Tara noastra are nevoie de o lege prin care magistratii sa poata fi suspendati provizoriu, in cazul in care sint cercetati pentru o abatere disciplinara.
Specialistii in Drept adunati la un seminar organizat de Uniunea Europeana au ajuns la concluzia ca este necesara si o lege care sa reglementeze principiul potrivit caruia statul trebuie sa asigure protectie magistratilor impotriva acuzatiilor nefondate.
Totodata, cei prezenti la seminar au fost de acord ca dreptul de exercitare a actiunii disciplinare sa se prescrie dupa un an, insa considera ca e mai bine daca termenul se calculeaza de la data constatarii faptei, si nu de la cea a savirsirii acesteia.
In plus, CSM va trebui sa stabileasca niste reguli clare privind activitatea judiciara exceptata de la controlul sau aplicarea masurilor disciplinare.
Italienii nu cunosc termenul de "greseala"
Conform declaratiei presedintelui CSM, Iulian Gilca, in sistemul romanesc nu este inca reglementata prescriptia raspunderii disciplinare. El a fost sustinut de procurorul italian Marco Pivetti, care a aratat ca e foarte greu sa definesti conceptul de "greseala" in cazul unui magistrat.
Potrivit Christianei Berkani, membru al CSM Franta, raspunderea statului nu poate fi asumata decit in cazul unei greseli grave. Magistratul s-a referit la cazurile in care un procuror sau un judecator da o solutie gresita intr-un dosar, iar cel nedreptatit poate da statul in judecata.
Romania, condamnata pentru un proces prea lung
Statul roman a platit pina acum despagubiri de peste patru milioane de euro in urma proceselor initiate de romani la CEDO. Romania se afla, la ora actuala, pe pozitia a treia ca numar de plingeri inregistrate la CEDO, dupa Federatia Rusa si Turcia. Ultima condamnare a statului roman s-a inregistrat chiar ieri, cind CEDO a dat cistig de cauza avocatilor Corneliu Petre si Mircea Bogdan Petre, invinuiti, in perioada 1996-1997, de inselaciune, uz de fals, fals material in inscrisuri oficiale si complicitate la inselaciune. Procesul lor se afla inca pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Judecatorii CEDO au constatat incalcarea Conventiei pentru apararea drepturilor omului, deoarece procesul celor doi a durat deja noua ani si cinci luni. Curtea de la Strasbourg a acordat suma de 3.000 de euro daune morale pentru fiecare reclamant si cheltuieli judiciare in valoare de cite 1.000 de euro.
Comentarii articol (0)