Continuarea articolului este exclusivă pentru abonații avocatnet.ro premium. Aceștia pot afla mai multe despre noua procedură de impunere din oficiu pentru CAS și CASS pentru 2016 și 2017, regulile ce vor fi folosite de organele fiscale pentru aceste obligații fiscale și noul formular.
Procedura de stabilire din oficiu a CAS și CASS, alături de noul model al formularului 670 se regăsesc în Ordinul ANAF nr. 1494/2018, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 553 din 3 iulie 2018 și se aplică deja.
Conform actului, această procedură a stabilirii din oficiu a contribuțiilor datorate se aplică celor care aveau obligația să-și declare veniturile pentru stabilirea CAS și CASS, respectiv acelora cărora le va fi stabilit din oficiu impozitul pe venitul net impozabil, pentru anii 2016 și 2017.
Formularul 670, în noua sa formă, se va folosi pentru stabilirea din oficiu a contribuțiilor datorate de persoanele fizice pentru anul fiscal 2017.
Procedura stabilirii din oficiu a CAS-ului
Organele fiscale vor face mai întâi o listă cu contribuabilii cărora le-au fost trimise decizii de impunere din oficiu pentru impozitul pe veniturile din activități independente.
Din această listă vor fi eliminați însă cei pentru care venitul determinat e mai mic de 35% din câștigul salarial mediu brut în anul fiscal de referință (în 2017, persoanele fizice autorizate trebuiau să plătească CAS în cotă de 10,5% sau de 26,3%, conform opțiunii, aplicat asupra venitului net obţinut, dar care nu putea fi mai mic decât 35% din câștigul salarial mediu brut -- detalii, aici).
De asemenea, pe listă nu vor figura nici cei care sunt asigurați deja în sisteme proprii de asigurări sociale neintegrate sistemului public de pensii (ca avocații, de pildă), dar nici pensionarii.
Pentru fiecare contribuabil rămas pe listă se va estima baza de calcul pentru CAS, raportându-se venitul net anula/câștigul net anual/norma de venit din decizia de impunere din oficiu la numărul de luni de activitate. Pentru cei care au obținut venituri din activități independente din mai multe surse se vor însuma bazele de calcul.
"Baza lunară de calcul nu poate fi mai mică decât echivalentul reprezentând 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat (plafonul minim), în vigoare în anul de impunere, şi nici mai mare decât echivalentul a de 5 ori acest câştig (plafonul maxim)", scrie în ordinul ANAF.
Mai departe, arată ANAF, contribuția lunară se va stabili prin aplicarea cotei individuale/cotei integrale de contribuție, conform opțiunii exprimate prin formularul 600. "În situația în care contribuabilul nu și-a exprimat opțiunea, potrivit legii, contribuția de asigurări sociale lunară se stabilește prin aplicarea cotei individuale, prevăzute la art. 138 din Codul fiscal (25% - n.red.)", asupra bazei lunare de calcul, se explică în actul normativ.
În fine, organele fiscale vor emite apoi deciziile de impunere din oficiu (formularul 670).
De asemenea, mai punctează ANAF, pentru aceia care nu au depus formularul 600 în anul de impunere (2017), organele fiscale vor face demersuri pentru a fi identificați, în vederea dispunerii măsurilor legale necesare.
Stabilirea din oficiu a CASS-ului
Aici, organele fiscale vor face o listă cu cei care nu și-au îndeplinit obligațiile declarative pentru pentru 2016 și 2017 și cărora le-au fost emise și comunicate decizii de impunere din oficiu pentru stabilirea impozitului pe venit.
Sunt vizați, mai exact, contribuabilii care au obținut venituri din activități independente, din agricultură, silvicultură, piscicultură, din chirii, investiții sau venituri din alte surse. Se va verifica, de asemenea, să nu figureze pe listă contribuabili care sunt exceptați de la plata CASS pentru anul de impunere.
Pentru anul 2016, se arată în proiect, bazei lunare de calcul reprezentând venitul net i se va aplica acea cotă individuală de CASS și se va ajunge astfel la necesarul lunar de plată. Pentru 2017, baza anuală de calcul nu poate fi mai mică decât valoarea a 12 salarii minime brute și nici mai mare decât valoarea de cinci ori a câștigului salarial mediu brut înmulțită cu 12 luni, potrivit precizărilor din act