Contribuabilii persoane fizice ce aleg să dea în chirie locuințele pe care le dețin, obținând astfel venituri din cedarea folosinței bunurilor, sunt obligați să declare aceste câștiguri și să achite pentru ele impozitul aferent, calculat de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).
Potrivit prevederilor din Codul fiscal, contribuabilii care realizează venituri din chirii au obligația să depună declarația privind venitul realizat, adică formularul 200, la organul fiscal competent pentru fiecare an fiscal, până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a venitului. Astfel, asta înseamnă că azi e ultima zi în care pot depune documentul amintit persoanele fizice care:
- au ales determinarea veniturilor în sistem real, pe baza datelor din contabilitate;
- au depus declaraţii de venit estimativ în luna decembrie şi pentru care nu s-au stabilit plăţi anticipate, conform legii;
- realizează veniturile în baza contractelor încheiate între părţi în care chiria este exprimată în lei, a căror impunere este finală, pentru situaţiile în care intervin modificări ale clauzelor contractuale, caz în care plăţile anticipate de impozit vor fi luate în calcul la stabilirea impozitului anual datorat.
Normele în vigoare stabilesc că impozitul anual datorat se calculează de organul fiscal competent, pe baza declarației 200, prin aplicarea unei cote de 16% asupra venitului net anual determinat în sistem real, pe baza datelor din contabilitate, impozitul fiind final.
În continuare, organul fiscal stabilește impozitul anual datorat și emite decizia de impunere, pe care o comunică contribuabililor. Diferențele de impozit rămase de achitat conform deciziei de impunere anuale trebuie să fie plătite în cel mult 60 de zile de la data comunicării deciziei de impunere, perioadă pentru care nu se calculează și nu se datorează obligații fiscale accesorii (dobânzi și penalități de întârziere).
În egală măsură, există mai multe situații în care contribuabilii ce obțin venituri din închirierea bunurilor nu au obligația completării și depunerii formularului 200. Mai precis, nu trebuie să depună formularul 200 contribuabilii care în anul 2016:
- au realizat venituri din cedarea folosinței bunurilor sub formă de arendă;
- au realizat venituri din cedarea folosinței bunurilor pentru care chiria prevăzută în contractul încheiat între părți este stabilită în lei, contribuabilii nu au optat pentru determinarea venitului net în sistem real și la sfârșitul anului anterior nu îndeplineau condițiile pentru calificarea veniturilor în categoria veniturilor din activități independente (adică aveau mai puțin de cinci contracte de închiriere), pentru care plățile anticipate cu titlu de impozit sunt egale cu impozitul anual datorat și impozitul este final;
- au reziliat contractele încheiate între părți, în care chiria reprezintă echivalentul în lei al unei sume în valută și pentru care plățile anticipate au fost recalculate de organul fiscal competent la cerere, pe baza documentelor justificative.
Atenție! Nedepunerea în termenul stabilit a formularului 200 de către persoanele fizice constituie contravenţie şi poate fi sancţionată cu amendă de la 50 la 500 de lei.
De ajutor pentru tine: Vrei să afli cele mai importante noutăți din fiscalitate? Hai la conferința „Inspecţii fiscale, contestații, litigii: Cum le gestionăm cu succes”, organizată de AvocatNet.ro în data de 30 mai 2017.
Înregistrarea contractelor de închiriere la Fisc
Potrivit reglementărilor în vigoare, contribuabilii care închiriază o locuință, spre exemplu, au obligația să înregistreze contractul între părți (proprietar și chiriaș) în termen de 30 zile de la data încheierii acestuia, ocazie cu care va fi depusă și declarația privind venitul estimat/norma de venit (formularul 220). Documentele necesare pentru înregistrare sunt:
- contractul de închiriere (un exemplar în original se păstrează de către organul fiscal);
- declarația privind venitul estimat/norma de venit – formularul 220 - în două exemplare, pentru fiecare proprietar sau alt deținător legal;
- actul de proprietate/deținere legală, în copie și original.
În cazul în care o persoană fizică are mai multe astfel de contracte încheiate, ea va depune o declarație pentru fiecare dintre aceste surse de venit. Totuși, Codul fiscal prevede că, pentru mai mult de cinci contracte în derulare într-un an, cel care închiriază se încadrează la altă categorie de venituri impozabile, respectiv venituri din activități independente, și se supune regulilor de impozitare aferente acestei categorii.
În urma înregistrării, ANAF va emite o decizie de impunere, prin care sunt stabilite plățile anticipate cu titlu de impozit pe care contribuabilul le datorează pentru veniturile obținute din chirii. Organul fiscal stabileşte plăţile anticipate prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului net anual estimat din declaraţia privind venitul estimat/norma de venit.
Plățile anticipate se efectuează în patru rate egale, pentru fiecare trimestru, până la 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie și, respectiv, 21 decembrie (cu condiția să fie zi lucrătoare).
Mai multe detalii despre obligațiile pe care le au persoanele fizice ce obțin venituri din chirii găsiți aici, în timp ce în fișierul atașat poate fi consultat un ghid actualizat întocmit de ANAF și dedicat acestei categorii de persoane.
Notă: Acest articol face parte dintr-o serie de materiale dedicate depunerii formularului 200. Toate articolele pot fi urmărite aici.
Comentarii articol (0)