avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 708 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Cum aflu/calculez impozitul pe venitul global?
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Cum aflu/calculez impozitul pe venitul global?

M-ar interesa modalitatea de calcul a impozitului pe venitul global. Dominiciliul este in strainatate si singurul venit este cel din inchirierea apartamentului din tara. Ofera Ministerul Finantelor posibilitatea de a regasi online aceasta informatie folosind CNP-ul sau fiecare trebuie sa-si calculeze cat e de datorat? Daca platesc online, mai trebuie depusa declaratia pe venitul global? Daca da, pana la ce data trebuie depusa declaratia pe venitul global?


Am aflat ca impozitul pe venitul global se poate plati online folosind Ghiseul Virtual:

Info: [ link extern ]

Plata: [ link extern ]


Multumesc anticipat
Ultima modificare: Luni, 30 Martie 2009
apollo, utilizator
Cel mai recent răspuns: Smart Contab Expert S.R.L. , Contabil 08:43, 30 Martie 2009
Veniturile din chirii se impoziteaza cu 16% .declaratia pecizata de dvs. se depune pana la data de 15 mai
Cota de impozit pe veniturile din chirii este de 16% aplicată asupra venitului net, determinat ca diferenţă între sumele reprezentând chiria /arenda în bani şi/sau echivalentul în lei al veniturilor în natură, prevăzute în contractul încheiat între părţi, şi cota de cheltuială forfetară de 25%, reprezentând cheltuieli deductibile aferente venitului. Astfel, cota generală de impozit aplicată asupra venitului brut rezultată din calcule este de 12%.
Un tratament diferenţiat li se aplică persoanelor fizice care realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor prin derularea unui număr mai mare de cinci contracte de închiriere sau subînchiriere la sfârşitul anului fiscal. Astfel, începând cu anul fiscal următor, veniturile realizate de aceste persoane din derularea contractelor de închiriere vor fi calificate drept venituri din activităţi independente.Aceste persoane au obligaţia să stabilească venitul net, în sistem real, potrivit regulilor prevăzute pentru veniturile din activităţi independente şi sunt obligate să conducă contabilitate în partidă simplă.

Din punctul de vedere al taxării, considerarea acestor venituri în categoria veniturilor din activităţi independente are ca implicaţie următoarele:
• impozitarea venitului net cu cota de 16% - faţă de aplicarea cotei de 12% asupra venitului brut din cedarea folosinţei bunurilor;
• taxarea venitului net cu cota de 5,5% CASS - la fel ca orice venit realizat din activităţile independente.
Un contribuabil care realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor pe parcursul unui an datorează plăţi anticipate în contul impozitului pe venit către bugetul de stat, potrivit prevederilor art. 82 din Codul fiscal.

Aceste plăţi anticipate se stabilesc de către organul fiscal competent pe fiecare sursă de venit, luându-se ca bază de calcul venitul anual estimat sau venitul net realizat în anul precedent, după caz, prin emiterea unei decizii care se comunică contribuabililor, potrivit legii.

Contribuabilii care obţin venituri din chirii au obligaţia să depună o declaraţie privind venitul estimat, în termen de 15 zile de la data încheierii contractului între părţi. Formularul 220 „Declaraţie privind venitul estimat“, cod 14.13.01.13/3p se depune odată cu înregistrarea la organul fiscal a contractului încheiat între părţi. Persoanele fizice care obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor din mai multe contracte de închiriere depun câte o declaraţie estimativă pentru fiecare contract. De asemenea, în situaţia închirierii bunurilor deţinute în comun, fiecare coproprietar completează şi depune câte o declaraţie privind veniturile estimate, corespunzător cotei care îi revine din proprietate.

PLÃŢI ANTICIPATE

Plăţile anticipate pentru veniturile din chirii se stabilesc de către organul fiscal astfel:
• pe baza contractului încheiat între părţi; sau
• pe baza veniturilor determinate potrivit datelor din contabilitatea în partidă simplă. În cazul în care, potrivit clauzelor contractuale, venitul din cedarea folosinţei bunurilor reprezintă echivalentul în lei al unei sume în valută, determinarea venitului anual estimat se efectuează pe baza cursului de schimb al pieţei valutare, comunicat de B.N.R., din ziua precedentă celei în care se efectuează impunerea.

Plăţile anticipate se efectuează în patru rate egale, până la data de 15 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru. De asemenea, în vederea definitivării impunerii de către organul fiscal, persoana care realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor are obligaţia depunerii, până la data de 15 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a venitului, a formularului 200 „Declaraţie privind veniturile realizate“, cod 14.13.01.13


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

chiria apartament iulica2009 iulica2009 buna ziua, dau in chirie un apartament si as dori sa stiu cat este impozitul care trebuie sa-l platesc la Finante pe chiria incasata (vezi toată discuția)
Inchiriere teren pt.un panou publicitar mircea4 mircea4 Buna ziua! Daca inchiriez teren pt.un panou publicitar,din curtea mea,trebuie sa contactez serviciul financiar de la primarie(asa afirma unii si nu inteleg de ... (vezi toată discuția)
Ce venituri se declara? corinana corinana Buna ziua. Am si eu o intrebare. In anul fiscal 2009 am realizat mai multe tipuri de venituri si nu sunt sigur care dintre ele trebuie trecute in declaratia de ... (vezi toată discuția)