Proiectul este destul complex și va duce la apariția unui nou statut al grefierilor și al altor categorii de personal care ocupă funcții de specialitate în cadrul instanțelor judecătorești, parchetelor de pe lângă acestea și Institutului Național de Expertize Criminalistice. Dacă va intra în vigoare, documentul va duce la abrogarea Legii 567/2004 (statutul personalului auxiliar de specialitate al instanţelor și parchetelor) și a OG 8/2007 (salarizarea personalului auxiliar din cadrul instanţelor şi parchetelor, precum şi din cadrul altor unităţi din sistemul justiţiei).
Așa cum scriam mai sus, noutatea majoră va fi introducerea grefierului judiciar. Acesta va avea, de principiu, rolul de a-l asista pe judecător și de a prelua o parte din atribuțiile acestuia. Ținând cont că atribuțiile ce vor fi preluate reprezintă activități ce implică muncă administrativă și de cercetare de substanță, implementarea cu succes a modificărilor va duce la o degrevare a muncii judecătorilor. Și, astfel, la o soluționare mai rapidă a proceselor de pe rol, aspect care va contribui la soluționarea cauzelor într-un termen optim și previzibil.
„Având în vedere condițiile de recrutare a grefierului judiciar, prin proiect se propune ca acesta să îndeplinească atribuţii nejurisdicționale referitoare la judecata în primă instanţă şi în căile de atac. Această nouă reglementare este însoţită şi de înfiinţarea funcţiei de grefier de şedinţă în cadrul instanţelor judecătoreşti, acesta urmând să aibă competențe în managementul dosarelor și în buna desfășurare a ședințelor de judecată”, scrie în expunerea de motive a proiectului.
De asemenea, inițiatorii mai atrag atenția că se dorește și „introducerea unei noi categorii profesionale care urmează să îşi desfăşoare activitatea în cadrul parchetelor - grefierul principal. Această categorie profesională va avea rol în susţinerea procurorului în activitatea specifică de urmărire penală, respectiv în activitatea judiciară.”
Prin urmare, se prevede că personalul din instanțe și parchete va fi format din:
- grefieri judiciari, grefieri de ședință și grefieri principali;
- grefieri;
- specialiști IT, specialiști criminaliști și tehnicieni criminaliști;
- agenți procedurali și șoferi.
Atenție! Ca să se aplice, proiectul de lege trebuie adoptat de Parlament, promulgat prin decret al președintelui țării și publicat în Monitorul Oficial.