Conjugarea verbului „ a înșela” prezintă câteva particularități, care pot genera greșeli de exprimare pentru vorbitorii de limba română.
Newsletter avocatnet.ro: „Viitorul digital" și „10 de azi" Primești gratuit suplimentul de weekend despre impactul tehnologiei și cum să folosești AI, plus sinteza „10 de Azi" (L-V) cu cele mai importante știri și noutăți legislative. Rămâi informat, zi de zi și weekend de weekend!
la persoana a treia singular și plural (el, ea, ei, ele), forma „înșeală” este greșită.
La conjugarea pentru el, ea, ei sau ele, forma corectă este „înșală”.
Modificarea apare din cauza unei reguli fonetice a limbii române care statuează că verbele de conjugarea I cu radical terminat în „ș” sau „j” se scriu și se pronunță cu terminația „a”, nu cu „ea”.
Toate articolele din Ghidul pentru supraviețuirea limbii române pot fi citite aici.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.
Comentarii articol (8)