Printre cele mai importante noutăţi ale acestei săptămâni se numără reglementările pentru inspecţia fiscală a persoanelor fizice, contestarea actelor administrativ-fiscale, cazierul judiciar pentru românii din străinătate şi probabila modificare a Codului muncii prin ordonanţă de urgenţă.
Newsletter avocatnet.ro: „Viitorul digital" și „10 de azi" Primești gratuit suplimentul de weekend despre impactul tehnologiei și cum să folosești AI, plus sinteza „10 de Azi" (L-V) cu cele mai importante știri și noutăți legislative. Rămâi informat, zi de zi și weekend de weekend!
Cetăţenii români din străinătate vor putea în curând să obţină în cel mult zece zile, direct de la misiunile diplomatice sau oficiile consulare, o adeverinţă cu valoare juridică de certificat de cazier judiciar.
Deşi modificarea legislativă operată prin ordonanţă deja se aplică, Guvernul a subliniat că mai este necesară aprobarea modelului de adeverinţă şi încheierea unui protocol de cooperare între Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Afacerilor Externe.
Din acest an, contribuabilii care vor să conteste actele administrativ-fiscale trebuie să urmeze noi instrucţiuni.
În afară de forma şi conţinutul contestaţiei, în ordinul de ministru publicat la finele anului trecut sunt incluse şi clarificări şi exemple concrete despre termenele legale de respectat.
Persoanele fizice care dobândesc sau construiesc clădiri în timpul anului trebuie să depună la Fisc o declaraţie necesară la stabilirea impozitului datorat pentru acestea.
Practic, contribuabili au la dispoziţie 30 de zile pentru a depune declaraţia fiscală necesară, iar impozitul pe clădiri este datorat începând cu data de 1 ianuarie a anului următor.
După ce anul trecut Curtea Constituţională a României a declarat drept neconstituţionale două prevederi ale Codului muncii, Guvernul intenţionează să modifice dispoziţiile în cauză prin ordonanţă de urgenţă.
Mai exact, noutăţile incluse în proiectul de act normativ fac referire la suspendarea contractului individual de muncă şi concedierea liderilor sindicali.
În cazul infracţiunilor pedepsite cu amendă sau închisoare de cel mult şapte ani, procurorii pot să renunţe la urmărirea penală, potrivit Codului de procedură penală. Măsura este posibilă dacă, în anumite condiţii, se constată inexistenţa unui interes public în urmărirea acesteia.
Totuşi, deoarece prevederile referitoare la acest aspect au fost declarate recent ca fiind neconstituţionale, acestea vor fi suspendate după publicarea deciziei Curţii Constituţionale în Monitorul Oficial.
Reglementările referitoare la posibilitatea eşalonării la plată a impozitelor, taxelor, contribuţiilor, obligaţiilor fiscale accesorii şi amenzilor sunt incluse, de la 1 ianuarie, în noul Cod de procedură fiscală.
Pentru a afla mai multe informaţii despre obligaţiile fiscale ce pot fi eşalonate şi tipurile de înlesniri la plată disponibile, puteţi citi acest articol.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.
Comentarii articol (1)