Acum 51 de ani, într-o zi de 12 martie, murea George Călinescu, una dintre personalităţile marcante ale ţării noastre. Tot pe 12 martie, dar în anul 2000, Papa Ioan Paul al II-lea cerea iertare pentru păcatele comise de Biserica Catolică de-a lungul existenţei sale.
Newsletter avocatnet.ro: „Viitorul digital" și „10 de azi" Primești gratuit suplimentul de weekend despre impactul tehnologiei și cum să folosești AI, plus sinteza „10 de Azi" (L-V) cu cele mai importante știri și noutăți legislative. Rămâi informat, zi de zi și weekend de weekend!
În anul 1961, în data de 12 martie a fost încheiată prima ascensiune de iarnă a peretelui de nord al muntelui Eiger din Alpii Elveţieni, conform Wikipedia. Ascensiunea a fost realizată de alpiniştii Toni Kinshofer, Anderl Mannhardt, Walter Almberger şi Toni Hiebeler.
Peretele de nord al muntelui Eiger, numit "Eigerwand" sau "Nordwand", are 1.800 de metri altitudine şi este cel mai mare perete de nord din Alpi. Eiger are o altitudine de 3.970 de metri.
Prima ascensiune din istorie a muntelui Eiger a fost făcută de Christian Almer, Peter Bohren şi Charles Barrington, în data de 11 august 1858.
În pagina următoare puteţi citi informaţii despre un alt eveniment important din istorie.
Prozatorul George Călinescu a murit la Bucureşti în data de 12 martie 1965, scrie Agerpres. Acesta a fost o personalitate marcantă a culturii româneşti, activând, de asemenea, ca istoric literar, critic, poet şi dramaturg.
Călinescu s-a născut pe 19 iunie 1899 şi a făcut studii de filologie şi paleografie la Facultatea de Litere din Bucureşti.
Printre cele mai cunoscute opere ale sale se numără romanele "Cartea nunţii" (1933), "Enigma Otiliei" (1938), "Bietul Ioanide" (1953) şi "Scrinul negru" (1960).
În acest an se împlinesc 51 de ani de la moartea lui Călinescu.
Aflaţi din următoarea pagină despre un alt eveniment istoric petrecut de-a lungul timpului.
În data de 12 martie 2000, Papa Ioan Paul al II-lea a cerut iertare pentru păcatele comise de Biserica Catolică de-a lungul existenţei sale, potrivit The Guardian.
"(...) Papa Ioan Paul al II-lea a încercat ieri (12 martie 2000 - n. red.) să purifice sufletul Bisericii Catolice printr-o cerere de iertare zdrobitoare pentru 2.000 de ani de violenţă, persecuţie şi gafe. De la altarul Basilicii Sf. Petru din Roma, el a condus catolicismul pe teritorii neexplorate, cerând iertare pentru păcatele comise împotriva evreilor, ereticilor, femeilor, ţiganilor şi popoarelor indigene", a notat, la o zi după eveniment, sursa citată.
Ioan Paul al II-lea a fost Papă între 16 octombrie 1978 şi 2 aprilie 2005, precedându-l pe Ioan Paul I şi fiind succedat de Benedict al XVI-lea, conform Wikipedia. Acesta a fost al doilea cel mai longeviv Papă din istoria modernă după Pius al IX-lea, care a slujit timp de aproape 32 de ani (între 1846 şi 1878).
Din pagina următoare puteţi afla ce personalităţi celebre s-au născut în data de 12 martie.
S-au născut într-o zi de 12 martie:
1824: Gustav Kirchhoff, fizician rus.
1907: Dorrit Hoffleit, astronomă americană.
1921: Gianni Agnelli, om de afaceri italian. Cunoscut ca acţionar principal al producătorului italian de automobile "Fiat".
1925: Constantin Chiriţă, scriitor şi scenarist român. Cunoscut pentru romanele sale din seria "Cireşarii".
1925: Leo Esaki, fizician japonez. Laureat al Premiului Nobel.
1950: George Nicolescu, compozitor şi solist vocal român.
1956: Steve Harris, basist şi compozitor englez. Fondator al trupei britanice de heavy metal "Iron Maiden".
Aflaţi din pagina următoare ce persoane importante au murit în data de 12 martie.
Au murit într-o zi de 12 martie:
417: Papa Inocenţiu I.
604: Papa Grigore I.
1942: Robert Bosch, inginer şi om de afaceri german. Cunoscut ca fondator al companiei multinaţionale de electronice "Bosch".
1942: William Henry Bragg, fizician, chimist şi matematician englez. Laureat al Premiului Nobel.
1965: George Călinescu, critic şi istoric literar, dramaturg, poet şi prozator român. Cunoscut pentru romanul "Enigma Otiliei".
1991: Ragnar Granit, neurolog finlandez. Laureat al Premiului Nobel.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.
Noul AI Act generează confuzie în mediul de afaceri, companiile neștiind exact dacă și cum li se aplică aceste reglementări. Multe firme utilizează deja sisteme AI (chiar și fără să realizeze) și se expun riscurilor legale semnificative, cu amenzi care pot ajunge până la 35 milioane EUR sau 7% din cifra de afaceri globală, pe lângă potențialele daune reputaționale.
La curs, alături de Alin Popescu, fondator avocatnet.ro
și specialist cu peste 25 de ani de experiență în consultanță și antreprenoriat tehnologic, veți învăța să identificați sistemele AI utilizate în companie, să evaluați riscurile, să implementați măsuri de conformitate și să transformați obligațiile legislative într-un program structurat în 20 de pași.
Comentarii articol (0)