Da, ai citit bine. Statul este înțelegător cu persoanele fizice și juridice până și când acestea se ocupă cu împerecherea animalelor pe ascuns. Dar doar la prima abatere. Așa prevede Legea prevenției, care în drum de la Guvern la Parlament a devenit Legea prevenirii. Legislația prevenirii, adică legea în sine și hotărârea de Guvern în care este inclusă lista tuturor contravențiilor pe care le acoperă aceasta, este aplicabilă în practică de la începutul lunii februarie 2018.
Newsletter avocatnet.ro: „Viitorul digital" și „10 de azi" Primești gratuit suplimentul de weekend despre impactul tehnologiei și cum să folosești AI, plus sinteza „10 de Azi" (L-V) cu cele mai importante noutăți legislative. Rămâi informat, zi de zi și weekend de weekend!
Pentru cei care nu știau, autoritățile sunt înțelegătoare, mai nou, chiar și în cazurile mai curioase, precum monta clandestină. Monta clandestină este, mai pe înțelesul tuturor, împerecherea ilegală a animalelor.
Concret, monta clandestină constă în „folosirea reproducătorilor masculi neautorizați la monta femelelor”, așa cum prevede actualmente Legea zootehniei nr. 72/2002. Pentru această faptă, persoanele fizice și cele juridice riscă, în mod obișnuit, o amendă de la 500 la 1.500 de lei.
Așadar, monta clandestină este una dintre contravențiile acoperite de legislația prevenirii. În asemenea situații, dacă se află la prima abatere, persoanele fizice și cele juridice sunt „iertate” de amendă și li se aplică doar un avertisment.
Legea prevenției și hotărârea Guvernului care include contravențiile acoperite de aceasta pot fi aplicate în practică începând de luna trecută.
Dacă ţi-a plăcut această curiozitate legislativă, mai avem şi altele. Le găseşti pe toate aici.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.
Comentarii articol (9)