Concursul de admitere în magistratură din 2017 s-a desfășurat în această perioadă, iar posturile scoase la concurs sunt în număr de 85 pentru judecători și 43 pentru procurori. În urma celor trei probe principale ale concursului, au fost publicate pe pagina de internet a INM și rezultatele definitive. Potrivit listei, 85 de candidați au trecut examinările și au obținut punctajele cerute în regulament.
Totuși, examinările nu s-au terminat pentru cei care se regăsesc pe lista finală, deoarece ai mai au de trecut prin două verificări: pe de-o parte, sunt verificați pentru a se constata dacă sunt apți din punct de vedere medical și psihologic, iar pe de altă parte, sunt verificați în privința bunei reputații.
Acum două săptămâni a avut loc prima parte a testării psihologice, respectiv proba scrisă, iar candidații au mers să-și facă opțiunile pentru posturile scoase la concurs. Cea de-a doua testare psihologică este reprezentată de un interviu, care a avut loc la sediul Consiliului Superior al Magistraturii, în decursul săptămânii trecute, vineri fiind ultima zi de testare. Rezultatele obținute de candidați se găsesc aici.
Apoi, în perioada 19-21 iunie, candidații vor merge la verificările medicale, atunci când sunt programați conform listei publicate de Institut. Examinarea va avea loc la Centrul Medical de Diagnostic și Tratament Ambulatoriu al Ministerului Justiției, în București, începând cu ora 8:00, iar candidații trebuie să meargă la verificări fără să mănânce sau să bea ceva în dimineața în care sunt programați (exceptând apă plată). În plus, candidații trebuie să vină cu o adeverință de la medicul de familie din care să rezulte că nu suferă de boli cronice. Costul acestor investigații este de 388 de lei.
Candidații au avut de depus și anumite acte pentru verificarea condiției de bună reputație, în termenul impus de INM:
- un CV;
- caracterizarea de la ultimul loc de muncă (în care să fie menționate eventualele sancțiuni disciplinare sau administrative);
- adeverințe de la primării și administrațiile financiare de la domiciliile din ultimii trei ani din care să reiasă natura și tipul contravențiilor comise și sancțiunile contravenționale aplicate;
- declarația de propria răspundere privind precizarea domiciliului avut în ultimii trei ani;
- orice alte înscrisuri pe care le consideră necesare pentru verificarea bunei reputații.
Pe scurt, candidații admiși în examen au trecut, mai întâi, de o probă scrisă care le-a testat cunoștințele teoretice, de un test de raționament logic, precum și de un interviu, în cele din urmă.
Cine s-a putut înscrie la concurs?
Concursul nu se adresează decât celor cu o vechime în specialitate de cel puțin cinci ani calculată la data susținerii primei probe a concursului, adică proba scrisă. Concret, candidații au trebuit să îndeplinească toate aceste condiții:
- cetățenia română și domiciliul în România;
- capacitatea deplină de exercițiu;
- să fie licențiați în drept;
- să nu aibă antecedente penale sau cazier fiscal;
- cunoașterea limbii române.
Cererile pentru înscrierea la concurs au trebuit depuse la tribunalele (pentru judecător) sau la parchetele de pe lângă tribunale (pentru procuror), în ale căror circumscripții domiciliază candidații. Pe lângă cererea de înscriere (modelul este atașat articolului), au mai fost necesare la dosar și următoarele acte:
- certificatul de naștere, în copie certificată pentru conformitate de candidat;
- actul de identitate, în copie certificată pentru conformitate de candidat;
- diploma de licență, în copie certificată pentru conformitate de candidat;
- chitanța de plată a taxei de înscriere (taxa de înscriere la concurs a fost de 450 de lei);
- certificatul de cazier judiciar;
- certificatul de cazier fiscal;
- declarația pe propria răspundere privind existența unor eventuale întreruperi în activitate;
- curriculum vitae;
- carnetul de muncă sau alte acte doveditoare ale vechimii în specialitate, în copie certificată pentru conformitate cu originalul de către candidat.
Regulamentul privind desfășurarea concursului de admitere în magistratură se regăsește aici.