Declarația fiscală unică (formularul 212) a fost recent introdusă în Codul fiscal pentru declararea, impozitarea și taxarea veniturilor extrasalariale, iar o caracteristică a acesteia e că devine titlu executoriu atunci când se atinge scadența la obligațiile de plată, așa cum punctam într-un material special pe acest subiect, luna trecută, unde arătam și de ce este important acest lucru.
În D212 se declară veniturile de către contribuabil (obținute din activități independente, dividende, chirii, drepturi de autor fără reținere la sursă ș.a.) și se stabilesc, tot de către contribuabil, dările de plătit la stat, ținând cont de cotele de impozitare și taxare impuse prin Codul fiscal.
Autoimpunerea înseamnă, deci, că Fiscul nu mai are a face cu calculul impozitelor și contribuțiilor pentru veniturile independente. Contribuabilul, prin acest nou mecanism fiscal (cu care unii au mai fost obișnuiți însă în trecut), va stabili singur cât are de plată și nu va mai aștepta să-i vină acasă hârtii cu sume de plată de la Fisc.
În continuare, abonații premium avocatnet.ro pot afla mai multe despre emiterea deciziilor de impunere în acest an, în contextul depunerii declarației fiscale unice.
Decizii de impunere se vor mai da și anul acesta, dar vor fi ultimele
Deciziile de impunere dispar din peisajul fiscal odată cu introducerea sistemului de autoimpunere. Unii dintre consultanții fiscali pe care i-am contactat au felicitat revenirea la autoimpunere pentru că, până la urmă, contribuabilul nu se va mai trezi cu neînțelegeri la obligațiile sale de plată la Fisc. Când merge cu declarația (sau o depune online), el arată Fiscului cât produce și-și face singur calculele la impozit și contribuții.
Prin urmare, nu va mai aștepta deciziile de impunere de la organul fiscal care, de multe ori, veneau cu întârziere și produceau confuzie pentru că, până când soseau acasă, contribuabilul uita că mai avea de plătit ceva în plus la sănătate, de pildă, ori se trezea taxat în plus ori în minus.
Desigur, organul fiscal, la depunere, va verifica corectitudinea celor declarate (în linii mari) de contribuabil prin 212. Dar nu se vor mai trimite acasă decizii de impunere pentru veniturile obținute din 2018 încolo.
Însă aceia care au obținut venituri în 2017 vor primi decizii de impunere pentru respectivele venituri. Chestiunea a fost lămurită recent și de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), într-una dintre sesiunile de asistență online pentru contribuabili în contextul formularului 212.
Întrebată de un contribuabil dacă va mai primi decizii de impunere pentru veniturile din 2017, pe care le declară prin formularul 212, ANAF a răspuns afirmativ: "Pentru venitul realizat în anul 2017, organul fiscal emite decizie de impunere anuală, astfel că aveţi obligaţia plăţii impozitului aferent acestor venituri, în termen de 60 de zile de la data comunicării deciziei de impunere anuală, iar plăţile anticipate le stabiliţi dvs. în formularul 212".
Și, dacă tot suntem aici, să reamintim și că e necesar să se depună D212 până pe 15 iulie (care devine 16 iulie, fiindcă 15 e o zi de duminică) și de către cei care au depus deja declarația 220 sau 600 anul acesta.