Deși de anul acesta trebuia să se aplice o reglementare adoptată acum trei ani de Parlament, tot OG nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanță a rămas și în 2021 reperul legislativ pentru acordarea de vouchere pentru angajații de la privat (Legea nr. 165/2018 se va aplica pentru vouchere, teoretic, abia de anul viitor).
Voucherele de vacanță în mediul privat se pot acorda (per salariat) în limita a șase salarii minime brute pe țară în decursul unui an fiscal. Asta înseamnă, în 2021, o limită maximă de 13.800 de lei. Voucherele se pot acorda atât pe suport hârtie, cât și electronic, potrivit ordonanței (pentru anul trecut, Ministerul Economiei atrăgea atenția că trebuie să se emită doar electronic, în contextul pandemiei).
"Angajatul care beneficiază de vouchere de vacanță nu mai beneficiază de prima de vacanță în cursul anului fiscal", scrie în OUG nr. 8/2009 - în acest material prezentam, acum doi ani, care sunt variantele pe care le are la dispoziție angajatorul pentru a acorda bani de vacanță angajaților (întrucât voucherele nu sunt singura opțiune - se pot acorda prime de vacanță, al căror regim este acela de venit suplimentar salariului, impozitat și taxat cu toate dările fiscale pe care suportă și salariul, dar se mai poate folosi și opțiunea decontării ulterioare a cheltuielilor de vacanță).
Pentru angajator, din punct de vedere fiscal, cheltuiala e deductibilă în cazul voucherelor în limita celor șase salarii minime brute per salariat și nu există obligația de plată a acelei contribuții asiguratorii de muncă pentru acești bani. Angajatul nu datorează contribuții sociale, ci doar impozit de 10%.
Dacă acordă vouchere, iar nu prime în bani, angajatorul iese mai avantajat, așa cum arăta și ministerul economiei anul trecut, când îndemna firmele să opteze pentru vouchere care avantajează totodată și turismul național.
Exemplu de calcul:
- prima încasată de salariat (netă) = 900 de lei; asta înseamnă o cheltuială de 1.000 de lei pentru angajator, pentru că 100 de lei trebuie să se ducă la impozit; dacă ar acorda primă în bani, angajatorul ar trebui să scoată din buzunar 1.574 de lei (639 de lei contribuții și impozit datorate de angajat, iar 35 de lei contribuția asiguratorie pentru muncă);
- prima încasată de salariat (netă) = 2.700 de lei; asta înseamnă o cheltuială de 3.000 de lei pentru angajator; dacă ar acorda primă în bani, cu toate contribuțiile și impozitul, angajatorul ar ajunge la 4.720 de lei brut.
Prin urmare, varianta voucherelor este mai ieftină pentru firmă.
În Parlament există chiar o propunere ca sumele acordate sub forma voucherelor să fie scăzute din impozitul plătit de firme statului, dar propunerea e abia la începutul parcursului legislativ.
Notă: Reamintim, în acest context, că potrivit OUG nr. 226/2020, tichetele de vacanță emise în 2019 şi 2020 pot fi folosite până la finalul acestui an. Bugetarilor nu li s-au acordat tichete de vacanță pentru 2021 însă.