Numărul ridicat de îmbolnăviri provocate de virusul SARS-CoV-2 duce și va duce, în continuare, la apariția unui număr ridicat de concedii medicale pentru carantină sau izolare. În condițiile în care perioadele aplicate celor două tipuri de concedii medicale s-au modificat, reluăm cele mai importante informații ce trebuie cunoscute de angajatori în acest context.
1. Două sunt tipurile de concedii medicale acordate pentru COVID-19, unul de carantină și unul de izolare, amândoua acordate pe baza unei decizii a direcției de sănătate publice (DSP), de carantinare, respectiv izolare.
Decizie de izolare se acordă de către DSP persoanei care este depistată pozitiv la un test omologat de depistare a infecției cu virusul SARS-CoV-2, pe baza căruia se acordă certificatul de concediu medical de izolare de către medicul de familie. Perioada de izolare a fost redusă succesiv de la 14 zile, la zece și șapte zile, până la, în prezent,
șapte zile pentru persoanele nevaccinate și cinci zile pentru cele vaccinate.
Decizia de carantinare se acordă de DSP persoanei care este stabilită ca
fiind contact direct a unei persoane confirmate, pe baza căruia se acordă certificatul de concediu medical de carantinare de către medicul de famile. Astfel, conform ultimelor reguli, carantina este de cinci zile, indiferent dacă contacții direcți au fost vaccinați sau nu. În situația în care acestea sunt depistate, ulterior, cu COVID-19, atunci vor primi o decizie de izolare din partea DSP și pot cere concediul medical aferent.
Exceptați de la măsura carantinării sunt cei care au trecut prin boală în ultimele 90 de zile.
Util: Salariații carantinați vor avea concedii medicale plătite, chiar dacă ele se vor suprapune2. Codurile de indemnizație pentru cele două tipuri de concedii medicale sunt următoarele: codul "51" pentru izolare și codul "07" pentru carantină.
3. Indemnizația acordată pentru oricare dintre cele două tipuri de concedii medicale pentru COVID-19 este
de 100% din veniturile salariale brute. De asemenea, pentru concediul medical pentru COVID-19
nu se aplică stagiul minim de cotizare.
4. Concediile medicale de COVID-19 se acordă exclusiv în următoarea zi după terminarea carantinei/izolării, medicii de familie neputând elibera aceste certificate înainte de perioada prevăzută în decizia DSP. Astfel, salariatul va putea depune la angajator certificatul de concediu medical abia după obținerea lui de la medicul de familie și nu înainte ca perioada de carantină/izolare să expire. De asemenea, trebuie știut că perioada maximă în care poate fi eliberat un concediu medical de carantină sau izolare este de
30 de zile calendaristice de la data ultimei zile a încetării perioadei de carantină/izolare.
5. Deși
plata indemnizației de concediu medical se face de angajator, aceasta
va fi decontată întegral de Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate (FNUASS). Față de prevederile OUG 158/2005 care stabilesc că angajatorul plătește primele cinci zile de concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă și restul se decontează de la FNUASS, în cazul acestor concedii medicale pentru COVID-19 întreaga indemnizație acordată pentru carantină și/sau izolare este decontată de stat.
6. Angajatorii
care nu plătesc salariaților indemnizațiile aferente celor două tipuri de concedii medicale de COVID-19
riscă amenzi cuprinse între 3.500 și 6.000 lei.
7. Salariații care se află în izolare sau carantină nu pot lucra în timp ce se află în concediu medical. Aceștia nu pot beneficia, în același timp, de cele două tipuri de venituri, indemnizația de concediu medical și salariu. Angajatorilor le este imposibil să reflecte situația în care un salariat izolat primește, pe lângă indemnizație, și salariu în raportările fiscale lunare, deoarece un salariat nu poate fi, în același timp, și în concediu medical, și în activitate.