Obiectul de activitate al Agentiei Nationale pentru Locuinte va fi orientat catre programele guvernamentale de constructii de locuinte , inclusiv catre programe speciale cum ar fi achizitionarea de materiale de constructie pentru persoanele ale caror case au fost distruse de calamitati naturale, a anuntat astazi ministrul delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului, Laszlo Borbely.
Guvernul a adoptat Normele metodologice de punere în aplicare a Ordonantei de Urgenta 105/2005, prin care a fost modificata Legea nr. 152/1998, privind înfiintarea Agentiei Nationale pentru Locuinte.
Ministrul Laszlo Borbely a afirmat ca Ordonanta de Urgenta 105/2005, ale carei reglementari vor deveni aplicabile dupa intrarea în vigoare a actului adoptat astazi de Guvern, a eliminat subventia bugetara (reprezentând 20% din valoarea locuintei), acordata persoanelor care achizitionau prima locuinta prin credit ipotecar. „Am eliminat aceasta subventie anul trecut întrucât am dorit ca ANL sa nu mai fie un actor privilegiat pe piata imobiliara”, a precizat ministrul Borbely.
Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului reevalueaza modalitatea de acordare a subventiei pentru construirea sau cumpararea locuintelor si pregateste un proiect de act normativ în acest sens, a mai spus ministrul delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului.
Potrivit lui Laszlo Borbely, autoritatile au în vedere, în noile reglementari, extinderea conceptului de locuinta sociala pentru ca la programele sociale de constructie de locuinte sa aiba acces cât mai multe persoane.
Ministrul Borbely a precizat ca proiectul aflat în pregatire stabileste acordarea unei subventii de 20% din valoarea locuintei, pentru prima locuinta contractata, cu o suprafata mai mica de 100 de metri patrati, tinerilor cu vârsta pâna în 35 de ani. De asemenea, vor beneficia de subventii pentru locuinte persoanele ale caror case au fost distruse de calamitati naturale si cele ale caror imobile au fost retrocedate. Ministrul Borbely a apreciat ca în situatia de a parasi locuintele întrucât imobilele vor fi retrocedate proprietarilor de drept sunt aproximativ 15.000 de persoane.
Ministrul delegat a subliniat ca un proiect de act normativ privind reevaluarea modului de acordare a subventiei pentru locuinte este acum în pregatire.
În ceea ce priveste normele metodologice adoptate astazi, ministrul Borbely a aratat ca a fost modificata limita de vârsta pâna la care tinerii pot beneficia de repartizarea de locuinte, destinate închirierii. Vârsta a crescut de la 35 la 36 de ani. Ministrul Borbely a argumentat ca s-a luat aceasta decizie întrucât de la depunerea argumentatiei pâna la solutionarea cererii poate dura o perioada mai lunga de timp.
ANL va încheia parteneriate ferme cu autoritatile administratiei publice locale pentru sprijinirea programelor de constructie a locuintelor si va urmari cu strictete asigurarea de catre autoritatile locale a viabilizarii terenurilor pe care urmeaza sa fie construite locuinte.
Pentru dezvoltarea programului de constructii de locuinte proprietate privata prin credit ipotecar pot participa ca parteneri, alaturi de ANL, persoane juridice cu activitati în construirea de locuinte, de drumuri, în domeniul investitiilor imobiliare, în domeniul serviciilor de gospodarie comunala, precum si al celor de alimentare cu gaze si energie electrica, pe baza de contracte de asociere încheiate conform legii.
ANL are posibilitatea sa intre în parteneriate cu detinatori privati de terenuri pentru constructia de locuinte prin credit ipotecar. ANL si partenerii acesteia în dezvoltarea programelor de constructii de locuinte prin credit ipotecar pot avansa din surse proprii sumele necesare pentru realizarea montajului financiar, contractarea si realizarea serviciilor de proiectare, contractarea, urmarirea si realizarea lucrarilor de executie, urmând ca acestea sa fie reconstituite din sursele beneficiarilor de locuinte. ANL va putea sa atraga surse suplimentare de finantare de pe piata financiar bancara si sa promoveze proiecte în cofinantare cu persoane juridice.
Comentarii articol (0)