ACCES PREMIUM
De ce premium?
Ce soluții practice au la îndemână companiile aflate în dificultate în perioada asta, conform specialiștilor
În contextul crizei financiare actuale, tot mai multe companii aflate în dificultate caută modalități de a-și menține activitatea pe linie de plutire, de a identifica și accesa diverse proceduri de prevenire a insolvenței și a implementa planuri personalizate de restructurare. În acest sens, specialiștii în insolvență au venit cu câteva propuneri de soluții practice pentru firme, la conferința juridică organizată de avocatnet.ro săptămâna aceasta.
Articolul continuă mai jos
“
În materie de sfaturi și soluții, (...) sub rezerva faptului că practica o va confirma, (procedurile de prevenire a insolvenței – n. red.) ar reprezenta soluții reale și viabile pentru un debitor aflat într-o stare de dificultate”, au menționat
Dana Rădulescu, Partener, și
Anca Băițan, Managing Associate, ambele profesând în cadrul MPR Partners | Maravela, Popescu & Asociații, la
conferința avocatnet.ro.
Pentru ca procedurile de prevenire a insolvenței să își dovedească eficiența practică, adaugă specialistele, “
[t]rebuie ca debitorii să fie deschiși în a le accesa. Evident, atunci când întâmpină dificultăți financiare. E nevoie de deschidere din partea debitorilor pentru a privi cu realism situația în care se află afacerea lor, la un anume moment", pentru a verifica exact dacă sunt într-o stare de dificultate sau dacă există riscul de a ajunge într-o astfel de stare financiară precară.
“
Cu cât se întârzie mai mult acest moment, cu atât avalanșa de efecte negative este, din experiența noastră, mai mare”, punctează avocatele.
Analiza realistă a situației trebuie făcută, conform expertelor în insolvență, atât la identificarea problemelor, cât și la propunerea planului de restructurare, când are loc o proiecție asupra evoluției afacerii.
De această obiectivitate de care debitorii reușesc să dea dovadă în a privi situația în care se află depinde foarte mult susținerea creditorilor.
În egală măsură, pe lângă neîntârzierea apelării la procedurile de prevenire a insolvenței, în vederea redresării timpurii a problemelor financiare, pentru evitarea blocării activității operaționale și analiza realistă a situației de dificultate în care se regăsesc debitorii, printre celelalte sfaturi practice și soluții utile la care companiile pot apela, astfel cum au fost acestea prezentate de către avocatele de la MPR Partners, se numără următoarele:
- agrearea unei situații de compromis cu creditorii, care, de cele mai multe ori, nu este unilateral favorabilă debitorului;
- apelarea la persoane specializate în vederea eliminării factorului emoțional în luarea deciziilor, chiar și atunci când costurile aferente acestei expertize par, pe moment, mult prea mari;
- identificarea perspectivelor reale de redresare a afacerii și urmărirea implementării acestora; dar și
- personalizarea planurilor de restructurare, în funcție de mărimea afacerii, tipul acesteia, tipul de industrie, sezonalitate și vechime.
Nu în ultimul rând, este important, așa cum indică cele două avocate, ca
planurile de restructurare să nu fie niște șabloane luate, pur și simplu, de undeva, "
nu pentru că trebuie inventată, de fiecare dată, roata, mai ales că legea stabilește elementele pe care trebuie să le conțină, deci nu e o chestiune de creativitate sau inovație". Însă, avertizează specialistele, creativitatea și inovația ar trebui să fie folosite în modul de analiză a respectivilor parametri și în modul de conturare a proiecțiilor pentru viitor, astfel încât "
ele să fie adaptate naturii, specificului afacerii respective și să ofere, din această perspectivă, niște premise reale de reorganizare".
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.