Articol scris de Dr. Alin Popescu
Care sunt simptomele care se asociaza cu oboseala cronica?
Medicii considera orice persoana care se simte obosita pana la epuizare fizica mai mult de 3 luni trebuie sa initieze o serie de investigatii si analize sanguine care sa stabileasca cauza exacta a acestor simptome. Fiecare persoana percepe in mod diferit oboseala insa exista o serie de simptome cu care aceasta se asociaza si care reprezinta acuzele pentru care cei mai multi se prezinta la medic. Dintre acestea amintim:
- tulburari de memorie si scaderea capacitatii de concentrare
- confuzie, ameteli, apatie, iritabilitate si chiar depresie
- tulburari ale apetitului, scadere in greutate
- tulburari ale tranzitului intestinal
- cefalee, dureri musculare
- scaderea capacitatii de munca, frustrare, somn care nu aduce odihna si trezirea de mai multe ori pe noapte
Cauze majore ale sindromului de suprasolicitare
1. Una din cele mai frecvent intalnite cauze ale oboselii cronice este nerespectarea programului de odihna zilnica. Cu totii suntem supusi mai mult sau mai putin stresului zilnic. Unele persoane fac fata situatiilor stresante insa si cei mai puternici sunt mai devreme sau mai tarziu afectati intr-un sens negativ de presiunile existente la serviciu sau in viata personala. Daca la toate acestea se adauga nerespectarea celor 8 ore de somn pe noapte se poate ajunge foarte usor la aparitia senzatiei de oboseala care in timp se cronicizeaza. Un organism suprasolicitat, obosit, a carui baterii nu sunt reincarcate (prin odihna) va ajunge in situatia in care sistemul imunitar nu va mai putea functiona aparand astfel serie de afectiuni serioase.
2. Trebuie subliniat faptul ca starea de oboseala care persista o buna perioada de timp in ciuda respectarii programului de odihna si in lipsa factorilor stresanti poate avea cauze medicale. Astfel, anemia este una dintre afectiunile frecvent intalnite in randul populatiei care afecteaza mai mult femeile decat barbatii si care inca de la debut se manifesta prin oboseala. Indiferent de cauza anemiei (hemoragie, deficit de fier sau acid folic si vitamina B12) aceasta afectiune se caracterizeaza printr-un transport deficitar de oxigen catre tesuturi si organe rezultatul fiind aparitia starii de oboseala.
O alta afectiune care prezinta in tabloul clinic senzatia de epuizare fizica si chiar psihica este hipotiroidia. Aceasta boala se caracterizeaza printr-o secretie insuficienta de hormoni tiroidieni lucru ce se traduce printr-o incetinire a metabolismului si a tuturor functiilor organismului.
De asemenea, persoanele care simt ca obosesc mult mai usor facand insa aceleasi eforturi (spre exemplu senzatia de oboseala agravata recent la urcarea scarilor sau la eforturi fizice mici sau medii) trebuie sa se prezinte la medic pentru un control deoarece aceste simptome pot ascunde o afectiune cardiovasculara.
Si, nu in ultimul rand, trebuie amintit sindromul de apnee in somn care este o afectiune respiratorie caracterizata prin prezenta in timpul somnului a pauzelor respiratorii repetate. Aceasta afectiune se asociaza in mod frecvent cu obezitatea iar persoanele care se confrunta cu sindromul de apnee in somn relateaza de cele mai multe ori ca se simt extrem de obosite si ca se trezesc dimineata extenuate si lipsite de energie.
Ce este de facut pentru a scapa de oboseala cronica?
Cea mai eficienta terapie impotriva oboselii este somnul. Cateva ore de somn in momentul in care va simtiti la pamant va vor ajuta sa va curatati mintea si sa recapatati energia necesara indeplinirii sarcinilor. Daca la servici simtiti ca sunteti coplesit de treburi luati o scurta pauza pentru a va relaxa. In astfel de cazuri 10 minute petrecute in afara biroului pot face minuni. De asemenea nu va inecati amarul si oboseala in cafea deoarece aceasta nu este decat o solutie de moment pe termen lung facand mai mult rau decat bine. In cazul in care acordati mai mult timp pentru odihna si cu toate astea observati ca lucrurile nu se imbunatatesc nu ar fi rau sa faceti o programare la medic. Un simplu control si o serie de analize uzuale pot confirma sau infirma o cauza medicala care explica aparitia sindromului oboselii cronice.
Comentarii articol (0)