După ce în toamnă s-au derulat înscrierile pentru microgranturile de 2.000 de euro de la stat pentru firme și persoane fizice, Ministerul Antreprenoriatului și Turismului (MAT) a anunțat azi că începe procedura de plată pentru solicitanții acceptați. Mai precis, pentru a primi banii din măsura 1 din OUG nr. 130/2020, solicitanții acceptați trebuie să transmită datele contului bancar în care se vor vira banii, să semneze contractul de finanțare și să-l transmită autorităților.
În perioada 25 octombrie - 23 noiembrie 2021 s-au derulat, în cadrul celei de-a doua sesiuni organizate în acest sens,
înscrierile pentru microgranturile de 2.000 de euro. Cadrul legal al finanțării
este reprezentat de OUG nr. 130/2020 și de
Ordinul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului nr. 1.642/2021 (procedura de implementare).
Conform unui
anunț apărut azi la MAT,
a început procedura de plată pentru o parte dintre solicitanții acceptați (cei care au număr RUE între 1 și 20.000). În esență, aceștia trebuie să intre în aplica în care au solicitat ajutorul, să-și introducă datele contului bancar în care li se va vira micrograntul, să descarce contractul de finanțare, să-l semneze electronic și să-l transmită înapoi prin aceeași aplicație.
„Plățile pentru cea de-a doua sesiune a măsurii 1 se vor realiza în două tranșe. Aplicanții admiși care au atribuite numere RUE între 1 și 20.000 vor accesa www.granturi.imm.gov.ro, respectiv partea de front office, modulul contractare. Ulterior, vor completa contul IBAN al societății (cont curent sau cont de grant) și vor descărca contractul de finanțare generat. Acesta trebuie să fie semnat cu semnătură electronică și apoi reîncărcat și transmis în aplicație. Termenul pentru a îndeplini această procedură este cinci zile de la data transmiterii deciziei de acceptare, sub sancțiunea respingerii cererii de finanțare”, este detaliat în comunicat.
Plata granturilor pentru beneficiarii cu numerele RUE 20.001 - 33.555 se va face după terminarea etapei de evaluare a solicitărilor respective.
Pentru microgranturile de 2.000 de euro
s-au înscris, în total, 33.555 de solicitanți, cu toate că bugetul alocat acestei măsuri ar fi putut acoperi până la 50.000 de astfel de solicitări.
În termen de
cel mult 90 de zile de la momentul plății ajutorului de stat în contul beneficiarilor, aceștia
au obligația efectuării cheltuielilor pentru care au solicitat microgranturile. Tot în acest termen, de 90 de zile, beneficiarii
trebuie
să încarce în aplicație facturile, documentele de plată și raportul de progres. În caz contrar, aceștia pierd ajutorul primit.
În ceea ce privește
monitorizarea beneficiarilor microgranturilor, autoritățile au dreptul să verifice oricând, fie anunțat, fie inopinat,
online sau la sediul operatorilor economici, veridicitatea și conformitatea declarațiilor, activităților și cheltuielilor făcute în cadrul măsurii. În același timp, beneficiarii trebuie să accepte și să faciliteze controalele, pierzând, în caz contrar, ajutorul de stat. Iarăși, dacă în cadrul acestor controale se vor identifica neconcordanțe sau inadvertențe, beneficiarii cu pricina nu numai că vor pierde ajutorul de stat, însă vor avea de suportat și dobânzile aferente.
Nu în ultimul rând, în situația în care, pe perioada contractuală, beneficiarul ajunge în situația de închidere operațională, faliment, dizolvare sau insolvență, se va proceda la recuperarea ajutorului de stat acordat prin schemă, cu accesorii calculate de la data acordării și până la rambursarea integrală a ajutorului de stat.
Reamintim că
această măsură a mai fost activă în trecut. În 2020, mai precis, atunci când sesiunea de înscriere pentru microgranturi a avut loc în perioada 12 - 21 octombrie, iar înscrierile s-au făcut pe aceeași platformă online pe care solicitanții s-au înscris și în această a doua sesiune.