avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 770 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Legea Concordatului
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Legea Concordatului

pentru toti colegii interesati:

"Legea concordatului preventiv – testul modern al insolventei
Postat de Gheorghe Piperea in "Falimentul febletea mea"

Pe data de 13 ianuarie intra in vigoare legea la care am lucrat in ultimii 5 ani: Legea concordatului preventiv si mandatul ad-hoc. Este un semn clar de normalizare a mediului legislativ, un test modern al insolventei pentru mediul romanesc de afaceri.

Cu ocazia intrarii in vigoare a acestei legi, in calitate de autor al ei, imi face placere sa anunt organizarea unei conferinte de presa. Aceasta va avea loc marti, 12 ianuarie, la ora 13.00, la sediul Piperea si Asociatii din Bucuresti, Splaiul Unirii nr. 223, Sector 3 (cladirea Mazda). Puteti confirma prezenta Dvs. trimitand un e-mail la adresa lavinia.lukacsi@piperealaw.ro.

O descriere si seria de avantaje aduse de aceasta lege fata de insolventa, gasiti mai jos:


Mandatul ad-hoc şi concordatul preventiv dau o şansă întreprinzătorilor de a nu ajunge la insolvenţă, oferindu-le posibilitatea de a convinge statul, creditorii şi salariaţii să muncească alături de manager pentru salvarea întreprinderii.

La sfârşitul anului 2009, surprinzător, în afluxul de ordonanţe de guvern şi-a făcut locul şi o lege în adevăratul sens al cuvântului: legea concordatului preventiv şi a mandatului ad-hoc.

Acest act normativ, elaborat pe un proiect de lege realizat de prof. univ. dr. Gheorghe Piperea, poate fi considerat testul civilizării oamenilor de afaceri autohtoni. Dacă legea are succes, înseamnă că s-a făcut pasul spre profesionalizarea afacerilor şi s-a realizat iniţierea unei culturi a anticipării. Întreprinzătorii trebuie să fie în permanenţă în alertă pentru a înlătura sau a atenua efectele crizei economice şi ale riscurilor inerente afacerii, în genere.

Concordatul preventiv este un contract încheiat între un întreprinzător şi creditorii săi, prin care întreprinzătorul propune un plan de redresare a afacerii sale, iar creditorii acceptă să sprijine eforturile debitorului de a depăşi dificultăţile în care se află întreprinderea. Nu este necesar un consens al creditorilor; ar fi o utopie să pretinzi aşa ceva; o majoritate de 2/3 este suficientă pentru încheierea contractului.

Mandatul ad-hoc, a doua instituţie reglementată de lege, este acea procedură confidenţială prin care un mandatar ad-hoc, desemnat de instanţă, negociază cu creditorii în vederea realizării unei înţelegeri cu unul sau mai mulţi creditori pentru a depăşi starea de dificultate financiară în care se află întreprinderea.

Aceste două noi instrumente juridice consacră tendinţa insolvenţei moderne de a avea ca scop primordial continuarea afacerii prin restructurarea şi repunerea acesteia pe piaţă.

Concordatul preventiv/mandatul ad-hoc prezintă următoarele avantaje faţă de procedura insolvenţei:

- nu presupune insolvenţa şi, deci, nici stigmatul aferent acesteia

- se declanşează numai la cererea debitorului, fiind exprimarea voinţei acestuia, nu a creditorilor,

- sunt proceduri confidenţiale sau cu un grad redus de publicitate

- debitorul nu pierde controlul afacerii sale, care se continuă pe perioada celor două proceduri

- întreprinzătorul este ajutat de un practician în insolvenţă să negocieze şi să-şi restructureze afacerea

- rolul judecătorului-sindic este minim

Legea este foarte actuală având în vedere că mulţi şefi de întreprindere se luptă cu şi încearcă să evite insolvenţa. Să încerci să calmezi spiritele printre creditori, să îi convingi pe furnizori să furnizeze, pe salariaţi să lucreze etc. este o provocare a managerului anului 2010. Prin mecanismele acestei legi, directorul general se va putea în sfârşit concentra asupra ceea ce ar trebui să-l intereseze – afacerile operaţionale şi nu asupra protejării afacerii împotriva creditorilor."


Cel mai recent răspuns: ALEXANDRA TAN , Consilier juridic 01:19, 16 Ianuarie 2010
Asta cred si eu
,, Este un semn clar de normalizare a mediului legislativ, un test modern al insolventei pentru mediul romanesc de afaceri.,,

Buna ziua.
Pentru 18 luni cum este stipulat in art.21(d)cat are termen limita pentru satisfacerea creantelor stabilite prin concordat administratorii ce indeplinesc conditiile actualei legii pot gandi acum la redresarea afacerii pentru ca pana la intrarea in vigoare a legii se chinuiau sa nu fie declansata impotriva lor starea de insolventa.
Sa speram ca vor intelege sa si apeleze la aceasta lege cei ce intrunesc conditiile de a beneficia de concordatul preventiv si mandatul ad-hoc.
Succes!
Cu respect,Alexa...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Falimentul personal Dahrma Dahrma As dori sa se aprobe legea falimentului personal...Stie cineva in ce stadiu este?? Ce credeti, se va aproba??As vrea sa o citesc...o poate posta cineva? (vezi toată discuția)
Concordat preventiv cioarec carmen cioarec carmen O firmă care are datorii la bugetul de stat poate cere concordatul preventiv ? (vezi toată discuția)