumente ale naturii sau arheologice, zone cu restrictii de construit. În situatia în care pozitia amplasamentului în raport cu obiectivele mentionate indica un impact potential al obiectivului asupra mediului si/sau determina aplicarea unor prevederi legale specifice, solicitarea va fi supusa, dupa caz, procedurii simplificate sau complete de autorizare de mediu.
2. Cererea însotita de fisa tehnica privind conditiile de protectie a mediului, completata cu datele de identificare a amplasamentului si activitatilor aferente, va fi prezentata de catre solicitant reprezentantului autoritatii publice competente pentru protectia mediului, care va completa pe cerere:
a) încadrarea obiectivului în functie de impactul asupra mediului;
b) tipul de procedura si, dupa caz, etapele procedurale specifice;
c) documente necesare autorizarii, dupa caz.
Pe baza încadrarii activitatii, mentionata la lit. a), titularul achita la sediul autoritatii publice competente pentru protectia mediului contravaloarea tarifului corespunzator si depune urmatoarele documente, dupa caz:
- memoriu de prezentare a proiectului, continând descrierea acestuia si informatii din care sa rezulte date privind impactul asupra mediului, conform modelului prezentat în anexa nr. II.2;
- documente doveditoare privind informatiile declarate în cerere si/sau în fisa tehnica;
- dovada de plata a tarifului.
#PAGEBREAK#
TERMENUL DE RASPUNDERE LA SOLICITARE
În termen de 20 de zile de la primirea solicitarii pentru proiecte aferente activitatilor cu impact redus sau semnificativ asupra mediului, autoritatea publica pentru protectia mediului va realiza urmatoarele etape din procedura:
a) verifica daca proiectul este prevazut în anexa nr. I.1 sau I.2 si pozitia acestuia fata de ariile din reteaua ecologica NATURA 2000 si stabileste, în functie de aceasta, urmatoarea etapa de parcurs a procedurii, astfel:
- pentru proiectele prevazute în anexa nr. I.1 sau situate în una din ariile retelei ecologice NATURA 2000, care sunt obligatoriu supuse evaluarii impactului asupra mediului, stabileste trecerea la etapa de definire a domeniului evaluarii;
- pentru proiectele prevazute în anexa nr. I.2 stabileste trecerea la etapa de încadrare a proiectului;
- pentru alte proiecte care nu sunt incluse în aceste anexe, dar despre care autoritatile publice competente pentru protectia mediului considera ca au un potential impact asupra mediului prin natura, dimensiunea si localizarea lor, stabileste încadrarea acestora în categoria activitatilor cu impact redus asupra mediului si parcurgerea procedurii simplificate de avizare în vederea emiterii acordului unic;
b) evalueaza solicitarea si verifica amplasamentul; rezultatul evaluarii si al verificarii amplasamentului se consemneaza într-un proces-verbal conform modelului prezentat în anexa nr. II.3. Pentru proiectele aferente activitatilor prevazute în anexele nr. I.1 si I.2 procesul-verbal va contine anexata Lista de control completata conform Ghidului metodologic privind etapa de încadrare a proiectului în procedura de evaluare a impactului asupra mediului, aprobat prin Ordinul ministrului apelor si protectiei mediului nr. 863/2002 privind aprobarea ghidurilor metodologice aplicabile procedurii-cadru de evaluare a impactului asupra mediului. În procesul-verbal se vor mentiona si eventuale solicitari privind depunerea unor documente sau informatii suplimentare;
c) întocmeste anuntul public conform modelului prezentat în anexa nr. II.4 pentru toate proiectele supuse evaluarii impactului asupra mediului;
d) comunica în scris solicitantului: decizia privind continuarea procedurii cu una dintre variantele descrise la lit. a); necesitatea furnizarii, dupa caz, a unor informatii suplimentare, precum si anuntul public întocmit în vederea publicarii în mass-media de catre acesta.
Titularii de proiect carora li s-au respins solicitarile sunt înstiintati în scris, în acelasi interval de 20 de zile de la depunerea cererii, despre neconformitatile constatate si/sau actele normative ale caror prevederi nu sunt respectate.
Titularii de proiect carora li s-au respins solicitarile pot cere reluarea procedurii în termen de maximum 90 de zile de la data respingerii, cu plata tarifelor corespunzatoare etapelor de procedura care vor fi reluate. Nerespectarea termenului de 90 de zile conduce la reluarea procedurii de emitere a acordului de mediu, cu plata integrala a tarifelor si a taxei aferente.
B. DOCUMENTATIA NECESARA EMITERII AUTORIZATIEI DE MEDIU
Documentatia depusa pentru obtinerea acordului de mediu va sta la baza emiterii autorizatiei/autorizatiei integrate de mediu, înainte de punerea în functiune a obiectivului.
Înainte de punerea în functiune a investitiilor aferente activitatilor cu impact semnificativ asupra mediului pentru care s-a obtinut acord de mediu/acord integrat de mediu, titularii sunt obligati sa depuna solicitarea si sa obtina autorizatia de mediu/autorizatia integrata de mediu.
Pentru investitiile noi si modificarea celor existente pentru care s-a obtinut acord de mediu/acord integrat de mediu, autorizatia de mediu/autorizatia integrata de mediu se va elibera pe baza dosarului de obiectiv existent la sediul autoritatilor publice competente pentru protectia mediului, completat, dupa caz, cu informatii suplimentare aparute în perioada de executie a investitiei si cu autorizatiile emise de celelalte autoritati.
C. TAXE
Taxele încasate de autoritatile publice pentru protectia mediului pentru emiterea acordurilor de mediu sunt cele mentionate la art. 4 alin. (4) din Hotarârea Guvernului nr. 918/2002 si se achita la Trezoreria statului în contul Fondului pentru mediu.
Cuantumul tarifelor se stabileste prin Procedura de evaluare a impactului asupra mediului si de emitere a acordului de mediu, conform anexei nr. V, si se actualizeaza anual prin ordin al conducatorului autoritatii publice centrale pentru protectia mediului. Tarifele se achita la sediul autoritatii publice pentru protectia mediului emitente.
Tarifele de autorizare se achita în avans, integral sau pe etape de procedura, atunci când acestea sunt determinate cu certitudine. Pentru proiectele supuse etapei de încadrare tarifele corespunzatoare etapelor de definire a domeniului sau de analiza a calitatii raportului la studiul de evaluare a impactului asupra mediului nu se percep înainte de încadrarea proiectului. La solicitarea titularului autoritatile publice competente pentru protectia mediului pot acorda consultatii de specialitate, contra platii tarifului aferent. Taxa pentru emiterea acordului de mediu se achita înainte de eliberarea acestuia, dar nu înainte de parcurgerea etapei de încadrare a proiectului.
__________
ATENTIE!
Anexele despre care se vorbeste în prezenta procedura fac parte din Procedura de evaluare a impactului asupra mediului si de emitere a acordului de mediu.
Comentarii articol (0)