Guvernul a introdus prin OUG nr. 181/2020 un mecanism simplificat de eșalonare la plată, care a devenit accesibil în data de 19 noiembrie 2020 (mai multe despre acesta puteți afla din această sinteză).
Pentru a putea beneficia de mecanism, cei care au acumulat datorii în ultima perioadă trebuie să depună o cerere la Fisc până pe 15 decembrie. Nu există însă nicio certitudine că acest termen urmează să fie prelungit, ceea ce înseamnă că firmele și ceilalți contribuabilil interesați ar trebui să se grăbească cu formalitățile.
„Știți, termenul de soluționare e și foarte scurt - cinci zile [lucrătoare]. Deja avem și decizii emise. Știți că termenul în care eșalonarea simplificată poate fi solicitată este data de 15 decembrie 2020. Sfătuim contribuabilii să nu aștepte neapărat data de 15 decembrie, pentru a ne permite și nouă să respectăm acel termen de cinci zile”, a recomandat Mirela Călugăreanu, președintele Fiscului, într-un dialog cu avocatnet.ro.
În condițiile politice actuale, Guvernul nu are posibilitatea să dea ordonanțe. Pe de o parte, premierul Orban a demisionat aseară, iar interimatul nu asigură posibilitatea de a adopta astfel de acte normative. Iar, pe de altă parte, având în vedere recentele alegeri, Guvernul oricum își pierdea curând posibilitatea de a da ordonanțe, întrucât, conform Constituției, odată validate alegerile parlamentare, mandatul actualului Guvern se încheie și trebuie să se instaleze noul Executiv - perioadă de tranziție în care adoptarea ordonanțelor nu este posibilă. Guvernul mai poate da hotărâri, dar o HG nu ar fi suficientă pentru a prelungi termenul, întrucât termenul e prevăzut de o ordonanță, modificarea ei fiind posibilă doar printr-o altă ordonanță sau prin lege (imposibile la acest moment și una, și alta), iar nu printr-un act normativ inferior.
În interviul acordat recent pentru avocatnet.ro, șefa ANAF a explicat că e luată în calcul posibilitatea ca eșalonarea simplificată să devină un mecanism permanent în legislația fiscală.