"Până la 31 decembrie 2020, dar nu mai mult de o perioadă de 3 luni, la alegerea angajatorului, pentru angajații care încheie contracte individuale de muncă pe perioadă determinată de până la 3 luni, se asigură decontarea unei părți din salariul acordat acestora, suportată din bugetul asigurărilor pentru șomaj, reprezentând 41,5% din salariul aferent zilelor lucrate în aceste locuri de muncă, pentru o perioadă de lucru de 8 ore/zi, dar nu mai mult de 41,5% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 nr. 6/2020, cu modificările și completările ulterioare, aferent perioadei lucrate, potrivit OUG nr. 132/2020.
Spre deosebire de celelalte forme de ajutor din OUG 132, Guvernul nu a condiționat aici acordarea banilor de nicio dificultate financiară, de nicio situație premisă sau de eventualele restrângeri ale activității.
Cum se obțin banii
Banii se cer pentru luna anterioară, dar numai după plata impozitelor și contribuțiilor salariale pentru cei angajați temporar. Conform normelor, în zece zile de la depunerea cererilor ar trebui să vină și banii, dacă nu sunt ceva probleme cu documentele depuse.Practic, firmele depun o cerere, o listă cu persoanele pentru care se cer banii și o declarație pe propria răspundere. În cerere, solicitantul precizează suma totală pe care o cere de la stat, dar în lista cu salariați sumele sunt specificate și individual. Cât despre declarația pe propria răspundere, firmele vor semna pentru următoarele aspecte:
- că salariații pentru care se cere decontarea sunt angajați pentru cel mult trei luni;
- că au fost declarate și plătite taxele salariale pe luna pentru care se face solicitarea.
O particularitate a contractelor pe perioadă determinată - nu le poți încheia oricum
Cazurile în care angajatorii pot încheia contracte individuale de muncă sunt enumerate actualmente în Codul muncii. De pildă, dacă firma desfășoară activități sezoniere, angajatorul are nevoie de mai mulți salariați într-o perioadă anume, se angajează pensionari care pot cumula legal pensia cu salariul, înlocuirea unui angajat cu contractul suspendat ș.a.
Contractele pe perioadă determinată pot fi reîncadrate ca fiind pe perioadă nedeterminată dacă sunt încheiate pentru joburi pe termen lung. Iar acesta e un aspect pe care solicitanții acestui ajutor de la Guvern ar trebui să nu îl scape din vedere.
"Dacă într-o situaţie concretă nu se face dovada că încheierea contractului s-a efectuat ori era posibilă, potrivit legii, pe durată determinată, se prezumă că raportul juridic de muncă a fost stabilit pe durată nedeterminată. Simpla menţiune în contract că a fost încheiat pe durată determinată nu produce efecte corespunzătoare dacă postul este vacant şi prin natura ei munca are caracter permanent", ne spunea un specialist KPMG acum ceva vreme, aducând ca argumente atât literatura de specialitate cât și practica judiciară. Mai multe pe acest subiect, în acest material.