În cadrul unui webinar organizat de avocatnet.ro pentru abonații premium, pe tema cercetării disciplinare la locul de muncă, Adriana Radu, partener la Radu Opriș, a explicat că deși Codul muncii nu prevede această obligație pentru angajator, specialiștii recomandă întocmirea unui astfel de proces verbal. Întreaga discuție poate fi urmărită de abonații premium, în contul de pe site-ul avocatnet.ro.
Adriana Radu a precizat că procesul verbal nu este altceva decât un document care reflectă tot ceea ce s-a discutat pe parcursul cercetării disciplinare: ce a zis angajatul, ce a zis comisia de cercetare, ce au zic avocații, dacă aceștia au participat la discuție etc. Astfel, la finalul cercetării disciplinare nu vor exista dubii, nici de partea angajatorului, nici de partea salariatului, cu privire la argumentele aduse în cadrul discuției cu comisia de cercetare.
Este de menționat că un astfel de proces verbal trebuie redactat pe loc, adică în momentul în care se desfășoară cercetarea disciplinară și nu după o anumită perioadă de timp. De aceea, documentul se întocmește de comisia de cercetare disciplinară în ziua în care salariatul a fost cercetat disciplinar și se semnează atât de cei care fac parte din comisie, cât și de angajat.
Adriana Radu a specificat că pot exista cazuri în care salariatul să nu vrea să semneze un astfel de document. Într-o astfel de situație, comisia va întocmi un proces verbal de consemnare, în care va specifica faptul că salariatul nu a vrut să semneze și ce obiecțiuni a avut, în cazul în care acestea au existat.
Reamintim că o cercetare disciplinară trebuie să urmeze o serie de pași, astfel încât, dacă se ajunge în fața unui judecător, să nu poată fi demontată foarte ușor. Principalele etape ce trebuie parcurse într-o cercetare discplinară sunt următoarele: întocmirea unei sesizări scrise cu privire la săvârșirea faptei, decizia internă de instituire a comisiei de cercetare, convocarea scrisă a salariatului, cercetarea propriu-zisă (întâlnirea cu comisia de cercetare), raportul comisiei de cercetare, emiterea deciziei de sancționare.
Pe lângă acești pași, există și alte etape care, deși nu sunt trecute în Codul muncii, este indicat ca ele să fie parcurse. Dintre acestea amintim întocmirea procesului verbal de către comisia de cercetare sau aplicarea procedurii de cercetare disciplinară din documentele interne (dacă există, aceasta va avea prioritate în fața Codului muncii).