Ghiseul virtual de plati, numit "Sistemul national electronic de plata online a taxelor si impozitelor utilizand cardul bancar" (SNEP), reglementat de HG nr. 1235/2010, este operational de peste 3 ani, atunci cand actul normativ mentionat a intrat in vigoare.
Practic, sistemul da contribuabililor posibilitatea de a achita online impozite pe proprietati si taxe, precum si amenzi contraventionale, cu deducerile aferente platii in 48 de ore. Plata online este, insa, posibila doar daca institutiile catre care se efectueaza plata sunt inregistrate in SNEP. In momentul de fata, este vorba despre aproximativ 100 de primarii din Romania care accepta aceasta modalitate de plata. Lista lor completa este prezentata aici.
Potrivit reglementarilor in vigoare, institutiile publice accepta toate mijloacele electronice de plata online (internet banking, mobile banking, fara a se limita la acestea). In cazul in care contribuabilul va opta pentru plata impozitelor si taxelor utilizand cardul bancar, atunci poate utiliza carduri Visa, Visa Electron, MasterCard si Maestro emise de orice banca din tara sau strainatate.
Plata online a taxelor si impozitelor
Conform portalului www.ghiseul.ro, prin intermediul caruia se realizeaza platile online, SNEP pune la dispozitia utilizatorilor doua sectiuni, una de plata cu autentificare si una de plata fara autentificare.
Astfel, pentru sectiunea de plata cu autentificare, sunt necesare credentiale, adica un nume de utilizator si o parola, care se genereaza automat in momentul in care s-a finalizat procesul de inregistrare in sistem a primariei de care apartine contribuabilul. Numele de utilizator si parola sunt transmise in plic sigilat prin mijloace sigure de catre institutia publica, ulterior inregistrarii in SNEP.
Apoi, pentru a-si achita obligatiile, contribuabilul se va autentifica in sistem, prin accesarea site-ului www.ghiseul.ro, va introduce numele de utilizator si parola si, mai departe, va selecta obligatia de plata aferenta unei institutii publice beneficiare. Potrivit Ordinului MCSI nr. 168/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice privind SNEP, pentru a efectua plata, contribuabilul va selecta obligatia de plata, va introduce suma pe care doreste sa o achite, va confirma acceptarea termenilor si conditiilor de utilizare a serviciilor oferite de SNEP si va confirma initierea platii. La final, va introduce datele aferente cardului bancar si va autoriza plata.
Dupa efectuarea tranzactiei, SNEP va emite contribuabilului o dovada de plata ce va contine numarul dovezii de plata, data platii (data autorizarii tranzactiei), CNP/NIF sau CIF/CUI (pentru persoane fizice autorizate) al persoanei pentru care s-a achitat obligatia de plata, codul si denumirea obligatiei bugetare, denumirea si CIF-ul institutiei publice beneficiare, suma platita si explicatii.
Potrivit normelor metodologice, exista si posibilitatea ca un contribuabil sa efectueze o plata electronica si fara autentificarea in sistem. In acest caz, insa, nu este disponibila consultarea in timp real a obligatiilor de plata si istoricul tranzactiilor. Prin urmare, pot fi platite doar taxe si impozite al caror cuantum este deja cunoscut contribuabililor.
Mai exact, contribuabilul se conecteaza la SNEP fara informatiile de autentificare si va accepta termenii si conditiile utilizarii sistemului. Din interfata SNEP contribuabilul va selecta si/sau va completa, denumirea si CIF-ul institutiei publice, CNP/NIF sau CIF/CUI (pentru persoane fizice autorizate) al persoanei care achita obligatia de plata, CNP/NIF sau CIF/CUI (pentru persoane fizice autorizate) al persoanei pentru care se achita obligatia de plata, tipul obligatiei de plata, explicatii, suma de plata, numele si prenumele persoanei pentru care se achita obligatia de plata, adresa persoanei pentru care se achita obligatia de plata, adresa de e-mail la care se primeste dovada de plata, aprobarea si confirmarea initierii platii.
De asemenea, contribuabilul va introduce datele aferente cardului bancar in interfata procesatorului si va autoriza plata.
Dupa efectuarea tranzactiei, SNEP va emite, la adresa de e-mail mentionata, o dovada de plata ce va contine: numarul dovezii de plata (RRN), data platii (data autorizarii tranzactiei), CNP/NIF sau CIF/CUI (pentru persoane fizice autorizate) al persoanei pentru care s-a achitat obligatia de plata, codul si denumirea obligatiei bugetare, denumirea si CIF-ul institutiei publice beneficiare, suma platita si explicatii.
Important! Daca e-mail-ul cu dovada de plata nu ajunge, contribuabilul trebuie sa contacteze departamentul de suport al Ghiseul.ro pentru a verifica daca plata s-a efectuat cu succes. In cazul in care plata a fost efectuata cu succes, atunci trebuie contactata institutia publica catre care s-a efectuat plata.
Contribuabilii nu mai platesc comision atunci cand achita taxele si impozitele online
HG nr. 1070/2013, in vigoare din 24 decembrie 2013, a eliminat posibilitatea institutiilor publice de a percepe un pret suplimentar de la contribuabilul care isi plateste taxele si impozitele cu cardul.
Concret, documentul modifica dispozitiile privind SNEP astfel incat contribuabilii care isi platesc taxele si impozitele online sa nu mai plateasca comision pentru aceste operatiuni. In schimb, platitorul va suporta comisionul prevazut de contractul sau individual cu banca pentru operatiunile pe care le efectueaza.
Mai precis, potrivit noilor reguli introduse la finalul anului trecut, comisionul aferent platii cu cardul este suportat de catre:
- platitor, pentru comisioanele aferente serviciilor de plata percepute de catre furnizorul sau de servicii de plata;
- beneficiarul platii, pentru comisioanele aferente serviciilor de plata percepute de catre furnizorul sau de servicii selectat.
Aceasta in conditiile in care, inainte de aceste modificari, reglementarile stabileau urmatoarele: "Comisionul perceput de furnizorul de servicii aferent efectuarii platii electronice, poate fi suportat de catre contribuabil, de catre institutia publica sau in orice alta varianta aleasa de catre institutia publica la momentul inregistrarii in SNEP".
Practic, dupa cum se explica in nota de fundamentare a HG nr. 1070/2013, beneficiarul platii (institutia publica) putea impune contribuabilului care platea cu cardul sa suporte comisionul perceput beneficiarului de catre prestatorul sau de servicii de plata. Mai mult decat atat, in acest fel, contribuabilul care platea utilizand cardul prin intermediul SNEP era discriminat fata de contribuabilul care platea utilizand cardul la sediul institutiei publice, avand in vedere ca in cazul din urma contribuabilul nu platea niciun comision.
Aceste prevederi contraveneau, insa, legislatiei europene si, in acelasi timp, descurajau platile electronice.
Actul normativ prevedea, de asemenea, ca legislatia in materie va fi armonizata, iar modificarile operate in decembrie 2013 vor fi introduse si in normele de aplicare privind SNEP in termen de 45 de zile. Desi termenul s-a implinit inca de la inceputul acestei luni, noutatile nu au fost inca transpuse si in Norme.
Cat de sigura este plata online prin SNEP?
"Procesatorul de plati electronice a luat toate masurile pentru a asigura securitatea tranzactiilor cu card prin internet. Datele de card completate si trimise prin internet sunt criptate prin protocolul SSL", se precizeaza pe www.ghiseul.ro. Asadar, transferul datelor de card este strict intre contribuabil si procesator, nici Agentia pentru Agenda Digitala a Romaniei, nici institutiile beneficiare nu solicita si nu stocheaza aceste informatii.
Autorizarea platilor se face prin procesatori externi, iar SNEP nu preia, nu prelucreaza si nu stocheaza niciun fel de date referitoare la cardurile bancare, se arata mai departe pe site-ul mentionat. Aceste date sunt introduse de utilizator direct si exclusiv in sistemele procesatorilor prin interfetele acestora, in termenii si conditiile proprii ale acestora.
"Operatorul SNEP (AADR) nu cere informatii privind platile si cardurile utilizatorilor sau date de acces in sistem. Aceste date nu vor fi solicitate prin e-mail, telefonic sau prin alte mijloace de catre operatorul sistemului SNEP", mai informeaza ghiseul.ro, care atentioneaza ca, in cazul in care sunt solicitate aceste informatii, contribuabilii trebuie sa se adreseze organelor abilitate pentru investigarea fraudelor cibernetice.
Doar 65 de contribuabili din 1.000 platesc cu cardul
Valoarea tranzactiilor pentru plata taxelor si impozitelor locale cu cardul a crescut in primele noua luni din 2013 cu 39% fata de aceeasi perioada din 2012, potrivit datelor raportate de bancile din Romania membre ale Visa Europe. Astfel, potrivit unui studiu citat de presa centrala, romanii au platit circa 115 milioane de lei prin acest instrument.
De asemenea, a crescut cu 37% si numarul tranzactiilor privind plata cu cardul a datoriilor fiscale, iar valoarea taxelor si impozitelor platite cu cardul pe ghiseul.ro a crescut cu 85% in primele noua luni. Totusi, in ciuda acestor cifre, multi romani nu apeleaza inca la astfel de sisteme, se mentioneaza in studiul citat.
In plus, conform unui top realizat de Visa Europe, cele mai multe tranzactii efectuate anul trecut cu cardul pentru plata taxelor locale au fost in sectorul 1 din Capitala, unde insa numai 65 din 1.000 de locuitori au platit astfel. Pe locul doi in clasament s-a situat sectorul 5, cu 57 de tranzactii, urmat de sectorul 4 cu 56 de tranzactii la 1.000 de locuitori.
"Principalul motiv pentru care romanii nu folosesc aceasta posibilitate, desi serviciul este disponibil in prezent pentru 80% din teritoriul urban al tarii, este lipsa de informare. Majoritatea initiativelor de popularizare a acestor sisteme au fost mai degraba initiative private din partea emitentilor de carduri si a bancilor si mai putin din partea autoritatilor locale", mai arata studiul citat.
Comentarii articol (12)