Conform OUG nr. 8/2014, nivelul dobanzii pe care trebuie sa o achite Fiscul contribuabililor pentru sumele de rambursat a fost redus cu un sfert, fiind de 0,03% pentru fiecare zi de intarziere, incepand cu 1 martie 2014.
Dupa cum publicatia noastra a mentionat intr-un articol publicat recent, aceeasi dobanda trebuie sa o achite si contribuabilii in cazul in care nu-si achita la timp datoriile fata de Fisc.
Atentie! Potrivit Codului de procedura fiscala, nivelul dobanzii pe care trebuie sa o plateasca Fiscul se suporta din acelasi buget din care se restituie ori se ramburseaza, dupa caz, sumele solicitate de platitori.
S-a clarificat perioada de plata a dobanzii pentru unele sume rambursate
Conform OUG nr. 8/2014, in CPF, a fost precizata clar perioada in care Fiscul va trebui sa le plateasca contribuabililor dobanda de 0,03%, pentru anumite sume de rambursat.
Mai exact, pentru creantele rezultate din anularea unui act administrativ fiscal prin care au fost stabilite obligatii fiscale de plata si care au fost stinse anterior anularii, contribuabilul are dreptul la dobanda incepand cu ziua in care a operat stingerea creantei fiscale individualizate in actul administrativ anulat si pana in ziua restituirii sau compensarii creantei contribuabilului rezultate in urma anularii actului administrativ fiscal, se precizeaza in noile dispozitii.
Atentie! Aceasta prevedere se aplica doar pentru actele administrative fiscale emise si anulate dupa data intrarii in vigoare a OUG nr. 8/2014, respectiv dupa 1 martie 2014.
Totusi, "aceasta prevedere nu se aplica in situatia in care contribuabilul a solicitat acordarea de despagubiri, in conditiile art. 18 din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si in situatia prevazuta la art. 83 alin. (4^1)", se subliniaza in OUG nr. 8/2014.
Conform art. 18 din Legea contenciosului administrativ, instanta poate anula, in tot sau in parte, actul administrativ, sa oblige autoritatea publica sa emita un act administrativ, sa elibereze un alt inscris sau sa efectueze o anumita operatiune administrativa.
De mentionat ca instanta poate solutiona doar cererea care se refera la persoana vatamata intr-un drept recunoscut de lege sau intr-un interes legitim printr-un act administrativ unilateral, nemultumita de raspunsul primit la plangerea prealabila sau care nu a primit niciun raspuns in termen de 30 de zile de la inregistrarea cererii, daca prin lege nu se prevede alt termen, poate sesiza instanta de contencios administrativ competenta, pentru a solicita anularea in tot sau in parte a actului, repararea pagubei cauzate si, eventual, reparatii pentru daune morale.
In aceste conditii, contribuabilii nu vor primi dobanda de 0,03%, daca instanta a anulat actul administrativ sau a obligat autoritatea publica sa emita un act administrativ, sa elibereze un alt inscris sau sa efectueze o anumita operatiune administrativa.
In plus, la art. 83 alin. (4^1) din CPF, se subliniaza ca un contribuabil poate depune declaratia fiscala pentru obligatiile fiscale ce au format obiectul deciziei de impunere prin care au fost stabilite din oficiu obligatiile fiscale, in termen de 60 de zile de la data comunicarii deciziei. De asemenea, decizia de impunere se desfiinteaza de organul fiscal la data depunerii declaratiei fiscale.
Astfel, contribuabilii nu vor primi dobanda de 0,03% pentru obligatiile fiscale ce au format obiectul deciziei de impunere.
Conform CPF, acordarea dobanzilor pentru sumele de restituit sau de rambursat de la buget se face la cererea contribuabililor.
In plus, pentru sumele de restituit sau de rambursat de la buget, contribuabilii au dreptul la dobanda, din ziua urmatoare expirarii termenului pana la data stingerii creantelor prin oricare dintre modalitatile prevazute de lege.
Mai exact, potrivit CPF, organul fiscal trebuie sa restituie din oficiu urmatoarele sume si la urmatoarele termene:
- diferentele de impozite rezultate din regularizarea anuala a impozitului pe venit datorat de persoanele fizice, in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere;
- incasarile din poprire, in plus fata de creantele fiscale pentru care s-a infiintat poprirea, in termen de cel mult 5 zile lucratoare de la data incasarii.
De asemenea, cererile depuse de catre contribuabil potrivit CPF se solutioneaza de catre organul fiscal in termen de 45 de zile de la inregistrare. In plus, in situatiile in care, pentru solutionarea cererii, sunt necesare informatii suplimentare relevante pentru luarea deciziei, acest termen se prelungeste cu perioada cuprinsa intre data solicitarii si data primirii informatiilor solicitate.