OUG nr. 53/2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative privind măsuri de protecție socială determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2 prevede că impozitul și contribuțiile pentru indemnizația din OUG nr. 30/2020 se vor plăti prin declarația unică, odată cu taxarea veniturilor pe 2020.
"Obligațiile fiscale menționate la alin. (7) se declară prin Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice și se plătesc, de către persoanele fizice beneficiare la termenul prevăzut la art. 122 alin. (1) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, pentru veniturile realizate în anul 2020", prevede, mai exact, ordonanța.
Este vorba de impozitul de 10% și de contribuția la pensii de 25%, precum și de cea la sănătate, de 10%. Stabilirea impozitului se va face "prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei de calcul determinate ca diferență între venitul brut și contribuțiile sociale obligatorii aferente", conform Codului fiscal.
Guvernul a stabilit expres, în articolul I al OUG nr. 53/2020 că pentru această indemnizație "se datorează impozit pe venit, contribuția de asigurări sociale și contribuția de asigurări sociale de sănătate", în cotele prevăzute în Legea 227/2015 privind Codul fiscal. Practic, PFA-ul, avocatul sau alt beneficiar al acestei indemnizații speciale datorează obligatoriu cele trei dări fiscale (impozitul și contribuțiile sociale) pentru acești bani primiți de la stat, iar Guvernul a decis ca, în loc să acorde direct indemnizațiile nete, să-i pună pe acești contribuabili să plătească ei dările fiscale raportate la indemnizața brută primită, prin declarația unică, până pe 15 martie 2021.
În declarație însă aceste indemnizații nu se adună cu celelalte tipuri de venituri obținute de contribuabil și fiscalizate prin aceasta - mai exact, nu se adună pentru a vedea dacă se depășește plafonul de 12 salarii minime brute în scopul determinării obligației de a plăti contribuțiile sociale (sănătate și pensii) pentru veniturile declarate prin acest formular fiscal (ne reamintim că aceste contribuții sunt obligatorii doar dacă se realizează venituri peste plafon). De altfel, dacă s-ar aduna la celelalte venituri s-ar putea ajunge în situația unei duble taxări pe aceeași sumă de bani, din moment ce Guvernul, potrivit OUG 53/2020 oricum cere obligatoriu contribuții pentru "indemnizațiile de pandemie".
Cei de la Finanțe au confirmat pentru cei de la EY România, aflăm dintr-un material publicat la profit.ro, că indemnizațiile de pandemie nu se iau în calcul pentru plafonul respectiv: "(...) indemnizația nu va fi luată în calcul la stabilirea plafonului privind contribuțiile sociale obligatorii pentru anul 2020. Pentru această indemnizație, contribuțiile sociale aferente se stabilesc separat de cele aferente veniturilor realizate pentru care contribuțiile sociale se datorează în funcție de plafonul anual de 12 salarii minime".
În fine, reamintim în acest context că aceste indemnizații speciale sunt avute în vedere prin declarația unică pentru anul 2020, dar termenul de plată al dărilor fiscale, că pentru indemnizație, că pentru celelalte venituri fiscalizate prin această declarație, este 15 martie anul următor. Plățile aferente declarației cu veniturile din 2019 au termen-limită anul acesta pe 30 iunie (prelungit a doua oară) și Guvernul a decis recent că acordă iar bonificații pentru declararea online și pentru plata la termen - detalii, în acest material.
Comentarii articol (1)