avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1695 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Cafeneaua economiştilor Guvernul a aprobat modificarea Codului fiscal ºi a ...
Discuție deschisă în Cafeneaua economiştilor

Guvernul a aprobat modificarea Codului fiscal ºi a Codului de procedurã fiscalã

Guvernul a aprobat astazi, doua ordonante care modifica i completeaza Codul Fiscal si Codul de procedura fiscala si a reglementat unele masuri financiar-fiscale.

1. Acordarea dreptului de depunere trimestriala a Declaratiei 112 (Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate) pentru micii contribuabili, fata de actuala reglementare care prevede obligatia depunerii lunare a acestei declaratii. Conditiile care trebuie indeplinite de contribuabili pentru a beneficia de aceasta facilitate sunt:
- asociatiile, fundatiile si microintreprinderile trebuie sa fi avut in anul anterior un numar mediu de pana la 3 salariati exclusiv;
- societatile comerciale trebuie sa fi avut in anul anterior un numar mediu de pana la 3 salariati exclusiv si venituri totale anuale mai mici de 100.000 euro;

2. Reglementarea unui regim juridic special al penalitatilor de intarziere aferente creantelor fiscale principale esalonate la plata. Conform acestui regim, pe perioada de esalonare a obligatiilor fiscale principale si a eventualelor dobanzi aferente acestora, penalitatile urmeaza a fi amanate la plata in vederea anularii, daca esalonarea la plata se finalizeaza. In acest regim se include si un procent de 50% din majorarile de intarziere corespunzator componentei de penalitate din continutul majorarii de intarziere. Incurajarea platii voluntare a obligatiilor fiscale restante (la 31.08.2012) prin:
- anularea penalitatilor de intarziere aferente acestora cu conditia platii voluntare a principalului si dobanzilor pana la 31.12.2011;
- reducerea cu 50% a penalitatilor in cazul platii principalului si dobanzii aferente pana la 30.06.2012.

3. Modificarea ordinii de stingere a obligatiilor fiscale in sensul stingerii cu prioritate a tuturor obligatiilor principale in ordinea vechimii acestora si apoi a accesoriilor in ordinea vechimii acestora, pentru a se evita acumularea de noi accesorii in sarcina contribuabilului.

4. Reglementarea posibilitii organului fiscal de a inscrie in certificatul de atestare fiscala si a sumelor certe, lichide si exigibile pe care contribuabilul le are de incasat de la entitatile care realizeaza achizitiile publice.
Masura a fost luata in vederea facilitarii participarii la licitatii a acelor firme care au datorii la bugetul de stat, dar in acelai timp au de recuperat alte sume de la stat.

Mentinerea, incepnd cu anul 2012, a sistemului actual de impozitare a cladirilor si mijloacelor de transport.

Stabilirea datei de 25 a fiecarei luni ca data unica de depunere a tuturor declaratiilor fiscale si achitarea obligatiilor fiscale de catre contribuabili, persoane fizice si juridice, catre bugetul de stat si bugetul de asigurari sociale.

Majorarea cu 5% a impozitului pentru cladirile destinate activitatilor turistice, dar care sunt mentinute inchise.


- proiect de Ordonanta pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala

[ link extern ] /

- proiect de Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, modificarea si completarea OUG nr. 29/2011 privind reglementarea acordarii esalonarilor la plata, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale.

[ link extern ] /
Ultima modificare: Miercuri, 31 August 2011
Ana Muntianu, Consultant fiscal
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 23:17, 31 August 2011
Multumim pentru informatii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Esalonare la plata stefaniamunteanu stefaniamunteanu In urma unui control fiscal ]ncheiat in 2012, la o societatae s-a stabilit o anumita suma de plata, suma formata din TVA, impozit pe dividente, majorari de ... (vezi toată discuția)
Datorii la stat tory74 tory74 am un srl suspendat cu o datorie de 32000 ron . ce as putea sa fac sa nu mai platesc datoria .varog datimi un raspuns .nu am de unde sa platesc .multumesc (vezi toată discuția)
Stergere penalitati sidor sidor Am avut datorii la buget, TVA. Am achitat toate datoriile pana in 2009. Au ramas majorari si penalizari de la plata tarzie a TVA. In anul 2010 am cerut ... (vezi toată discuția)