Direcţia Generală de Asistență pentru Contribuabili din cadrul ANAF a organizat, în datele de 20 și 27 iunie, două sesiuni online dedicate informării corecte a contribuabililor care trebuie să depună, până cel târziu la data de 15 iulie 2018, declarația unică pentru veniturile din activități independente realizate în anul 2017 şi/ sau estimate pentru anul 2018.
Notă: Conform art. 67 din Codul fiscal, veniturile din activități independente cuprind veniturile din activități de producție, comerț, prestări de servicii și veniturile din profesii liberale, realizate în mod individual și/sau într-o formă de asociere, inclusiv din activități adiacente. Constituie venituri din profesii liberale veniturile obținute din prestarea de servicii cu caracter profesional, potrivit actelor normative speciale care reglementează organizarea și exercitarea profesiei respective.
Dintre întrebările și răspunsurile oferite în aceste două ocazii, am selectat în cele ce urmează cele mai interesante discuții purtate pe pagina de Facebook a ANAF:
1. Întrebarea contribuabilului: Desfășor activități independente și aplic impozitarea cu norme de venit, însă de mai multe luni sunt în concediu medical și încasez indemnizație de la Casa de Sănătate. În acest caz, cum completez declarația unică, având în vedere faptul că nu datorez impozit și contribuții sociale pentru perioada respectivă?
Răspunsul ANAF: În cazul prezentat de dumneavoastră, trebuie să aveți în vedere că, pentru întreruperile temporare de activitate în cursul anului, cauzate de accidente, spitalizare sau alte cauze obiective, inclusiv cele de forță majoră, dovedite cu documente justificative, normele de venit se reduc, de către contribuabil, proporțional cu perioada nelucrată. În situația întreruperii temporare, sunteți obligat ca în termen de 30 de zile de la producerea evenimentului să depuneți Declarația unică, privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice și să vă recalculați impozitul pe venit și contribuțiile sociale. Documentele justificative în baza cărora se reduc normele anuale de venit se păstrează la domiciliul fiscal al dumneavoastră.
2. Întrebarea contribuabilului: Dacă nu estimez că realizez un venit de 22.800 în 2018, dar totuși voi depăși acest plafon, voi achita în 2019 contribuții sociale pentru sănătate (CASS) și pensie (CAS) pentru 2019?
Răspunsul ANAF: În situația prezentată de dumneavoastră, în cazul în care realizați doar venituri din activitate independentă, veți datora CAS și CASS și aveți obligația depunerii declarației unice până la data de 15 martie 2019 inclusiv a anului următor celui de realizare a veniturilor. De asemenea, prin declarația unică veți declara și veniturile realizate pentru definitivarea impozitului anual pe venit.
3. Întrebarea contribuabilului: Dacă bifezi în declarația unică și plătești CASS și CAS pentru venitul realizat, însă acest venit este mai mic de 1.900 lei, persoana este sau nu asigurată?
Răspunsul ANAF: În anul 2018, persoanele fizice care realizează venituri din activități independente au calitatea de asigurat și le sunt aplicabile prevederile art. 230 alin. (1) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările și completările ulterioare, până la termenul de depunere a declarației unice, respectiv data de 16 iulie 2018.
4. Întrebarea contribuabilului: În caz că sunt pensionară și realizez un venit estimat peste 30.000 lei cum se procedează pentru a nu se calcula CAS-ul și să se valideze declarația unică fără eroare?
Răspunsul ANAF: Persoanele fizice care au calitatea de pensionari nu datorează contribuția de asigurări sociale pentru anul 2018. Ca urmare dvs. nu completați declarația unică la Capitolul II Secțiunea 2 Subsecțiunea 1. În acest caz, puteți depune declarația chiar dacă primiți mesaj de „eroare”.
5. Întrebarea contribuabilului: Cum pot fi anexate documente justificative în declarația unica ?
Răspunsul ANAF: După completarea și validarea Declarației unice, se activează butonul „Atașează arhiva”, unde se pot anexa documentele justificative.
6. Întrebarea contribuabilului: Un PFA a înregistrat pierderi în anul 2017 de 35.000 lei, iar pentru 2018 estimează profit de 20.000 lei. Aș dori să știu cum se compensează aceasta pierdere și unde va fi menționată în declarația unica a anului 2018. La venitul net impozabil estimat se completează cu zero lei?
Răspunsul ANAF: Pierderea fiscală din anul 2017 va fi compensată de organul fiscal și evidențiată prin decizia de impunere anuală. Dacă în urma compensării efectuate pentru anul fiscal rămâne o pierdere necompensată, aceasta reprezintă pierdere fiscală reportată pe anii următori până la al șaptelea an inclusiv. Pierderea rămasă necompensată o veți evidenția în declarația unică pe care o veți depune în anul 2019.
În declarația unică pe care o depuneţi în anul 2018, Capitolul II „Date privind impozitul pe veniturile estimate/Norma devenit a se realiza în România și contribuțiile sociale datorate în anul 2018”, Secţiunea 1 "Date privind impozitul pe veniturile estimate din România în anul 2018", subsecţiunea 1 "Date privind impozitul pe veniturile estimate din România, impuse în sistem real" cartușul B „Date privind impozitul anual estimat” , îl veţi completa fără să ţineţi cont de pierderea din anul 2017.
7. Întrebarea contribuabilului: Cum completez declarația unică în cazul în care în baza deciziei de impunere emise în 2018 pentru venituri estimate am achitat prima tranșă de impozit. La completarea declarației privind veniturile estimate - la Sumar - nu pot să scad impozitul deja plătit, pentru că declarația ia automat impozitul calculat automat.
Răspunsul ANAF: Dacă vă referiți la impozitul pe venitul estimat pe anul 2018, la completarea Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, la rubrica "Sumarul obligațiilor fiscale" trebuie să completați totalul obligațiilor privind impozitul pe venitul estimat și contribuțiile sociale estimate datorate pentru anul 2018.
8. Întrebarea contribuabilului: În cazul în care am suspendat activitatea PFA în 15. 01.2018 și apoi am încetat activitatea în 15.03.2018, dar am avut un venit net de 3.700 lei, cum completez contribuția de CAS și CASS estimativ pentru anul 2018?
Răspunsul ANAF: În situația prezentată de dumneavoastră, în cazul în care venitul net realizat până la data de 15.01.2018 a fost în sumă de 3.700 lei, atunci aveți obligația plății contribuțiilor sociale pentru anul 2018. Astfel, dumneavoastră aveți obligația completării capitolelor I și II din declarația unică.
9. Întrebarea contribuabilului: Dacă s-a omis declararea anumitor venituri, se poate depune o declarație rectificativă sau de plătește amendă?
Răspunsul ANAF: Dumneavoastră puteți rectifica venitul estimat până la termenul de plată a impozitului datorat, respectiv până la data de 15 martie a anului următor celui de impunere.
10. Întrebarea contribuabilului: Pentru un PFA care a fost suspendat în ultimii 3 ani, iar anul acesta a fost reluată activitatea pentru doar două săptămâni, fiind din nou suspendat ulterior, se depune declarația unică?
Răspunsul ANAF: În acest caz, dumneavoastră aveți obligația ca în anul 2019 să depuneți declarația unică cu veniturile realizate în anul 2018, până la data de 15 martie 2019.
11. Întrebarea contribuabilului: Daca pentru anul 2018 estimez un venit sub plafonul de 22.800 de lei, nu platesc CAS și CASS. Dar dacă la sfârșitul anului 2018 constat că am depășit totuși plafonul, ce fac? Cum și când declar și efectuez plata?
Răspunsul ANAF: În situația în care ați estimat pentru 2018 un venit net anual cumulat din activități independente și drepturi de proprietate intelectuală, din una sau mai multe surse și/sau categorii de venituri, mai mic decât nivelul a 12 salarii minime brute pe țară, iar venitul net anual cumulat realizat este cel puțin egal cu nivelul a 12 salarii minime brute pe țară, în vigoare la data depunerii declarației unice, veți datora contribuția de asigurări sociale și veți avea obligația depunerii declarației unice, până la data de 15 martie 2019 în vederea definitivării contribuției de asigurări sociale. În declarație se completează venitul ales, care trebuie să fie cel puțin egal cu nivelul a 12 salarii minime brute pe țară.
12. Întrebarea contribuabilului: Plățile anticipate la CASS efectuate trimestrial în anul 2017 cum sunt declarate în declarația unica?
Răspunsul ANAF: Organul fiscal competent are obligația recalculării venitului net anual/pierderii nete anuale, determinat/determinată în sistem real, pe baza datelor din contabilitate, stabilit/stabilită potrivit Declarației privind venitul realizat, prin deducerea din venitul net anual a contribuțiilor sociale obligatorii datorate, potrivit prevederilor titlului V - Contribuții sociale obligatorii.
13. Întrebarea contribuabilului: În cazul veniturilor din profesii liberale (juridice), la pagina 2 din Declarația D212, secțiunea 1.1.B, punctul 2 din tabel (cheltuieli deductibile, exclusiv contribuții sociale obligatorii), includem sau nu contribuțiile plătite în sistemul propriu de asigurări sociale?
Răspunsul ANAF: În cazul în care vă referiți la activitatea desfășurată de avocați, contribuțiile la fondurile sistemului de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale avocaților, efectuate potrivit prevederilor Legii nr. 72/2016 privind sistemul de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale avocaților, sunt cheltuieli deductibile și sunt cuprinse în declarație la cap. 1.1.B.2.