Activează serviciul premium pentru acces nelimitat!
avocatnet.ro premium te informează zilnic, în timp real, pe email sau direct în platformă, ori de câte ori se modifică legi importante pentru tine și afacerea ta.
Regulile stabilite de ghidul de finanțare a programului ce permite celor interesați să solicite bani de la stat pentru instalarea de sisteme fotovoltaice pentru generarea de energie electrică din surse total ecologice au fost modificate luni, după ce un ordin al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) a fost oficializat.
Newsletter avocatnet.ro: „Viitorul digital" și „10 de azi" Primești gratuit suplimentul de weekend despre impactul tehnologiei și cum să folosești AI, plus sinteza „10 de Azi" (L-V) cu cele mai importante știri și noutăți legislative. Rămâi informat, zi de zi și weekend de weekend!
Mai exact, Ordinul MMAP nr. 121/2021, apărut luni în Monitorul Oficial 109, se aplică deja și modifică, în primul rând, termenul de implementare a proiectelor de la opt luni, cât era înainte, la cel mult 12 luni. Prelungirea cu patru luni a termenului inițial de implementare apare în contextul pandemiei de coronavirus, dar și a posibilelor întârzieri ce pot apărea în demersurile de obținere a avizelor și a altor documente necesare solicitării banilor.
Apoi, ținând cont de contextul epidemiologic existent și de numărul mare de documente pe care trebuie să le depună instalatorii (60-80 de file/ sistem de panouri), depunerea documentației aferente cererilor de decontare a sumelor solicitate se va face doar în format electronic. Astfel, documentele vor fi păstrate fizic la instalatori și beneficiari, urmând ca la autorități să fie transmise doar online.
Ordinul apărut luni stabilește și o rezolvare pentru situațiile în care, din motive obiective, proiectul nu mai poate fi implementat de instalatorul prin care s-a făcut înscrierea. Concret, de-acum există posibilitatea ca, în astfel de cazuri, proiectul să fie preluat de un alt instalator validat.
Nu în ultimul rând, ordinul modifică caracteristicile tehnice pe care trebuie să le respecte sistemele fotovoltaice pentru a se putea obține finanțarea, în sensul că se păstrează doar condiția privind puterea minimă de 3 kW a sistemului, dar nu și configurația acestuia. Modificarea era necesară în contextul apariției unor sisteme fotovoltaice mai noi, care nu mai conțin toate elementele ce apar în ghidul de finanțare.
Prin programul destinat finanțării instalării de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională, persoanele fizice pot cere o finanțare nerambursabilă de la stat, ce acoperă până la 90% din costurile instalării de panouri fotovoltaice, dar nu mai mult de 20.000 lei, beneficiarul finanțării fiind obligat să acopere restul de 10%. În cadrul programului amintit nu beneficiarii sunt cei care depun solicitările online, ci instalatorii validați în program.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.